DESTRUCTIEVE RELATIE, 7 SIGNALEN

Je spreekt van een giftige of destructieve relatie, als er bijvoorbeeld fysiek of emotioneel geweld voorkomt. Waarschijnlijk niet direct in het begin, maar dat groeit langzaam uit. Vaak wordt het gedrag goed gepraat of gebagatelliseerd, omdat vertrekken te moeilijk is. Uiteindelijk zullen je familie en vrienden er iets van zeggen en is de kans groot dat je toch weggaat. 

“Do you want love, or do you want control?”

Maar wat als een relatie niet mishandelend is? Kan het dan nog steeds destructief zijn? Ja dat kan. Deze relaties zijn op zijn minst net zo gevaarlijk, of gevaarlijker. Juist omdat je er niet zo bewust van bent dat het je schaadt. Ze gebruiken hier het verhaal voor van de kokende kikker. Als je een kikker in koud water legt en het water vervolgens langzaam opwarmt, zal de kikker pas te laat doorhebben dat hij verbrand. Een destructieve relatie zorgt ervoor dat je langzaam van binnen sterft. Je gevoel van eigenwaarde vermindert en het blokkeert je groei.

Hoe voel jij je?

Doe dus af en toe een check-up in je relatie. Hoe voel je je? Is het veilig? Ben je vrij? Ook bewustzijn over jezelf is belangrijk, misschien ben je degene die het destructief maakt.

Een destructieve relatie laat je extreme pieken en dalen voelen, daarom is het ook zo lastig om eruit te stappen. Manipulatie komt vaak voor, meestal van beide partners. Dit gedrag komt uit je jeugd en noemen we ongezonde copingmechcanismen.

Het kan moeilijk zijn om te bepalen of je in zo’n relatie zit, maar het onderzoeken van de signalen kan je helpen. Misschien kun je het veranderen en anders is het tijd om te vertrekken. Blijven zal meer schade veroorzaken, dus als je je herkent in de onderstaande signalen, is het tijd om het dieper te onderzoeken.

7 signalen

  • Alles draait om de ander. Heb je het gevoel dat jij nooit beslissingen neemt? Bepaald de ander waar de vakantie naartoe gaat, of wat er wordt gekocht voor in huis? Giftige mensen willen graag de controle hebben over elke beslissing, hoe klein die ook is. Ze kunnen doen alsof ze om je gevoelens en meningen geven, maar zullen zichzelf altijd op de eerste plaats zetten.
  • Jaloezie en controleren gedrag. Enkele zaken waar je aan kunt denken zijn: 1. Je wordt gecontroleerd 2. Beschuldigd van praten met mensen 3. Straffen door je een slecht gevoel te geven over iets 4. Uitleg eisen over wat je hebt gedaan en de gesprekken die je had 5. Niets mogen doen zonder je partner 6. Bepalen wat je wel of niet mag dragen. Dit zijn allemaal duidelijk voorbeelden van willen beheersen. Misschien wil je gewoon het beste voor je partner dus ben je geneigd er in mee te gaan, maar dit hoeft niet te zijn wat voor jou het beste is. Jaloers gedrag is ook destructief, het beperkt je vrijheid en zegt iets over de ander. We zijn allemaal wel eens jaloers, maar als het ongezonde vormen aanneemt, moet je toch gaan nadenken. Zeker als jij ook nog de schuld krijgt dat je de jaloezie zou veroorzaken. Of dat er wordt geëist dat je je gedrag moet veranderen, zodat zij dit nare gevoel niet hoeven te ervaren.
  • Geen respect voor je grenzen. Begint er altijd een gevecht als je “Nee” zegt? Het komt voor dat giftige persoonlijkheden constant grenzen verleggen en overschrijden, waardoor jij aan jezelf gaat twijfelen. Door dit gedrag kan het zijn dat je vraagtekens zet bij je kracht en eigenwaarde.
  • Isoleren je van vrienden en familie. In de beginfase van een relatie vind je het lief dat de ander zoveel bij je wil zijn. Maar na verloop van tijd kan dit escaleren tot bezitterigheid. Hierdoor breng je minder tijd met vrienden en familie door. Je wordt uiteindelijk geïsoleerd en je gaat je eenzaam voelen.
  • Manipulatie. Manipulatief gedrag is moeilijk vast te stellen, omdat het op subtiele manieren wordt uitgevoerd. Je hebt steeds vaker het nare gevoel dat je een verkeerd persoon bent. De ander speelt met je emoties, door bijvoorbeeld je schuldgevoel aan te wakkeren. Je mening en gevoel doen er niet toe, het gaat om wat en hoe de ander het wil.
  • Je voelt je gevangen in de relatie. Heb je het gevoel dat er geen ontsnapping mogelijk is? Kun je geen kant meer op en lijkt vertrekken ook geen optie? Weggaan is makkelijker gezegd dan gedaan, het veroorzaakt veel verdriet en blijven zitten voelt minder heftig. Weet dat er altijd een uitweg is, zelfs in de destructiefste relaties. De eerste klap is zwaar, maar het zal je bevrijden en ruimte geven. Als het echt niet lukt, lees dan eens over verlatingsangst of codependentie.
  • Karaktermoord. Het gebeurt subtiel en zonder slechte bedoelingen. Denk maar aan al die keren dat je een nare opmerking kreeg, in de vorm van een grapje. “Wat ben je toch een lekker varkentje“, “Je vind het ingewikkeld he, om een beetje assertief te zijn“. Kleine venijnige opmerkingen met een dubbele boodschap zorgen ervoor dat langzaam je zelfvertrouwen naar beneden gaat. Je kruipt meer in je schulp en straalt niet meer. De ander bedoelt het echt niet bot, maar het komt wel binnen en is destructief gedrag. Je zou juist een veilig, goed gevoel moeten krijgen van je partner. Elke opmerking, gesprek of gedrag dat je waarde afneemt, is karaktermoord.

Niemand is perfect

En natuurlijk is niemand perfect, we hebben allemaal een ego. Maar als je niet voor je eigen geluk zorgt en te weinig zelfliefde hebt, kun je in de valkuil van een destructieve relatie zijn gestapt. Als je niet verantwoordelijk kunt zijn voor je eigen geluk, dan herhalen patronen zich. Je herhaalt wat je kent, om te kunnen groeien en leren. Je zult de spiegel net zolang blijven aantrekken tot de les geleerd is. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Je bent precies goed

JE BENT PRECIES GOED

Op het pad van zelfacceptatie, de weg naar je bent ...
Respect

RESPECT ALS BASIS VOOR VERBINDING

Respect, integriteit en eerlijkheid vormen wat mij betreft de essentiële ...
LIEFDE IS WIE IK BEN

LIEFDE IS WIE IK BEN

Liefde is wie ik ben. Geduld kwam op bezoek en herinnerde ...
Stress

STRESS IN JE RELATIE DOOR HET HELEN VAN TRAUMA’S

Wanneer één persoon in een relatie besluit verantwoordelijkheid te nemen ...
Omgaan me tijd van de ander

OMGAAN MET TIJD VAN DE ANDER

Tijd is een waardevol goed en wordt vaak gezien als ...
Eenzaamheid en codependentie

CODEPENDENTIE EN EENZAAMHEID

Codependentie en eenzaamheid kunnen nauw met elkaar verbonden zijn. Hier ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download