In de zesdelige documentaire reeks ‘Jojanneke en de jeugdzorgtapes’ vertellen elf jongeren welke invloed een uithuisplaatsing heeft op hun leven. Soms raken kinderen zo beschadigd dat ze niet meer willen leven. ‘Het systeem ontmenselijkt jongeren.’
75% kent psychisch of fysiek geweld
Het beeld dat deze programma’s schetsen van de Nederlandse jeugdzorg is somber, wie eenmaal in de jeugdzorgmolen belandt, komt daar bijna niet meer uit. 75 procent van de jongeren krijgt er te maken met psychisch of fysiek geweld. En bijna tachtig procent van de jongeren, die in een gesloten jeugdzorginstelling hebben gezeten, is er naar eigen zeggen slechter uitgekomen dan ze erin gingen.
“Er wordt niet gekeken hoe je jongeren het best kunt helpen, maar hoe het geld het best verdeeld kan worden”
Peer van der Helm
In deze reeks gaat het niet over hoe slecht het personeel is. Tuurlijk zitten er minder goede werkers bij, maar ook velen die de kinderen een warm hart toedragen. Het is wel een aanklacht tegen de mensen die het systeem vormgeven, daar zit het probleem.
Zie er nog maar uit te komen
‘Zodra een kind uit huis wordt geplaatst, is niets erop gericht het kind weer thuis te krijgen,’ zegt Peer van der Helm, lector Residentiële Jeugdzorg aan Hogeschool Leiden. ‘Ik noem het de lopende band naar de gesloten jeugdzorg: als je er eenmaal op zit, zie er dan maar weer vanaf te komen.’
In Nederland worden jaarlijks 19.000 jongeren uit huis geplaatst. ‘Ik was altijd in de veronderstelling dat kinderen in goede handen waren bij Jeugdzorg. Maar tijdens het maken van mijn vorige programma, Jojanneke in de prostitutie, bleken alle jongeren die ik sprak een jeugdzorgverleden te hebben. Allemaal hadden ze verschrikkelijke dingen meegemaakt. Misbruik, mishandeling, maar ook psychisch geweld’, zegt Jojanneke van den Berge. Bron: VPRO.
Kijk HIER alle afleveringen.
Leuk artikel? Deel het!
Schrijf je in voor onze
NIEUWSBRIEF!
Gerelateerde artikelen
Muziek, Tips
|CELTIC WINTER – ASHLEY DAVIS
Muziek, Tips
|LONG TIME SUN – SNATAM KAUR
Muziek, Tips
|REMEMBER ME – THRANDUIL
Schrijf je in voor onze
NIEUWSBRIEF!