DOCUMENTAIRE REEKS – JOJANNEKE EN DE JEUGDZORGTAPES

In de zesdelige documentaire reeks ‘Jojanneke en de jeugdzorgtapes’ vertellen elf jongeren welke invloed een uithuisplaatsing heeft op hun leven. Soms raken kinderen zo beschadigd dat ze niet meer willen leven. ‘Het systeem ontmenselijkt jongeren.’

75% kent psychisch of fysiek geweld

Het beeld dat deze programma’s schetsen van de Nederlandse jeugdzorg is somber, wie eenmaal in de jeugdzorgmolen belandt, komt daar bijna niet meer uit. 75 procent van de jongeren krijgt er te maken met psychisch of fysiek geweld. En bijna tachtig procent van de jongeren, die in een gesloten jeugdzorginstelling hebben gezeten, is er naar eigen zeggen slechter uitgekomen dan ze erin gingen.

“Er wordt niet gekeken hoe je jongeren het best kunt helpen, maar hoe het geld het best verdeeld kan worden”

Peer van der Helm

In deze reeks gaat het niet over hoe slecht het personeel is. Tuurlijk zitten er minder goede werkers bij, maar ook velen die de kinderen een warm hart toedragen. Het is wel een aanklacht tegen de mensen die het systeem vormgeven, daar zit het probleem.

Zie er nog maar uit te komen

‘Zodra een kind uit huis wordt geplaatst, is niets erop gericht het kind weer thuis te krijgen,’ zegt Peer van der Helm, lector Residentiële Jeugdzorg aan Hogeschool Leiden. ‘Ik noem het de lopende band naar de gesloten jeugdzorg: als je er eenmaal op zit, zie er dan maar weer vanaf te komen.’

In Nederland worden jaarlijks 19.000 jongeren uit huis geplaatst. ‘Ik was altijd in de veronderstelling dat kinderen in goede handen waren bij Jeugdzorg. Maar tijdens het maken van mijn vorige programma, Jojanneke in de prostitutie, bleken alle jongeren die ik sprak een jeugdzorgverleden te hebben. Allemaal hadden ze verschrikkelijke dingen meegemaakt. Misbruik, mishandeling, maar ook psychisch geweld’, zegt Jojanneke van den Berge. Bron: VPRO.

Kijk HIER alle afleveringen.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Chad Lawson

BREATHE – CHAD LAWSON

De pianist en componist Chad Lawson heeft een indrukwekkende lijst ...

‘IK ZAL ALTIJD BIJ JE ZIJN’ – CHRISTOPHER ROBIN

O wat hou ik van Poeh. Zo puur, onschuldig en ...
Tibetan Healing sounds

TIBETAN HEALING SOUND

Om de leringen van Boeddha over te brengen, maken ze ...
bloemen zijn rood

BLOEMEN ZIJN ROOD – GERARD VAN MAASAKKERS

‘n Jungske ging vur ‘t uurst naor schoolHij kreeg ‘n ...
Bart Chabot

TV PROGRAMMA DE KIST – BART CHABOT

Schrijver Bart Chabot sloot jaren geleden een deal met de ...
Mijn vaders hand

MIJN VADERS HAND – BART CHABOT

‘Ik heb kostbare jaren en talent verspild aan tromgeroffel en ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download