EGO VERSUS AUTHENTIEKE LIEFDE

Zoals jullie inmiddels al wel weten is voor mij bewustzijn de basis van genezing. Bewustzijn stelt je in staat om je eigen verhaaltjes en je reacties op deze verhaaltjes, je ego (je kleine ‘ik’), te observeren en in twijfel te trekken. 

Welk verhaal vertel jij?

Iedereen heeft zijn eigen verhaal, referentiekader, patronen, overtuigingen en gedragingen. Door veel te oefenen kun je leren om observator te worden van deze verhaaltjes. Je bent getuige, zonder oordeel. Het ego (de kleine ‘ik’) kun je zien als een deel van jezelf, maar niet als wie je werkelijk bent. Je kunt nadenken over wat je denkt, over wat je zegt en hoe je reageert op de wereld om je heen, je bent bewustzijn.

“Ego and love can not exist together”

De kleine ‘ik’ probeert je constant je verleden te laten herhalen. Hij/zij maakt je vertrouwd met bekende patronen die je van je ouders hebt geleerd. Je kleine ‘ik’ reageert vanuit oude overtuigingen, op basis wie je denkt dat je zou zijn. In intieme relaties zie je de kleine ‘ik’ het sterkst naar voren komen, daarin zie je terug hoe je gehecht bent in je kindertijd. De kans is groot dat je in je jeugd trauma’s hebt opgelopen, die je gaat uitvechten in je relaties.

Je zoekt wat je kent

De kans is groot dat je onbewuste ouders hebt, waardoor je je niet gezien, gehoord of gevalideerd voelde. Die ervaringen ga je nu weer opzoeken in relaties, om dit alsnog te kunnen genezen. De volwassene die je nu bent heeft (onbewust) een wanhopig verlangen, van en in een relatie, om te krijgen wat je niet hebt gekregen. Het is een natuurlijke reactie, omdat je niet hebt geleerd om aan je eigen behoeften te voldoen. Hier maak je nu de ander verantwoordelijk voor.  

Dit noemen we een op ego gebaseerde liefde. Deze vorm van liefde komt dus voort uit de trauma’s van je jeugd. Het is geen authentieke liefde maar afhankelijkheid. Je hebt (onbewust) de overtuiging dat je partner aan al je behoeften moet voldoen, maar dit is natuurlijk niet de taak van je partner. Deze taak is veel te groot en niet aan de ander om voor je op te lossen.

liefde

Authentieke liefde

Ook kennen we authentieke liefde. Deze vorm van liefde is gebaseerd op wederzijdse groei samen, terwijl je toch autonoom blijft en kunt zijn wie je werkelijk bent. Authentieke liefde is leven in vrede, apart en toch samen. Een groot verschil met afhankelijke liefde is dat deze liefde geen “straf”, manipulatie of controle kent. De liefde betekent vrijheid voor beide partners. 

“To me you are perfect”

Authentieke liefde is alleen mogelijk als je verbonden bent met jezelf. Hoe meer je werkelijk jezelf bent, hoe meer ruimte je aan de ander kunt geven en je tegelijk ook samen kunt ervaren. Hoe meer je jezelf kunt vertrouwen, hoe meer je de ander kunt vertrouwen.

Authentieke liefde ontstaat niet zomaar, het vergt de nodige inspanning. Het vraagt emotionele volwassenheid en veel geduld, begrip en liefde voor je innerlijke kind. Je innerlijke kind dat wanhopig op zoek is om gekozen, gezien en gehoord te worden.

Reageer jij vanuit je ego?

 • Als anderen een andere mening hebben, dan is dat een bedreiging voor wie ik ben.
 • Ik heb last van autoriteit.
 • Samenwerken vind ik lastig, omdat ik veel competitie voel.
 • Mijn eigenwaarde en identiteit toets ik door mezelf te vergelijken met de buitenwereld.
 • Jezelf klein houden dat voelt veiliger dan jezelf laten zien.
 • Controle willen over alles.
 • Het liefst vertel ik anderen wat ze moeten denken, voelen en hoe ze moeten reageren.
 • Ik ben niet goed genoeg.
 • Kritiek hebben op anderen.
 • Snel oordelen.
 • Ik voel me verantwoordelijk voor de emoties van anderen.

Auteur:Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Feedback

HOE ONTVANG JE FEEDBACK?

Hoe ontvang je feedback, want dat is een kunst op ...
codependentie

HAAR SPROOKJE VAN CODEPENDENTIE

Eens was er een meisje dat leefde in de betoverende ...
IK ZAL AAN JE DENKEN

IK ZAL AAN JE DENKEN TOT HET GEEN PIJN MEER DOET

Deze ene zin dekt de zware lading die ik ervoer ...
Je bent precies goed

JE BENT PRECIES GOED

Op het pad van zelfacceptatie, de weg naar je bent ...
Respect

RESPECT ALS BASIS VOOR VERBINDING

Respect, integriteit en eerlijkheid vormen wat mij betreft de essentiële ...
LIEFDE IS WIE IK BEN

LIEFDE IS WIE IK BEN

Liefde is wie ik ben. Geduld kwam op bezoek en herinnerde ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download