DURF JIJ SPEELS EN KINDERLIJK TE ZIJN?

Als je gaat genezen van je innerlijke kind wonden, wil dat zeggen dat je uit de overlevingsmodus komt. Deze modus is zo vertrouwd dat we het ervaren als “normaal”, je denkt dat dit is wie je werkelijk bent. Je hebt geleefd vanuit je onderbewuste, maar eindelijk gaan je ogen open.

“There’s power in looking silly and not caring that you do” – Amy Poehler

Ook ik leefde in de overlevingsmodus. Ik was (onbewust) in een constante staat van paraatheid en dat is dodelijk vermoeiend. Als je in de overlevingsmodus zit, dan leef je op de automatische piloot stand. Je wordt geleefd, in plaats van dat je echt zelf leeft. Je leeft vanuit de overtuigingen en conditioneringen van je ouders en je bent niet je authentieke, ware zelf.

Speels zijn is lastig

Als je niet verbonden bent met jezelf en dus in deze modus leeft, is speels en kinderlijk zijn vaak niet mogelijk. Je durft niet zomaar gek te doen of “anders” te zijn. Stel je voor, wat gaan ze van je denken?! Wat als ze een oordeel hebben? Straks wijzen ze je af, of wordt er over je gepraat.

“Do not take life too seriously. You will never get out of it alive” – Elbert Hubbard

We kennen allemaal de uitdrukking: “Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg”. Het is namelijk veel veiliger om de grote groep te volgen, om zeker te zijn van een plek en overleving.

Je doet er alles aan om te overleven, wat veel vreugde en speelsheid wegneemt. Want bedenk goed, het leven is niet alleen maar serieus, het leven mag gevierd. Je mag zingen op straat, huppelen, spelletjes spelen of gekke bekken trekken. Je mag je gewoon vrij uiten en kinderlijk blij voelen, zonder de angst dat iets of iemand daar iets van denkt of een mening over heeft.

Het is je oerbrein

Wat belangrijk is om te beseffen, is dat vanuit je oerbrein een prikkel afgaat, omdat buiten de groep vallen honderden jaren geleden gevaarlijk was. Inmiddels kun je prima zelf overleven, zonder een ander. Dus de angst voor afwijzing is niet meer gegrond en kunnen we prima leren negeren.

Kom weer in contact met het kind in jezelf en doe vandaag iets speels, wat je eigenlijk al heel lang wil doen. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

observeren

WAARNEMEN ZONDER TE OORDELEN

De Indiase filosoof Krishnamurti merkte op dat 'De hoogste vorm ...
emotioneel misbruik

EMOTIONEEL MISBRUIK, WELKE VORMEN KENNEN WE?

Emotioneel misbruik is hetzelfde als psychisch of mentaal misbruik. Het ...
Pesten

WAT MAAKT DAT WE PESTEN EN OORDELEN?

Hoe vaak maak jij mee, dat je door iemand niet ...
Schuld of bewustzijn

DE SCHULD VAN JE OUDERS

Als je meer zelfbewustzijn wil ontwikkelen, is het belangrijk om ...

BEN JE DE EMOTIE, OF ERVAAR JE DE EMOTIE?

Je emoties kun je zien als feedback. Boosheid, angst, blijdschap ...

‘IK BEN HET NIET WAARD’

Misschien heb je weleens gehoord van de term codependentie. Codependentie ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download