DESTRUCTIEVE RELATIE, WANEER VERTREK JE?

We willen allemaal de liefde delen met ons maatje en natuurlijk ook samen door de dieptepunten heen. Maar wanneer is het een destructieve relatie en ben je het geluk kwijt.

Je wil zo graag dat het slaagt dat je door gaat ten koste van jezelf. Het kan ook zijn dat je niet weg durft, omdat je last hebt van verlatingsangst. Maar er zijn meer redenen die hieraan kunnen bijdragen. Het kan zijn dat vertrekken meer stress oplevert dan blijven.

“Sometimes we refuse to see how bad something is, until it completely destroyed us” 

Je ziet helemaal niet in dat de relatie zo slecht is. Er is dan eigenlijk zoveel negatieve energie, zoveel woede en zoveel schuld, maar aan de buitenkant lijkt het goed en zonneschijn. Het leek zo perfect tot het onverwachte einde.

Signalen destructieve relatie

Emotioneel en mentaal misbruik. Misbruik in welke vorm dan ook, is een van de duidelijkste signalen dat je moet gaan. Het schaadt je mentale gezondheid, je zelfvertrouwen en je eigenwaarde. Denk hierbij aan je kleineren, isoleren, manipuleren, gaslighting en chantage. Het kan zelfs zo erg worden dat je de realiteit niet meer kunt zien. Het doel is macht over je leven en je emoties.

Gestrest voelen door de relatie. Als het veel moeite kost en al je energie wegtrekt, dan stop je. Alle relaties kosten inzet, maar als een relatie meer werk is dan een fijne band, dan weet je dat de relatie niet goed is. Je kunt niet constant proberen om je relatie te laten werken, of manieren bedenken om het te herstellen. Let er ook op dat je niet de enige bent, die alle lasten draagt en de kar trekt.

Vergelijken met andere relaties. Je zegt; “het is overal wel wat, bij een ander is echt niet beter“. Misschien merk je dat je je relatie vergelijkt met andere relaties en denkt: “ Zo erg is het tenminste niet”. Het tegendeel is alleen waar, dit is namelijk een van de eerste tekenen dat je zelf in een destructieve relatie zit. Je herkent dat je ongelukkig bent, maar je overtuigt jezelf ervan dat het niet zo erg is, of dat het nog erger kan.

“A healthy relationship doesn’t drag you down. It inspires you to be better” 

Financiële afhankelijkheid. In een relatie draait het om compromissen en evenwicht. De verdelingen van wie doet wat en ook over inkomen moet in balans zijn. De financiën zijn echter nooit een reden om te blijven. Financiële banden zijn lastig te verbreken, maar weet dat het destructief is als je om deze reden blijft.

De ander willen veranderen. Iedereen doorloopt vele fasen in het leven. Sommige mensen veranderen ten goede en anderen minder gunstig. Het is alleen een probleem als je hierop gaat zitten wachten. Als er echt iets moeten veranderen, maar je partner onderneemt geen daadwerkelijke, duidelijke stappen om samen iets aan de situatie te doen, dan is dit een teken om te vertrekken. Zorg dat je niet verliefd bent op het droombeeld wat je van de ander hebt gemaakt.

Het is wat het is. Een relatie is niet iets wat je gewoon maar moet nemen zoals het komt. Je relatie moet een aanvulling zijn en voldoening geven. Als je merkt dat je in de relatie zit met het gevoel “het is wat het is“, dan weet je dat er iets moet veranderen, of dat je moet gaan.

Controle. Je wordt onder controle gehouden door angst, schuld of manipulatie. Een relatie is een band tussen partners die er vrij voor kiezen om de ander lief te hebben, te respecteren en te accepteren voor wie ze zijn. Als je een relatie hebt met iemand die probeert je vrijheid af te nemen, is dit geen liefde. Het is een poging om in zijn of haar eigen behoeften te voorzien en je te beheersen. Dit gedrag zou je als misbruik kunnen zien, omdat het na verloop van tijd je eigenwaarde verplettert.

Constant ruzie en “vechten”. Als er veel woordenwisselingen en ruzies zijn, is er een gebrek aan goede communicatie en respect. Veel mensen zitten gevangen in het destructieve patroon van aantrekken en afstoten met de nodige ruzies, omdat ze denken dat dit liefde en passie is. Het is alleen geen liefde. Liefde is geduldig en liefde is niet onbeleefd, grof, egoïstisch, of makkelijk boos worden en geen excuses maken. Liefde houdt niet van boosheid, maar is beschermend en vertrouwt. Als je in een destructief patroon zit, is er sprake van een trauma band. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

EMOTIES

EMOTIES, STA JIJ ERMEE IN CONTACT?

We houden ons allemaal bezig met liefde, aanraking, verbinding en ...
Feedback

HOE ONTVANG JE FEEDBACK?

Hoe ontvang je feedback, want dat is een kunst op ...
codependentie

HAAR SPROOKJE VAN CODEPENDENTIE

Eens was er een meisje dat leefde in de betoverende ...
IK ZAL AAN JE DENKEN

IK ZAL AAN JE DENKEN TOT HET GEEN PIJN MEER DOET

Deze ene zin dekt de zware lading die ik ervoer ...
Je bent precies goed

JE BENT PRECIES GOED

Op het pad van zelfacceptatie, de weg naar je bent ...
Respect

RESPECT ALS BASIS VOOR VERBINDING

Respect, integriteit en eerlijkheid vormen wat mij betreft de essentiële ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download