EIGENWAARDE VERSUS ZELFVERTROUWEN
Eigenwaarde wordt nogal eens verward met zelfvertrouwen, wat toch echt twee verschillende dingen zijn. Eigenwaarde beïnvloed je zelfvertrouwen, dus dat het belangrijk is om je eigenwaarde op peil te hebben.
Zelfvertrouwen komt van buiten
Het verschil is dat zelfvertrouwen voornamelijk gebaseerd is op bronnen buiten jezelf, waar jij geen controle over hebt. Zelfvertrouwen gaat over de gedachten en gevoelens die je hebt, die een directe invloed hebben op je prestaties en gedrag.
“Your value doesn’t decrease based on someone’s inability to see your worth”
Je zelfvertrouwen is dus gebaseerd op de waarde die je krijgt, als je dingen doet. Je doet iets wat een gewenst resultaat oplevert en daar voel je je goed bij. Het is dus gebaseerd op hoe je denkt dat anderen over je denken. Hoe denkt de ander over je prestaties en acties? Welke resultaten laat je zien? En vervolgens is dat van invloed op hoe je over jezelf denkt.
Gevoel is geen realiteit
Nu snap je ook dat hoe je je voelt, niets te maken heeft met de realiteit, maar is gebaseerd op jouw perspectief en je beeld over die realiteit. Je zelfvertrouwen kan hierdoor wisselend zijn. Als anderen negatiever over je worden, daalt je zelfvertrouwen. Hier zit het grote verschil met eigenwaarde. Als je een hoge eigenwaarde hebt, blijft dat stabiel. Het maakt niet uit wat een ander doet, vind of zegt.
“Don’t ever doubt your worth”
Hoe hoger je eigenwaarde, hoe stabieler ook je zelfvertrouwen zal zijn. Eigenwaarde is een interne staat van zijn die voortkomt uit zelfinzicht, zelfliefde en zelfacceptatie. Het is een tijdloze en onveranderlijke toestand. Het is de basis hoe je over jezelf denkt en je zelf waardeert, ondanks de invloed van anderen, wat dus ook niet snel zal veranderen.

Hoe zie jij jezelf?
Eigenwaarde is de manier waarop je jezelf ziet, het is de overtuiging dat je goed en waardevol bent. Het is hoe je je kwaliteiten en eigenschappen beoordeeld. Hoe hoog je eigenwaarde is, hangt dus af van de informatie die je over jezelf hebt verzameld.
“Know your worth, don’t settle for anything less”
Als jij een positieve kijk op hebt jezelf, het vertrouwen dat je dingen voor elkaar krijgt en je hebt het vermogen om door te gaan, dan heb je genoeg eigenwaarde. Je voelt dat je het waard bent ondanks wat anderen vinden of zeggen en ondanks de teleurstellingen en tegenslagen die je meemaakt.
Herken je waarde
Je accepteert je zwakheden, beperkingen en schaduwkanten, je erkent je waarde wie je nu hier op dit moment bent en niets buiten je kan je in de weg staan.
“If you wouldn’t say it to a friend, don’t say it to yourself”
Als je een ongezond gevoel van eigenwaarde hebt, kun je bij een te hoog zelfbeeld denken aan narcisme. Dan overdrijf je je positieve eigenschappen en verstopt je fouten en zwakheden.
Je zelfvertrouwen kan nooit je eigenwaarde aantasten
En als je een te laag zelfbeeld hebt, onderschat of negeer je je positieve eigenschappen en zeg je tegen jezelf dat je dom, lui, saai, egoïstisch of een slecht persoon bent. Dan bekijk je jezelf door een negatieve bril.
“You’re born being worthy, and that’s what a lot of people need to hear”
Je zelfvertrouwen en eigenwaarde hebben dus wel iets met elkaar te maken, maar zijn wel echt iets anders. Je zelfvertrouwen kan even een dieptepunt bereiken, maar als je eigenwaarde hoog genoeg is geloof je nog steeds dat je alles waard bent. Dit is belangrijk, want als je je even niet goed voelt over jezelf, betekent dit niet dat je niet waardevol meer bent. Auteur: Madeleine van Mourik.
Leuk artikel? Deel het!
Schrijf je in voor onze
NIEUWSBRIEF!
Gerelateerde artikelen
Liefde, Relaties
|VERGEVEN, DAT DOE JE VOOR JEZELF
Liefde, Relaties
|DESTRUCTIEVE RELATIE, 7 SIGNALEN
Hechting, Liefde
|DESTRUCTIEVE RELATIE, WANNEER MOET JE GAAN?
Liefde, Relaties
|4 BASISREGELS VOOR ONVOORWAARDELIJKE LIEFDE
Hechting, Liefde
|VERLATINGSANGST, DE VERBORGEN CLAIM
Liefde, Relaties
|RELATIE VERBETEREN, WAT KUN JE DIRECT DOEN?
Schrijf je in voor onze
NIEUWSBRIEF!
