DURF JIJ SPEELS EN KINDERLIJK TE ZIJN?

Als je gaat genezen van je innerlijke kind wonden, wil dat zeggen dat je uit de overlevingsmodus komt. Deze modus is zo vertrouwd dat we het ervaren als “normaal”, je denkt dat dit is wie je werkelijk bent. Je hebt geleefd vanuit je onderbewuste, maar eindelijk gaan je ogen open.

“There’s power in looking silly and not caring that you do” – Amy Poehler

Ook ik leefde in de overlevingsmodus. Ik was (onbewust) in een constante staat van paraatheid en dat is dodelijk vermoeiend. Als je in de overlevingsmodus zit, dan leef je op de automatische piloot stand. Je wordt geleefd, in plaats van dat je echt zelf leeft. Je leeft vanuit de overtuigingen en conditioneringen van je ouders en je bent niet je authentieke, ware zelf.

Speels zijn is lastig

Als je niet verbonden bent met jezelf en dus in deze modus leeft, is speels en kinderlijk zijn vaak niet mogelijk. Je durft niet zomaar gek te doen of “anders” te zijn. Stel je voor, wat gaan ze van je denken?! Wat als ze een oordeel hebben? Straks wijzen ze je af, of wordt er over je gepraat.

“Do not take life too seriously. You will never get out of it alive” – Elbert Hubbard

We kennen allemaal de uitdrukking: “Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg”. Het is namelijk veel veiliger om de grote groep te volgen, om zeker te zijn van een plek en overleving.

Je doet er alles aan om te overleven, wat veel vreugde en speelsheid wegneemt. Want bedenk goed, het leven is niet alleen maar serieus, het leven mag gevierd. Je mag zingen op straat, huppelen, spelletjes spelen of gekke bekken trekken. Je mag je gewoon vrij uiten en kinderlijk blij voelen, zonder de angst dat iets of iemand daar iets van denkt of een mening over heeft.

Het is je oerbrein

Wat belangrijk is om te beseffen, is dat vanuit je oerbrein een prikkel afgaat, omdat buiten de groep vallen honderden jaren geleden gevaarlijk was. Inmiddels kun je prima zelf overleven, zonder een ander. Dus de angst voor afwijzing is niet meer gegrond en kunnen we prima leren negeren.

Kom weer in contact met het kind in jezelf en doe vandaag iets speels, wat je eigenlijk al heel lang wil doen. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Angst

ANGST, WAT LAAT JE VOOR EEN ANDER?

Waarom hebben we angst voor wat anderen van ons vinden ...
UITSTELGEDRAG

UITSTELGEDRAG, LEUKER KUNNEN WE HET NIET MAKEN

Je kent het vast wel, vervelende taken die je voor ...
slachtofferrol

SLACHTOFFERROL, TYPISCHE KENMERKEN

Ja, ook jij hebt weleens het slachtoffer gespeeld. Denk maar ...
WEERSTAND

WEERSTAND, WAT IS JE EIGEN INVLOED?

Als ik tegen je zou zeggen; 'kies een fijn gevoel', ...
SLACHTOFFERMENTALITEIT

SLACHTOFFERROL, STOP ERMEE!

Waarom zit ik in de slachtofferrol? Hoe ben ik hierin ...
Wat is waar

WAT IS WAAR? IK RAAK IN DE WAR

Heb je weleens gehoord van gaslighting? De ander ontkent dat ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download