EEN VERSTOORDE NEUROCEPTIE

Als baby kon je je moeder feilloos herkennen. Ze vertegenwoordigde je levensader, en je voortbestaan hing van haar zorg af. De vroege band tussen moeder en kind legt de basis voor je zenuwstelselreacties. Wanneer een vreemde je oppakte, reageerde je onmiddellijk door te gaan huilen. Dit is je aangeboren neuroceptie in actie, je vermogen om de omgeving af te speuren naar mogelijke gevaren.

Het oppakken door een onbekende wekte een gevoel van onveiligheid op, en huilen diende als onze manier om dit gevaar te uiten. Als je moeder emotioneel beschikbaar was en je kalmeerde met haar stem, geur, en vertrouwde aanraking, dan keerden je terug naar een toestand van rust in je zenuwstelsel. In die momenten voelde je je veilig.

Neuroceptie verstoord

Helaas zijn velen van ons opgegroeid in gezinnen waar ouders emotioneel niet beschikbaar waren, verslavingsproblemen hadden of getraumatiseerd waren. Deze ouders konden onze emotionele behoeften niet altijd goed begrijpen. Het resultaat was dat je neuroceptie werd verstoord. In die tijd voelde je je niet veilig.

Het is belangrijk om te begrijpen dat je niet reageert op de feitelijke situatie, maar op je innerlijke toestand. Je zenuwstelsel raakt in de war, wat leidt tot snelle gedachten, impulsieve acties, of zelfs volledige afsluiting. Later kun je je schamen voor je reacties en je afvragen waarom je bepaalde dingen hebt gedaan.

Gedachten zijn niet altijd waar

Het sleutelwoord hier is bewustwording. Het begrijpen van je triggers en het vermogen om even een pauze te nemen voordat je automatisch reageert, is cruciaal voor je groei en genezing.

Je lichaam is als een boek waarin al je levenservaringen zijn vastgelegd. Het is belangrijk te beseffen dat gedachten niet altijd de absolute waarheid vertegenwoordigen. Ze komen voort uit de toestand van je zenuwstelsel. Je kunt leren jezelf te kalmeren en vriendelijk en liefdevol voor jezelf te zijn. Zelfs wanneer je die gedachten ervaart. Dit is een wezenlijk onderdeel van je pad naar genezing en zelfontplooiing.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

kleine ik

CONTROLE EN DE KLEINE IK

In ons dagelijks leven lijkt de drang naar controle vaak ...
Neuroceptie

NEUROCEPTIE TIJDENS JE DAGROUTINE

Neuroceptie en je interne alarmsysteem werken samen om je reacties ...
stilte behandeling

DE STILTE BEHANDELING DOORBROKEN

Vorige week was er man bij me en vertelde een ...
Negeren

DE KRACHT VAN NEGEREN

Iedereen is bekend met negeren. Het kan zich uiten in ...
Vrouwelijke narcisten

MANIPULATIE TECHNIEKEN VROUWELIJKE NARCIST

Vrouwelijke narcisten kunnen manipulatieve technieken gebruiken om anderen te controleren ...
Emotionele chantage

HOE WERKT EMOTIONELE CHANTAGE?

Ook jij kent vast het gevoel van chantage wel. Maar ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download