EMOTIES OPKROPPEN, BETER VAN NIET

We hebben allemaal emoties en die zijn inderdaad niet altijd positief. Ken je dat gevoel dat je zo boos bent, dat je de ander wel zou willen slaan? Natuurlijk doe je dat niet, dat zou te ver gaan, misschien ben je meer van het opkroppen. Maar de emoties van boosheid voelen is niet slecht.

Emoties opkroppen

Jezelf de woede laten uiten op een bewuste manier, is heel gezond, opgekropte woede maakt je namelijk ziek. Een gezonde expressie is dus juist heel goed. Het probleem is alleen dat je niet echt leert hoe je emoties gezond kunt uiten. Waarschijnlijk heb ook jij geleerd om bijvoorbeeld je gevoelen van woede te onderdrukken of te vermijden. Of je hebt geen goede herinneringen aan het uiten van boosheid, waardoor alleen het idee aan boosheid jou al bang maakt.

“Where there is anger there is pain underneath”

Je kunt jezelf vanaf nu aanleren om deze negatieve gevoelens wel te uiten. Woede is er namelijk met een ​​reden, dus ervaar het in plaats van je ertegen te verzetten. En misschien ben je verrast, over wat het je laat inzien.

Hoe kun je emoties gezond uiten?

Praat met een vriend of vriendin. Het beste kun je de ander van tevoren vertellen dat je de ander wil gebruiken om je woede te uiten. Dat zorgt ervoor dat de ander niet schrikt, als jij even helemaal “los” gaat. Als je dit doet, laat jezelf dan ook echt helemaal gaan en hou je niet in, het lucht ontzetten op. Zorg er wel voor dat je dit niet blijft herhalen over hetzelfde onderwerp, je moet niet door blijven gaan. Als je steeds weer op hetzelfde ding terugkomt, is dat niet goed is voor je geest en lichaam. Dus ventileer je boosheid en laat het daarna los.

“Anger is a weakness in an insecure personality”

Schrijf een brief aan de persoon waar je boos op bent. Het kan heel nuttig zijn om je gevoel op papier te zetten. Als je alles hebt opgeschreven, stopt meestal het met malen in je lichaam en ronddraaien in je gedachten.

Dus pak een pen en papier en schrijf alles achter elkaar op. Je gaat geen woorden nuanceren of “zoeken”, schrijf alles zoals het komt. Scheldwoorden, grove taal, alles. Je zult als de woede gezakt is blij zijn dat je in die staat geen “domme” dingen hebt gezegd of gedaan. De brief stuur je niet op, maar is een uitlaatklep voor jezelf.

Schreeuw. Stap in de auto en schreeuw. Ik stap altijd in de auto en schreeuw de longen uit mijn lijf. Misschien zijn er mensen die wat raar kijken, als ze toevallig oogcontact zoeken. Maar ik moet zeggen, ik heb dat niet eens door. Gewoon jezelf helemaal laten gaan en jezelf leeg schreeuwen. Je kunt als je thuis bent ook een kussen pakken en daar jezelf helemaal op uitleven. Zo hebben de buren in ieder geval niet het idee dat er echt iets aan de hand is.

Tennisracketmethode. Gebruik hiervoor een kussen die bestand is tegen de kracht, waarmee je het raakt met een tennisracket. Ik heb gelezen dat mensen er ook wel een poef voor gebruiken. Sla er ongegeneerd op los en laat al je woede gaan. Als je even pauzeert ervaar dan goed wat dit in je lichaam doet, voel elke sensatie en visualiseer dat de woede je lichaam verlaat. 

Praat het op een “gezonde” manier uit. Je gaat niet wijzen of schelden, het is de bedoeling dat je kwetsbaar aangeeft wat je niet bevalt en dat je dingen wil uitpraten en oplossen. Om hier toe in staat te zijn, moet je misschien wel eerst een methode van hierboven uitvoeren, om rustig genoeg te zijn. Als je eenmaal weet hoe je jouw boosheid op een gezonde kunt reguleren, dan zul je merken dat het steeds makkelijker gaat. Het zal je ook verbazen hoe snel jij jezelf fysiek beter gaat voelen. 

“It’s never too late to apologize, it’s never too late to say I’m sorry!”

En als je dan helemaal bekoeld bent is er misschien ruimte voor een excuus om de band weer te herstellen. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

https://bindu.nl/wp-content/uploads/2020/11/cropped-Logo-Bindu-circle-only.png

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

BANG VOOR INTIMITEIT

Een belangrijk onderdeel van een goede relatie is intimiteit. De ...
COMPLEET

MAAK JIJ MIJ COMPLEET?

De meeste van ons zijn niet verbonden met wie ze ...
zelfbeeld

VERGROOT JE ZELFBEELD

Heb jij last van een laag zelfbeeld? Misschien ben je ...

WAT IS JOUW AANDEEL IN DE RELATIE?

Als je een gezonde relatie wil ontwikkelen, moet je beiden ...
De wijze man

IN GESPREK MET EEN WIJS MAN

Een wijs man zei; "Volg jouw hart en volg jouw ...

HOE JIJ JOUW RELATIE SABOTEERT

Wat herken je? Het (onbewust) saboteren van je relatie is ...
https://bindu.nl/wp-content/uploads/2020/11/cropped-Logo-Bindu-circle-only.png

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download