DOCUMENTAIRE – EINDELOOS BEWUSTZIJN


De documentaire “Eindeloos bewustzijn” gaat over het gegeven hoe bijna-dood ervaringen het leven van gewone mensen transformeren. En hoe deze ervaring onze alledaagse opvattingen over leven en dood veranderen.

Eindeloos bewustzijn

Cardioloog Pim van Lommel schreef het gelijknamige boek Eindeloos bewustzijn en dat veranderde voor veel mensen het inzicht over het leven op een drastische manier. Het boek was het resultaat van twintig jaar wetenschappelijk onderzoek, naar ervaringen van mensen met een zogenaamde bijna-dood ervaring. In 2007 verscheen het boek en het werd een bestseller. Het boek heeft veel losgemaakt bij zowel medici als mensen die een bijna-dood ervaring hebben meegemaakt. Van het boek zijn inmiddels wereldwijd 250.000 exemplaren verkocht, in Nederland ruim 140.000.

Mark Verkerk

Regisseur Mark Verkerk, die we onder andere kennen van Buddha’s Lost Children en De Nieuwe Wildernis, raakte door dit boek geïnspireerd. Mark: “Volgens de huidige wetenschappelijke maatstaven bestaan bijna-doodervaringen niet. Maar een op de vijfentwintig mensen denkt al een blik in de hemel te werpen voordat hij sterft. Mensen met een bijna-doodervaring ontmoeten onvoorwaardelijke liefde en zo’n allesomvattende acceptatie dat het hun leven op aarde voorgoed verandert. Wetenschappers negeren die ervaringen omdat ze die niet kunnen meten. Van Lommels boek is een pleidooi om de westerse wetenschap te verruimen, te verbreden, om ook subjectieve elementen toe te laten.”

Eindeloos bewustzijn

De stelling van Pim

Zijn nieuwsgierigheid werd geraakt, door de volgende stelling van Pim: “Als je ervan uitgaat dat de wetenschap materialistisch is, schakel je per definitie bewustzijn uit. Want bewustzijn is niet te meten. Ik kan nooit wetenschappelijk bewijzen dat iemand verliefd is, of een schilderij mooi vindt. En toch is het de grootste realiteit die een mens heeft. Dus stel ik dat je een ander soort wetenschap moet hebben, die ook subjectieve elementen toelaat. Wetenschap is voor mij vragen stellen met een open geest.” Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Man in de rij

KORTE FILM – DE MAN IN DE RIJ

In ons leven zijn er momenten die ons bijblijven, niet ...
Liquid Mind

STRESS VERMINDEREN – LIQUID MIND

Liquid Mind is een muzikale reis die de luisteraar meeneemt ...
DE HERKENNING VAN DE ZIEL

DE HERKENNING VAN DE ZIEL

De herkenning van de ziel vindt plaats wanneer het bewuste ...
mong, reiziger voorbij de horizon

MONG, REIZIGER VOORBIJ DE HORIZON

Het verhaal van Mong, de weesjongen uit Oezbekistan, is een ...
Agenda van de kosmos

DE AGENDA VAN DE KOSMOS

De afgelopen jaren gebeurde er veel in de agenda van ...
Claude Debussy

CLAIR DE LUNE – CLAUDE DEBUSSY

Claude Debussy, een van de meest invloedrijke componisten van de ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download