EENZAAM BETEKENT NIET PER SE ALLEEN

Leestijd: 3 minuten. Je bent omringd door mensen, ze lachen en praten. Iedereen heeft plezier en iedereen lijkt zo verbonden met elkaar. Maar hoe graag je dat gevoel ook zou willen ervaren, je voelt je helemaal alleen.

Een gevoel dat je misschien herkent, ik wel. Het was een nare ervaring en een periode waar ik niet graag naar terug zou gaan.

Alleen zijn versus eenzaam

Eenzaamheid is niet hetzelfde als alleen zijn. Alleen zijn kan zelfs veel kracht geven en is dus zeker niet negatief. Het klinkt voor jou misschien raar als ik dit zeg, maar het tegenovergestelde is waar. Hoe gek is het, als jij niet helemaal alleen kunt zijn en het fantastisch kunt hebben?

Alleen zijn kan je helpen om erachter te komen wie je bent. Je gaat op onderzoek naar je innerlijke wereld, zonder afleiding van wie of wat dan ook. Het kan verfrissend zijn en opent deuren naar nieuwe inzichten. Als je hierin geïnteresseerd bent, kun je eens kijken of een stilte retraite iets voor je is. Het is echt een waardevol, groot cadeau aan jezelf. Meer informatie hierover kun je vinden op de site www.stilteretraite.nl.

Wie ben ik?

Alleen zijn is dus echt iets anders dan je eenzaam voelen. Misschien vraag je je af ​​of jij de enige bent op aarde, die zich zo voelt. Ik kan je verzekeren dat dat niet het geval is, er zijn veel mensen met een gevoel van eenzaamheid in onze wereld.

Eenzaamheid komt niet door een gebrek aan gezelschap, het is een gevoel van leegte, van niets hebben, van onzekerheid, frustratie en een diepe innerlijke leegte. Om dit nare gevoel niet te hebben probeer je het te verdoven of af te leiden. Je doet alles om aan dat gevoel van leegte te ontsnappen krishnamurti

Misschien voel je je moedeloos en voelt het alsof je nooit die liefde of dat contact met iemand zal ervaren. Maar hoe erg de eenzaamheid ook wordt, onthoudt dat ook je een innerlijke stem hebt, waar je de leegte mee kunt helen.

Jouw intuïtie

Deze innerlijke stem is jouw beschermer, instinct en intuïtie. Je kunt het zien als het vuurtje wat in jou brandt.

Maar hoe maak je weer contact met jouw innerlijke stem?

  • Een goede manier om contact te maken met deze kracht in jou, is door kunst. Je hoeft helemaal niet goed te zijn in tekenen of schilderen, het gaat om het uiten van je gevoel. Kunst activeert de rechterkant van je hersenen, die verbonden is met creativiteit en het innerlijke kind. Omdat kunst symbolisch is, heeft het een krachtige invloed op je onderbewustzijn.

Pak papier en potloden en ga aan de slag met je innerlijke stem. Hoe ziet hij of zij eruit? Hoe heet je innerlijke stem? Welke kleuren heeft je stem? Teken wat in je opkomt, dus ga niet nadenken.

  • Neem kleine stappen. Als je je eenzaam voelt, begin dan klein. Jezelf in het diepe gooien en gelijk de grote drukte in gaan kan te overweldigend zijn. Een kleine stap zetten is bijvoorbeeld elke dag iets kleins ondernemen, onder de mensen. Ga eens naar de bibliotheek, of als je een hond hebt praat eens op met iemand op straat. Of als je boodschappen moet doen, maak dan eens een praatje met de winkelmedewerkers.
Eenzaam
  • Praat lief tegen jezelf. Het is makkelijk om jezelf kritiek te geven. Gedachten als: “waarom heb ik hier last van”, of “zeur niet zo” zijn je misschien wel bekend. Of zit je in de slachtofferrol en voel je je verlaten. Met al deze negatieve gedachten en uitingen schiet je niet zoveel op. Begin dus met liever te zijn voor jezelf. Wat vind je leuk aan jezelf? Schrijf enkele dingen op. Misschien ben je wel zorgzaam, of grappig. Of je bent gezellig en kunt goed luisteren. Begin met het dagelijks herhalen van positieve affirmaties. In het begin voelt het wat raar en onwennig, om zo tegen jezelf te praten. Maar als je dit genoeg blijft herhalen gaat je geest dit echt geloven.

Een van de krachtigste manieren om affirmaties te gebruiken, is door een spiegel. Haal, terwijl je voor de spiegel staat, een paar keer bewust adem en probeer je lichaam een ​​beetje te ontspannen. Kijk in je ogen en herhaal de affirmaties die voor jou goed voelen.

Het is normaal als je sterke emoties ervaart als je dit doet. Sta jezelf toe om ze te voelen, maar oordeel niet. Misschien wil je jezelf een knuffel geven, terwijl je voor de spiegel staat. Doe dit minimaal vijf tot tien minuten per dag, vaker mag altijd. Probeer het eens twee weken en kijk dan hoe jij je voelt.

  • Neem een huisdier. Als je je eenzaam voelt, is het fijn om iets te knuffelen en verzorgen. Mocht je geen huisdier hebben of willen dan kun je ook oppas worden, zodat je zelf kunt bepalen wanneer je die behoefte hebt. Als je knuffelt komen er hormonen vrij in de hersenen die je gelukkig maken, waardoor jij je kalm en ontspannen voelt.
  • Leer iets nieuws. Een goede manier om in contact te komen met anderen, is door iets te leren. Als je bijvoorbeeld altijd al geïnteresseerd bent geweest in fotografie, ga dan eens een cursus volgen? Of als je een advertentie ziet voor een meditatie- of yogales, ga er daar eens heen. Zo ontmoet je makkelijk mensen met dezelfde interesse. En je bent bezig met dingen die je leuk vindt, wat je zelfbeeld en zelfliefde vergroot.
  • Zorg voor jezelf. Het is belangrijk dat je voor jezelf net zo goed zorgt, als je voor anderen zou doen. Luister naar je mentale, emotionele en fysieke behoeften. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn, het kan zo simpel zijn als jezelf verwennen met een kopje thee, of een heerlijke wandeling in de natuur. Zorg ook dat je voldoende slaapt en wees lief voor jezelf.
  • Schrijf op hoe je je voelt. Het opschrijven van je gedachten en gevoelens is een fijne manier om helderheid te creëren in jezelf. Je hoeft niet goed te kunnen schrijven en het hoeft ook niet te kloppen. Schrijf gewoon op wat in je opkomt. Het bijhouden van een dagboek kan een goede uitlaatklep en het is fijn om het na een tijdje nog eens terug te lezen. Je kunt dan zien dat er dingen zijn verbeterd.
  • Genees je innerlijke kind. Als je al jaren last hebt van eenzaamheid en leegte, dan heb je waarschijnlijk als kind een trauma opgelopen. Misschien had je een afwezige vader of een giftige moeder, of waren je ouders emotioneel niet beschikbaar. Ga op onderzoek uit en creëer bewustwording.

Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag





Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

The cure for the pain is the pain

THE CURE FOR THE PAIN IS THE PAIN

In de woorden van Rumi vinden we de diepe waarheid ...
kracht van emdr

DE KRACHT VAN EMDR

Eye Movement Desensitization and Reprocessing beter bekend als EMDR, is ...
Toegepaste kinesiologie

WAT IS TOEGEPASTE KINESIOLOGIE?

Toegepaste kinesiologie, ontwikkeld door dr. George Goodheart in de jaren ...
Spiritueel

DE KENMERKEN VAN SPIRITUEEL ONTWAKEN

Spiritueel ontwaken is een diepgaand proces van bewustwording en zelfrealisatie. ...
Onthechten en bewustwording

ONTHECHTEN EN BEWUSTWORDING

Als je meer verdiept in persoonlijke groei, ontvouwt zich het ...
spijsvertering

WELKE INVLOED HEEFT DE NERVUS VAGUS OP JE SPIJSVERTERING?

De nervus vagus, ook wel de zwervende zenuw genoemd, speelt ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download