EMOTIONEEL ONTHECHTEN, IK VOEL NIKS MEER

Onthechten kennen we op verschillende manieren. Je kunt geestelijk of fysiek onthechten maar ook emotioneel. Je voelt je dan apathisch over je leven.

“Detachment, sometimes it’s necessary in order to restore your sanity. Your peace of mind

Je hebt het gevoel alsof je geen emoties meer hebt, geen negatieve maar ook geen positieve. Je hebt ergens diep nog een kleine verdrietige emotie, maar verder voel je niet echt diep. Als je in deze staat van emotionele onthechting zit, is een gevoel van geluk je niet voor te stellen.

Het is geen depressie

Je denkt misschien dan ben je depressief, maar dat hoeft echt niet het geval te zijn. In deze toestand kan het moeilijk zijn om je geluk zelfs maar voor te stellen. Het is net of je uit een zwaar gevoel van liefdesverdriet komt en nu gelijk een comedy gaat kijken, je komt er echt niet bij.

Je bent al zo ver van je emoties losgeraakt dat je je afwezig voelt. Het kan zijn dat je deze vorm van onthechting weleens in een mindere vorm hebt ervaren. Je hebt dan het gevoel dat wat je vroeger leuk vond, je nu niet leuk meer vind. Je merkt dat je minder energie of zin hebt om tijd met vrienden door te brengen, of leuke activiteiten te ondernemen.

Emotioneel onthechten

Misschien voel jij in de emotionele onthechting nog wel emoties, maar zeker is wel dat je het gevoel van geluk en vreugde niet kunt vinden. Emotionele onthechting wordt veroorzaakt door ernstige, intense angst en dan vooral door paniekaanvallen. Het is niet helemaal duidelijk hoe het ontstaat, maar hoogstwaarschijnlijk is het een copingmechanisme voor je hersenen.

“Sometimes you have to detach, to find yourself”

Zware emoties zijn niet alleen stressvol voor je geest, maar ook voor je lichaam. Je hersenen ervaren zoveel stress, dat ze die emoties uitschakelen of onderdrukken. Het is fijner om helemaal geen emoties meer te ervaren, dat is veel prettiger.

Een langer proces

Emoties veranderen ook de chemie in je hersenen, wat soms best lang blijft hangen. Door jouw angst heb je minder positieve neurotransmitters geproduceerd, waardoor je ook meer emotionele afstand ervaart.

“Finding healthy coping mechanisms are as essential as breathing fresh air
Find what works for you. Do it with zest and fervor. Unapologetically” –  Renee A. Lee

Emotionele onthechting is vaak tijdelijk, maar soms kan het behoorlijk lang duren. Dat is erg vervelend, want het haalt de kwaliteit van je leven behoorlijk naar beneden. Als je er iets aan wil doen zijn er altijd manieren voor, al is deze emotionele onthechting best lastig om zelf aan te pakken. Een gebrek aan emoties maakt het moeilijker en waarschijnlijk zal het ook een langer proces zijn. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Hectiek van alle dag

HECTIEK VAN ALLE DAG

In de drukte en hectiek van alledag kan het een ...
Zelfafwijzing

ZELFAFWIJZING, WAAR KOMT HET VANDAAN?

Wanneer we onszelf fysiek willen leren kennen, kijken we vaak ...
Pijnlichaam

PIJNLICHAAM, BEVRIJD JE EGO

Ieder van ons draagt een pijnlichaam met zich mee, wat ...
Neuroceptie

EEN VERSTOORDE NEUROCEPTIE

Als baby kon je je moeder feilloos herkennen. Ze vertegenwoordigde ...
voornemens

WAAROM HOUDEN WE GOEDE VOORNEMENS NIET VOL?

Het fenomeen van voornemens die worden belemmerd door patronen waar ...
Erbij horen

ERBIJ HOREN OF GEÏSOLEERD ZIJN?

Het tegenovergestelde van erbij horen is het gevoel van isolatie ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download