EIGENWAARDE, ZO WORD JE WEER AUTHENTIEK

Als je eigenwaarde hebt, dan ben je overtuigd dat je geluk, liefde, succes en wat je wenst waard bent. Het is een staat van zijn, waar de buitenwereld geen invloed op kan uitoefenen. Bij veel mensen is het eigenwaardeniveau te laag, door emotioneel niet beschikbare ouders, trauma’s, nare gebeurtenissen of je hechtingsstijl is er een gebrek aan geloof in jezelf ontstaan. Een gebrek aan het gevoel dat je alles waard bent.

“In order to love who you are, you cannot hate the experiences that shaped you” 

Maar hoe creëer je een hogere eigenwaarde, om zo je leven weer in eigen hand te kunnen nemen? Je eigenwaarde is je basis en opgebouwd uit wat je aan informatie hebt verzameld, in al die jaren. Zo’n basis kun je niet zomaar even veranderen. Stap voor stap ga je leren en ervaren hoe je negatieve stukken kunt omzetten naar positieve. 

Hou van het proces

Weet dus dat het een langdurig proces is en ga houden van het proces. Je zult er consequent tijd in moeten steken, dag na dag, maand na maand. Je gaat je basis zo sterk maken dat het elke storm die nog komen gaat kan overleven. De eerste stap die je gaat zetten is jezelf leren kennen, op een diep niveau. Bewustwording is de basis van verandering. Stel jezelf eens voor dat je niets meer hebt, wat je had, is je afgenomen. Je hebt geen bezittingen meer, geen vrienden, geen relatie, geen diploma’s, geen geld, geen baan, niets meer. Alleen jij bent nog overgebleven. 

“You were born to be real, not to be perfect” 

Het is belangrijk om jezelf dat eens af te vragen, hoe denk je over jezelf als je niets zou hebben of zijn dat is basis van je eigenwaarde. Als je een hoog niveau van eigenwaarde hebt, zal het niet veranderen wie je bent als persoon. Bovendien zal het je zelfvertrouwen niet schaden, omdat je je waarde niet meer meet aan zaken buiten jezelf.

Wat ben ik waard?

Eigenwaarde komt van binnenuit, dus het is belangrijk om er echt eens goed over na te denken. Wat is er nog over van waarde als ik niets meer heb? Hoe langer je deze vraag op je in laat werken en er mee aan de slag gaat, hoe meer waarde je zult vinden. Als je leert inzien en begrijpen dat wat er buiten je ook gebeurt, niets verandert aan je binnenwereld, dan zul je veel sterker in het leven zal staan.

Wat wil je verstoppen?

Wie je bent en hoe je jezelf ziet, zijn de sleutels om je echte waarde te begrijpen, maar er is meer. Het gaat natuurlijk niet alleen om de goede kanten en gebeurtenissen, er zijn ook minder leuke kanten die je mag bekijken. De stukken die je het liefst ver wil verstoppen, niet alleen voor jezelf maar ook voor de buitenwereld.

“Your words are powerful, be careful how you talk to yourself” 

We zijn allemaal mensen en niemand is perfect. We hebben allemaal onze donkere kanten en worstelen allemaal. Als je eerlijk bent naar jezelf, zijn we allemaal gelijk, niemand is beter of slechter. We zijn allemaal mensen met zwakheden, problemen, imperfecties en angsten. Als je al deze kanten van jezelf leert kennen en omarmen, is er groei naar een hogere eigenwaarde. 

Zelfacceptatie

Hierna komt de stap naar zelfacceptatie. Je wil authentiek worden, wie je werkelijk bent, dus daar hoort alles bij. Je gaat nu je ware aard erkennen, al je lelijke en mooie kanten, al je fouten en al je mislukkingen. Vergeef jezelf voor wat je in het verleden hebt gedaan. Wat je deed uit onmacht, uit wraak, uit onwetendheid, uit zwakte, uit boosheid, of uit afhankelijkheid. Je vergeeft jezelf en accepteert jezelf onvoorwaardelijk, dit is wie je bent. 

“Be the love you never received”

Vanaf nu ben je bent kwetsbaar, authentiek en echt. Alles buiten jezelf kun je niet meer beïnvloeden in hoe je over jezelf denkt, je hebt al je kanten al omarmt en aangekeken. Je hebt los gelaten wat je al die jaren probeerde te verstoppen, voor jezelf en anderen. Er is nu niets meer wat je kan tegenhouden, om vrij te leven en te doen waar jij van droomt. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

ALS JE VAN ME HOUDT DAN…

In de wereld van vandaag hebben mensen vaak een verkeerd ...
EMOTIES

EMOTIES, STA JIJ ERMEE IN CONTACT?

We houden ons allemaal bezig met liefde, aanraking, verbinding en ...
Feedback

HOE ONTVANG JE FEEDBACK?

Hoe ontvang je feedback, want dat is een kunst op ...
codependentie

HAAR SPROOKJE VAN CODEPENDENTIE

Eens was er een meisje dat leefde in de betoverende ...
IK ZAL AAN JE DENKEN

IK ZAL AAN JE DENKEN TOT HET GEEN PIJN MEER DOET

Deze ene zin dekt de zware lading die ik ervoer ...
Je bent precies goed

JE BENT PRECIES GOED

Op het pad van zelfacceptatie, de weg naar je bent ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download