EMOTIONEEL VOLWASSEN WORDEN

Hunker jij er ook naar om gezien en gehoord te worden? Om liefde te krijgen en te ervaren? Je wil dat anderen je lief vinden en dat je jouw emoties mag uitdrukken. Je wil dat de ander je ziet voor wie je werkelijk bent en je niet probeert te veranderen.

Jij wil dat de ander jouw realiteit ziet en er is voor jouw gevoel. Maar helaas is dit meestal niet het geval. Er zijn maar weinig mensen die weten hoe ze dit kunnen doen. Omdat je niet geleerd hebt bij je emoties aanwezig te zijn en ze te reguleren, ga je nog steeds op zoek naar oplossingen om van dit oncomfortabele gevoel af te komen. 

Ervaar je emoties

De helende beweging zit hem dan ook in je emoties gewoon ervaren. Door gewoon met je emoties te zijn, leer je veel over jezelf. Ook aanwezig zijn voor de emoties voor de ander is lastig. Want misschien geeft die ander wel kritiek, of is hij of zij boos. Het is ongelofelijk moeilijk om dan niet in de overlevingsmodus te schieten en jezelf bijvoorbeeld te verdedigen, of aanvallen. 

emotioneel volwassen

Wat je kunt doen is zeggen dat je nu even niets met deze emotie kunt, zo creëer je wat tijd om even tot jezelf te kunnen komen. Als je weer rustig bent vraag je de ander of hij of zij een reactie wil, of dat jij alleen luistert? Naarmate je bewuster wordt, zul je zien dat maar weinig mensen daadwerkelijk een reactie willen. Iedereen wil alleen gehoord worden. 

Emotioneel volwassen worden

Het is een goede oefening voor jezelf om emotioneel volwassen te worden. Je leert om aanwezig te zijn en echt te luisteren. Je zult merken dat relaties veranderen, maar ook de verbinding met jezelf zal sterker worden.

We zijn zo geneigd om alles te willen oplossen voor de ander, of onszelf te verdedigen. We geven advies en tips over hoe je van je emoties afkomt, of visies hoe je ergens naar moet kijken. Misschien duw je de ander weg, of ga je in de aanval. De vraag die je aan jezelf stelt is; “Zie ik dan de ander echt? Mag die ander compleet zichzelf zijn, met al zijn of haar emoties, zonder dat ik daar iets aan wil veranderen of door geraakt wordt?” Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Onderbewustzijn begrijpen

JE ONDERBEWUSTZIJN BEGRIJPEN

Om jezelf te begrijpen, is het belangrijk om het onderbewustzijn ...
dat je van ze houdt

VERTEL JE OUDERS DAT JE VAN ZE HOUDT

Jarenlang kon ik niet begrijpen, waarom mijn moeder emotioneel niet ...
Polyvagale

POLYVAGALE TOESTAND ALS STOORNIS BESTEMPELD

Ik krijg veel vragen van mensen die ergens al een ...
Qigong

DE HELENDE WERKING VAN QIGONG

Tijdens mijn wereldreis in 2018 kwam ik in Bali voor ...
Verbinding

VERBINDING, KOM IN CONTACT MET JEZELF EN JE LICHAAM

Voordat je dit stuk begint te lezen, wil ik dat ...
Een moeder aan een kind

BRIEF, VAN EEN MOEDER AAN HAAR KIND

“Lieve schat van me, Als de dag aanbreekt dat je ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download