EMOTIES WIJZEN DE WEG

Gevoelens en emoties zijn bedoeld om jou te helpen. Emoties wijzen de weg en leren jou om op jezelf te vertrouwen, ze horen bij jou en je leven. Als je naar de eerste boodschap van je lichaam niet luistert, zal de tweede boodschap volgen. 

Doordat we allemaal geconditioneerd zijn om te overleven, zijn we losgekoppeld van wie we werkelijk zijn. We zijn zo gericht op dingen die direct onze aandacht nodig hebben, dat we vergeten wat echt belangrijk is. De aandacht voor je pijn en emoties is naar de achtergrond verdwenen. 

De klap komt

Hoe langer jij je emoties negeert, hoe groter de lichamelijke klap zal zijn die komt. Je lichaam zal steeds harder gaan schreeuwen, om jouw aandacht te krijgen. En dat kan best wel heftige gevolgen hebben voor je gezondheid.

“Your health is what you make of it. Everything you do and think either adds to the vitality, energy and spirit you possess or takes away from it” – Ann Wigmore

We hebben geleerd dat we altijd vrolijk, opgewekt en gelukkig moeten zijn, je moet altijd positief denken en doorgaan. Maar wat je bent vergeten is wat echt belangrijk is, voelen. Het is belangrijk om je emoties toe te laten en te doorvoelen. Verdriet en pijn moet je niet wegstoppen en overheen walsen. Verdriet en pijn zijn grote leermeesters die je helpen om echt te overleven en te groeien. 

Emoties wijzen de weg

Doordat je niet geleerd hebt om met je emoties op een goede manier om te gaan, duw je ze weg of probeert ze te dempen. En ook is de zin; “Niet zo piepen, gewoon doorgaan” jou vast niet vreemd. Je bent zo opgevoed, dat je eigenlijk niet eens meer weet hoe je met jouw lichaam kunt communiceren. 

EMOTIES

Emoties zijn niets anders dan energie. Het is dus niet goed om je tranen te bedwingen, die energie wil stromen, naar buiten. Het is interessant om te zien hoe we onszelf hebben aangeleerd de noodzaak van onze emotionele uitdrukking te ontkennen. Je bent sneller geneigd om naar een pilletje te grijpen, of je gaat hardlopen om je beter te voelen. 

Maar weet dat wanneer je jezelf toestemming geeft om je emoties vrij te laten stromen, je lichaam en ziel veel meer ruimte ervaren en lichter aanvoelen. Geluk maar zeker ook verdriet helpen om het leven te verwerken. 

Hoe zit dat bij jou?

Misschien heb je geleerd dat doorgaan en opofferen je meer zal brengen dan gewoon gelukkig zijn. Dat is confronterend om te horen, maar denk er eens over na, hoe zit het echt bij jou?

“Doctors won’t make you healthy. Nutritionists won’t make you slim. Teachers won’t make you smart. Gurus won’t make you calm. Mentors won’t make you rich. Trainers won’t make you fit. Ultimately, you have to take responsibility. Save yourself” – Naval Ravikant

Emotionele bevrijding vind je door gewoon te zijn met wat zich aandient. Leer jezelf gezonde emotionele verwerkingsmethoden aan en stop met het wegrennen voor wat er in je lichaam gebeurt. Doorvoel alles en laat het er zijn, gewoon zoals het komt. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

LOSLATEN

LOSLATEN, ZIE HET POSITIEVE IN ALLES

Loslaten is een veelgehoorde term die ik zelf nogal 'ongrijpbaar' ...
Cranio sacraal en de psoas

CRANIO SACRAAL THERAPIE EN DE PSOAS

Cranio sacraal therapie is een zachte, hands-on benadering die gericht ...
Anders zijn

ANDERS ZIJN

Gillian is een zevenjarig meisje dat op school niet stil ...
HET SYMPATHISCHE EN PARASYMPATHISCHE ZENUWSTELSEL

HET SYMPATHISCHE EN PARASYMPATHISCHE ZENUWSTELSEL

Laten we eens duiken in het gebied van ons zenuwstelsel, ...

BEWUSTZIJNSLESSEN VAN ASSEPOESTER

Welke lessen kunnen we leren als we kijken naar het ...
emotioneel volwassen worden

EMOTIONEEL VOLWASSEN DRAAIT OM ZELFBEWUSTZIJN

Emotioneel volwassen worden is een diepgaand proces dat draait om ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download