Als kind zou je van je ouders moeten leren hoe je met emoties om moet gaan. Maar als je ouders hebt die zelf niet weten hoe ze hun emoties kunnen reguleren, dan is dat niet gelukt. Je reageert nu op de manier waarop je hebt gezien dat je ouders op hun emoties reageren. Hoe uit je jezelf bijvoorbeeld als je boos bent?
Nu ben ik boos!
De meeste van ons hebben niet geleerd hoe je boosheid kunt uiten en in heftige situaties misschien zelfs wel woede. Je bent geconditioneerd om te geloven dat boosheid verkeerd is, of dat je er juist bang voor moet zijn. Herken je de opmerkingen als: “Je hebt je moeder boos gemaakt”, of “Nu snel naar boven en je komt pas terug als je afgekoeld bent”.
Denk eens terug, heb je je ouders zelf boos gezien? Waarbij ze gingen schreeuwen, schelden, de ander negeren, zwijgen of ze sloegen dicht. Hierdoor weet je nu niet hoe je bij je boosheid en andere emoties aanwezig kunt zijn. Je hebt niet geleerd om boosheid te ervaren en te kunnen inzien wat deze emotie je wil vertellen.
Je hebt jezelf verraden
De emotie boosheid komt je vertellen dat er over je grenzen is gegaan, of dat je zelf over je grenzen hebt laten gaan. Je hebt dan jezelf verraden. En omdat je dus niet geleerd hebt om je woede te reguleren, ga je in de overlevingsmodus als er iets voorvalt. Deze overlevingsmodus noemen we de vecht-, vlucht-, vriesmodus. In deze modus ga je aanvallen, verdedigen, of doe je helemaal niets meer. Je lichaam gaat in een alertheid, omdat er gevaar zou dreigen.
“The best fighter is never angry” – Lao Tzu
Omdat deze overlevingsmodus primitief en reactief is, is het belangrijk dat je gaat leren om je emoties te reguleren. Er staat namelijk geen tijger in de kamer en je wordt niet letterlijk bedreigd. Je bent nu zelf verantwoordelijk voor wat je voelt, niet de ander.
Je bent verantwoordelijk voor hoe je reageert op je eigen emoties. Reageren betekent niet dat je reageert vanuit de overlevingsmodus, maar vanuit je bewuste zelf.
Reageren vanuit een bewuste keuze vergt oefening. Als je verbonden bent met jezelf kun je nieuwe, gezonde manieren aanleren om met emoties van jezelf en anderen om te gaan.
Meer zelfliefde
Je zult merken als je de verantwoordelijkheid gaat nemen voor het gedrag dat voortkomt uit je boosheid, dan zul je meer zelfvertrouwen krijgen. Zelfvertrouwen komt voort uit het vermogen om je emotionele toestand te reguleren. Hierdoor zal ook de liefde voor jezelf groeien. Je leert stap voor stap om jezelf te accepteren, ook de mindere fijne emoties. En je zult merken dat je minder oordeelt over je emoties, je leert het aanvaarden en accepteren.
Als je zelf verantwoordelijkheid gaat dragen voor wat je ervaart, zullen ook je relaties verbeteren en veiliger worden. Je krijgt meer compassie naar anderen en bent in staat om te vergeven. Het is dus niet alleen voor jezelf beter om emotioneel volwassen te worden, ook voor je omgeving levert het veel op. Leer dus om je zenuwstelsel te kalmeren en zo je emoties te reguleren. Auteur: Madeleine van Mourik.
Leuk artikel? Deel het!
Schrijf je in voor onze
NIEUWSBRIEF!
Gerelateerde artikelen
Angst, Ego
|HET VERSCHIL TUSSEN EGO OF INTUÏTIE
Angst, Trauma
|REST EN DIGEST EN TRAUMA
Angst, Trauma
|EMPATHIE EN BEGRIP BIJ PTSS
Angst, Triggers
|FEEDBACK AANNEMEN ALS CODEPENDENT
Angst, Ego
|DE LINK TUSSEN DEPRESSIE EN HET EGO
Schrijf je in voor onze
NIEUWSBRIEF!