EMOTIEREGULATIE, HOE UIT JIJ JEZELF?

Emotieregulatie is het vermogen hebben om op een gezonde manier met je emoties om te gaan. Je bent dan in staat om in moeilijke situaties te reageren, met behulp van gezonde copingmechanismen. Hoe goed kun jij omgaan met sterke emoties zoals woede en angst? Als je ongezonde copingmechanismen hebt, voel jij je overweldigd door je emoties en zul je daar moeilijk goed mee om kunnen gaan.

“But feelings can’t be ignored, no matter how unjust or ungrateful they seem― Anne Frank

Het tegenovergestelde van emotieregulatie is emotionele ontregeling.  Emotionele ontregeling begint in je jeugd, als je veel stress ervaart en de begeleiding van je ouders ontbreekt, om hier goed mee om te gaan.

Wat deden je ouders?

Als je klein bent observeer je de reacties van je ouders op stressvolle situaties. En als je geen goed rolmodel hebt, omdat je ouders bijvoorbeeld zelf worstelen met hun emoties, dan leer je geen gezonde copingmechanismen.

“The best way out is always through — Robert Frost

Wanneer je je niet veilig, vastgehouden, gezien en gesteund voelde, dan mis je veerkracht in emoties. Het is belangrijk dat je als kind stapsgewijs leert om met emoties om te gaan. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan; op je beurt wachten.

Verstijft van angst

Voelde je je vroeger veilig? Hoe vaak heb je het gevoel gehad dat je verstijfde van angst en je niet meer kon praten? En hoe zit het met gevoelens als woede, verdriet, spijt, jaloezie, wrok en schaamte?

“Fears are educated into us, and can, if we wish, be educated out — Karl Augustus Menninger

Hoe vaak heb je het gevoel gehad dat deze emoties je overweldigde? Dat je het gevoel had dat je ging exploderen of je gek werd. Emoties zoals woede en schaamte kunnen voor een ander nogal dramatisch overkomen. Werd er weleens tegen je gezegd; “stop met het drama” of “stel je niet zo aan”?

Sensitiviteit

Gevoelig zijn kan lastig zijn, helemaal als je niet geleerd hebt hoe je emoties kunt reguleren. Het kan zijn dat je leven hierdoor te groot en te intens aanvoelt. Misschien vlucht je in jezelf, trek je je terug van mensen of trek je een muur op. Emoties kun je onderdrukken tot je ze niet meer voelt en je gevoelloos wordt. Ook kan het te zwaar voor je zijn om ze te voelen, waardoor je verslavingen ontwikkelt om ze te dempen. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Patronen doorzien

JE GEDRAG EN PATRONEN DOORZIEN

Het maakte me niet uit op dat moment of ik ...
Dissociatie

NIET MEER AANWEZIG DOOR DISSOCIATIE

We maken allemaal wel eens vervelende dingen mee, maar wanneer ...
Ergens in jou

ERGENS IN JOU

Ergens in jou is er een klein meisje met haar ...
Traumareactie

WAT IS EEN TRAUMAREACTIE?

Trauma gaat niet alleen over wat er gebeurde op dat ...
Samen omgaan met triggers?

HOE GA JE SAMEN OM MET TRIGGERS?

Wanneer je nog volledig je kleine ‘ik’ bent, is het ...
manipulatie

DE IMPACT VAN ONBEWUSTE MANIPULATIE

Onze wereld zit vol met frustratie en pijn, hoe komt ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download