EMOTIONEEL BESCHIKBAAR, BEN JIJ DAT?

‘Ben ik emotioneel beschikbaar?‘ Dat was wat ik me afvroeg, toen ik de zoveelste emotioneel niet beschikbare partner tegen het lijf liep. Als alles een spiegel is van mezelf, hoe zit het dan eigenlijk met mijn eigen beschikbaarheid?

Je kunt de ander wel altijd alles verwijten, maar misschien ben je zelf ook wel een deel van het probleem.

Herken jij jezelf?

Ik ging op onderzoek, om te ontdekken hoe dat nu eigenlijk zit. Hieronder volgt een kleine impressie, met kenmerken die op emotioneel niet beschikbaar kunnen duiden.

 • Je voelt je niet aangetrokken tot emotioneel beschikbare partners. Hoe hard je ook beweert precies het tegenovergestelde te willen, namelijk een vaste stabiele relatie. Als je terugkijkt dan heb je meerdere relaties gehad, waarvan sommige zelfs destructief.
 • Dynamiek van aantrekken en afstoten in relaties. Deze relaties zijn gebaseerd op de dynamiek van bindings- en verlatingsangst. Ook jaloezie, competitie en zelfs vreemdgaan komen voor. Je wil niets liever dan liefde, respect, eerlijkheid en authenticiteit, maar dit lukt niet.
 • Je hebt het gevoel dat je geen andere keus hebt dan te liegen over de domste dingen. Eigenlijk is alles een leugen. Je hebt het gevoel dat als mensen de waarheid weten, je zouden verlaten. Het kan onbewust zijn, dus wellicht moet je in eerste instantie dieper naar jezelf kijken.
 • Je bent een kameleon. Op je werk ben je totaal anders dan bij je vrienden, eigenlijk is het niet te vergelijken. Omdat er een (onbewuste) angst voor afwijzing is pas jij je overal aan, om erbij te horen. Het is lastig om jezelf te zijn.
 • Je hecht veel waarde aan je prestaties, relaties en oppervlakkige dingen. Je weet niet wie je bent en deze dingen geven je een identiteit. Als je je veel met oppervlakkige dingen bezighoudt, kijk dan eens naar je zelfbeeld. Is dat wat te laag?
 • Je bent niet iemand die confronterend is, maar je gaat het ook zeker niet uit de weg.
 • Je bent altijd bezig en afgeleid. Zo verschuil je je achter je chaos en schema, omdat het rechtvaardigt waarom je nooit aanwezig of beschikbaar kunt zijn voor jezelf, of iemand anders.
 • Je voert niets uit. Je praat graag over je plannen, doelen en al je ideeën. Alleen het uitvoeren ervan levert je angst op, je stelt veel uit. Ook ben je perfectionistisch en stel je hoge eisen aan alles.
 • Je ontloopt het bij jezelf. In plaats van te vragen “ben ik emotioneel beschikbaar?” Weet je dit bij de ander direct te herkennen. Je geeft de ander de schuld, van het wegduwen en niet beschikbaar voor je zijn.
 • Je zit in de slachtofferrol. Eigenlijk heeft de ander het gedaan. Je ziet niet in dat je wijst, in plaats van zelf jouw verantwoordelijkheid te nemen.
 • Je bent een pleaser. In de naam van de liefde, doe je alles voor de ander. Het is lastig om je eigen leven te leven en bent liever op een ander gericht. De ander geeft nooit hetzelfde of voldoende terug, wat je frustreert.
 • Weinig zelfliefde. Waardoor je gericht bent op het ontvangen van liefde uit de buitenwereld, wat eigenlijk nooit genoeg is. Je treft namelijk partners die het je niet geven, of in ieder geval niet voldoende.

Emotioneel heropvoeden

Als je jezelf herkent in bovenstaande kenmerken, kun je stellen dat je emotioneel niet beschikbaar bent.

“It takes courage to grow up and become who you really are” 

Je kunt het probleem niet omzeilen. Er is geen trucje of quick fix, helaas. De enige manier om niet langer aangetrokken te zijn tot mensen die emotioneel niet beschikbaar zijn, is om zelf emotioneel beschikbaar te worden. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Stress

STRESS IN JE RELATIE DOOR HET HELEN VAN TRAUMA’S

Wanneer één persoon in een relatie besluit verantwoordelijkheid te nemen ...
Omgaan me tijd van de ander

OMGAAN MET TIJD VAN DE ANDER

Tijd is een waardevol goed en wordt vaak gezien als ...
Eenzaamheid en codependentie

CODEPENDENTIE EN EENZAAMHEID

Codependentie en eenzaamheid kunnen nauw met elkaar verbonden zijn. Hier ...
Seks in de relatie

DE SEKS IS VERDWENEN

Ik krijg regelmatig berichten van mannen en vrouwen dat ze ...
Codependent en de narcist

DE CODEPENDENT EN DE NARCIST

De codependent en de narcist hebben een complexe relatie die ...
Verlos me van codependentie

VERLOS ME VAN MIJN CODEPENDENTIE

Jaren geleden kostten mijn relaties zoveel energie dat het soms ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download