DOCUMENTAIRE – ADEMHALING ALS MEDICIJN

Ademhalen is het eerste wat je doet als je de wereld inkomt en het laatste wanneer je de wereld weer verlaat. Het is een belangrijk deel van je bestaan, want zonder ademhaling kun je niet leven. Ademhalen doen we meestal niet bewust, dus het is goed er eens op te gaan letten.

Snak je weleens naar lucht?

Misschien heb je wel eens last van jouw ademhaling? Snak je soms naar meer lucht? Of bedenk eens hoe vaak je buitenadem bent? Je herkent het vast wel, wanneer je gestrest bent ga je ongemerkt sneller en hoger ademhalen. De ademhaling is van grote invloed op heel veel dingen zoals de bloeddruk en de spijsvertering. Als je te lang op een verkeerde manier adem haalt, heeft dat negatieve gevolgen.

Gelukkig kun je daar iets aan doen, de ademhaling is misschien wel een automatisch lichaamsproces, jij kunt het zelf beïnvloeden. Met behulp van ademhalingsoefeningen kun je jouw gezondheid aanzienlijk verbeteren. En nee, het is niet moeilijk en het kost ook niet zoveel tijd. Het is gewoon een kwestie van oefenen.

Ademhaling als medicijn

In de documentaire “Ademhaling als medicijn”, van de filmmakers Robert Bridgeman en Lex Olthof, zie je het verhaal van een wetenschappelijk onderzoek op de Kilimanjaro. Onderzoeker Robert Bridgeman begeleidt een groep van 22 klimmers naar de top. Hij vraagt zich af; “Hoe zou het zijn als een groep ongetrainde klimmers zonder medicatie enkel met gebruik van ademhalingstechnieken de Kilimanjaro zou beklimmen?” En Hoe zou deze groep klimmers omgaan met hoogteziekteverschijnselen zoals hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid?”

“In 2014 heb ik de Kilimanjaro beklommen. En vervolgens in januari 2017 kreeg ik de kans om dit nog een keer te doen, nu met 22 Zwolse ondernemers. Dit door middel van technieken met de ademhaling.

Ik ontwierp een onderzoek samen met hoogleraar cardiologie Arnoud van ’t Hof. Het ging hier namelijk om 22 mensen die niet getraind zijn in klimmen. Ze hadden geen maandenlange adem- en koudetraining gehad. Door middel van ademhalingstechnieken heb ik de klimmer begeleid tegen hoogteziekten. Terwijl de 25 andere ondernemers, de vergelijkbare controlegroep, niet begeleid werden op het gebied van ademhaling”

– Robert Bridgeman

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Ben je oké?

KORTE FILM – BEN JE OKE?

Het animatiefilmproject 'Ben je oké?' heeft op het Los Angeles ...
Het verlichten van pijn

KORTE FILM – HET VERLICHTEN VAN PIJN

Brené Brown benadrukt in deze RSA Short de essentie van ...
TIBETAANSE GENEZENDE FLUIT

TIBETAANSE GENEZENDE FLUIT

De betoverende klanken van de Tibetaanse genezende fluit hebben een ...
Muziek voor huisdieren

MUZIEK VOOR JE HUISDIER

Muziek voor je huisdier is niet alleen een trend, maar ...
Seed

KORTE FILM – THE SEED

“Once the seed of faith takes root, it cannot be ...
Shine

SHINE – FIA

Shine van Fia is een weergave van kracht, veerkracht en ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download