EMOTIONELE INTELLIGENTIE – DANIEL GOLEMAN

Daniel Goleman beschrijft in zijn wereldberoemde boek “Emotionele intelligentie”, hoe belangrijk sociale en emotionele intelligentie is. Een hoog IQ biedt geen garantie op een gelukkig leven, je EQ is even belangrijk. Je kunt ontzettend intelligent zijn, maar emotioneel de plank volledig misslaan. Andersom geldt natuurlijk hetzelfde. Het mooie van dit boek is dat veel beweringen worden onderbouwd met wetenschappelijke onderzoeken.

Je maakt kennis met de gevoelskant van je hersenen, het deel dat zorgt voor zelfkennis, beheersing en het vermogen om je emoties te herkennen en jezelf te motiveren. Emotionele vaardigheden zijn niet alleen belangrijker dan de rationele, ze zijn ook van groot belang voor succes in je werk, je relaties en voor een goede gezondheid.

Vijf delen

Deel 1. Het emotionele brein. Dit hoofdstuk is behoorlijk technisch en heeft veel verwijzingen naar de werking van het brein.

Deel 2. De aard van emotionele intelligentie. Hierin veel voorbeelden, zoals de marshmellow test. Er wordt gekeken naar emoties en het onderdrukken van impulsen.

Deel 3. Het toepassen. Wat zijn de effecten van het beheersen van emoties in relaties, maar ook in de gezondheidszorg. Hoe is het mogelijk dat kankerpati├źnten die over hun ervaringen en emoties kunnen praten met lotgenoten, volgens onderzoeken langer leven dan degen die dit niet hebben gedaan.

Deel 4. Buitenkansen – Deel 5. Emotionele ontwikkeling. Hier gaat het over het gezin en de ontwikkeling van eq bij kinderen.

Dit boek werd in veertig talen vertaald en wereldwijd zijn er vijf miljoen exemplaren van verkocht. Auteur: Madeleine van Mourik.

Emotionele intelligentie is verkrijgbaar via o.a Bol.com, voor 24,99.

EMOTIONELE INTELLIGENTIE

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Sjamanen drum

DIEPE MEDITATIE – SJAMANEN DRUM

Een mooie effectieve, diepe meditatie is de meditatie met een ...
Projectiemechanisme in de praktijk

HET PROJECTIEMECHANISME IN DE PRAKTIJK – KAREN M. HAMAKER ZONDAG

In het boek 'Projectiemechanisme in de praktijk' legt Karen stap ...
becoming animal

BECOMING ANIMAL – DAVID ABRAM

Misschien ken je ook het eerste boek van David Abram, ...

639 HZ VOOR ECHTE LIEFDE

In verschillende culturen worden al eeuwenlang de helende tonen van ...
The Spell of the Sensuous

THE SPELL OF THE SENSUOUS – DAVID ABRAM

Ecoloog en filosoof David Abram onderzoekt met grote nieuwsgierigheid en ...
Een klein gebaar

KORTE FILM – EEN KLEIN GEBAAR

In dit korte filmpje zie je wat een klein gebaar ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download