We willen allemaal die fantastische relatie met ons maatje, die ene onvoorwaardelijke liefde. Een keer ruzie maken is best gezond, maar wat als je relatie meer lijkt op een nachtmerrie, in plaats van de relatie van je dromen? Wat als je in een destructieve relatie zit?
Wat is de grens?
Het kost best wat toewijding en aandacht, om een relatie bloeiend en leuk te houden, het gaat echt niet altijd vanzelf. Maar wanneer moet je de grens trekken? Wanneer praat je over destructieve relatieproblemen? Als je in een destructieve relatie blijft, word je gevoel van eigenwaarde ondermijnd. De positieve energie wordt uit je getrokken en soms weet je niet eens waarom je zo uitgeput bent. Soms wil je zo graag dat het slaagt dat je door gaat ten koste van jezelf. Alles in de naam van de liefde.
Wanneer kun je beter gaan?
Gebrek aan opwinding en verbinding. Heb je eigenlijk geen zin meer om naar huis te gaan, om bij je partner te zijn? Misschien hou je nog wel van je partner, maar wil je zo min mogelijk in zijn of haar buurt zijn. Als je een gezonde relatie hebt, wil je niet liever ergens anders zijn, met iemand anders. Je moet ernaar uitkijken om zijn of haar stem te horen en aan het eind van de dag samen te kunnen delen. Als je merkt dat je excuses maakt om ergens anders te zijn, dan is het tijd om te overwegen om alleen verder te gaan.
Jaloezie. Als je een relatie hebt met iemand die je beschuldigt, constant vraagt waar je bent, wat je draagt of waar je heen gaat. En dat terwijl er helemaal geen reden is voor wantrouwen, dan is er een gebrek aan vertrouwen, wat niets met jou te maken heeft. Dit zegt wat er in de ander omgaat. Vaak is er een gebrek aan vertrouwen, omdat je partner zelf misschien degene is die oneerlijk is, of een bepaalde angst heeft. Weet dat de opmerking; “hij/zij is jaloers omdat hij/zij van me houdt” echt onzin is en niets met liefde te maken heeft. Je verdient het om gelukkig te zijn en dit is een ongezonde relatie.
“Getuige zijn van een slachtoffer van een ouder, is vaak psychologisch schadelijker voor kinderen dan verwondingen door direct kindermisbruik”.
Blijven voor de kinderen. Misschien ben je jong getrouwd, of heb je ongepland een kind gekregen. Maar ook als je relatie gewoon op is en je kinderen hebt, is het geen reden om te blijven. Ook als je merkt dat je de band met je kinderen verliest, omdat er iets is wat knaagt, is het verstandig om je relatie onder de loep te nemen en te kijken wat de beste oplossing is. De kans is groot dat de kinderen al kunnen voelen dat je doet alsof. Kinderen die bloot worden gesteld aan welke vorm van disrespect dan ook is schadelijk.
Schuldgevoel. Misschien ben je al zo lang bij je partner dat je niet durft te vertrekken. Je voelt de pijn van de ander als je zou vertrekken, je denkt dat hij of zij het niet overleeft en voelt je schuldig als je zou vertrekken. Als je ongelukkig bent, kun je je partner nooit blij maken dat is voor beide partners niet goed.
Verlatingsangst. Je bent bang om alleen te zijn. Dit is een van de meest voorkomende redenen dat we blijven in een destructieve relatie. De angst om alleen te zijn, is velen malen groter dan welk misbruik dan ook. Als je niet durft te vertrekken door deze angst, is het de beste optie die je kunt kiezen. Omdat je niet graag single bent, neem je genoegen met minder. Angst voor eenzaamheid mag nooit de drijvende factor zijn, om in een relatie te blijven waarin je niet gelukkig bent.
De schuld op je nemen. Als je steeds alle schuld op je neemt en de enige bent die dingen fout doet, dan zit je niet in een gelijkwaardige relatie. Ben jij degene die steeds sorry zegt, iets bijlegt, de situatie redt en iets goed praat? Ook dit is een valkuil en copingmechanimsen. Zorg dat je alert bent, je bent een gelijkwaardige relatie waard.
Codependentie. Als je bang bent om je eigen leven op te bouwen. Als je liever het leven van een ander leeft, omdat je op een diep niveau worstelt met wie je bent en wat je wilt. Je bent afhankelijk van de ander geworden en hebt eigenlijk altijd iemand nodig. Het is best complex, dus als je veel afhankelijkheid voelt, is het wijs je hier eens in te verdiepen. Auteur: Madeleine van Mourik.
Leuk artikel? Deel het!
Schrijf je in voor onze
NIEUWSBRIEF!
Gerelateerde artikelen
Liefde, Relaties
|DE DYNAMIEK TUSSEN DE NARCIST EN DE CODEPENDENT
Hechting, Liefde
|DE DYNAMIEK TUSSEN BINDINGSANGST EN VERLATINGSANGST
Hechting, Liefde
|OPGROEIEN BIJ EEN NARCISTISCHE MOEDER
Hechting, Liefde
|DE HECHTINGSTHEORIE VAN BOWLBY
Liefde, Relaties
|ALS JE VAN ME HOUDT DAN…
Groei, Helen, Zelfliefde
|EMOTIES, STA JIJ ERMEE IN CONTACT?
Schrijf je in voor onze
NIEUWSBRIEF!