DE WEG NAAR AUTHENTICITEIT EN VRIJHEID

Toen ik halverwege de 30 was, stortte alles in. Ik had een complete emotionele inzinking. Ik had zo lang iedereen tevreden proberen te houden, ik had mezelf al jaren compleet weggecijferd. Ik had mezelf verraden en in de steek gelaten. Ik was uitgeput, moe en voelde zoveel boosheid van binnen. Ik had totaal geen grenzen en als ik ze had, waren ze niet consistent of duidelijk.

“Om vooruit te komen is soms volledige stilstand nodig”

Mijn relaties waren geen diepe verbindingen, want ik was te bang om afgewezen te worden. Ik wilde iedereen tevreden houden, maar heb daardoor mijn eigen behoeften aan de kant gezet.

Schuldgevoel

Toen ik niet dieper kon zinken, was het tijd om te leren om grenzen te stellen. En ik weet nog goed hoe vreselijk dat voelde. Ik voelde mij soms dagen schuldig.

Ik had altijd alles gedaan vanuit mijn trauma. Dingen doen voor een ander zodat ik geliefd ben, was nu verleden tijd. Ik ging anders naar wereld kijken, wat best spannend was. Stap voor stap leerde ik dat ik goed bed zoals ik ben. Ik ben al leuk en om van te houden. Ik hoef geen rol te spelen en mezelf te verliezen.

Stappen naar vrijheid

Nu vraag je je vast af, wat ik dan precies gedaan heb. Ten eerste ging ik stoppen met dingen doen waar ik geen zin in had. Omdat ik altijd bang was voor afwijzing, zei ik overal ja op, zelfs als het niet uitkwam, of ik eigenlijk niet wilde. Ik leerde “NEE” zeggen zonder mezelf uit te leggen en alles te verantwoorden. Ik bood geen excuses meer aan, maar zei gewoon “Nee”.

“With integrity, you have nothing to fear, since you have nothing to hide. With integrity, you will do the right thing, so you will have no guilt” – Zig Ziglar

En tuurlijk was dit eng. Je krijgt gedachten als: “Dit kun je niet maken”, “Nu vinden ze je niet leuk meer”, “Wat onaardig ben je zeg”. Stap voor stap leerde ik dat ik veel meer tijd nodig had voor mezelf. En nu kan ik zeggen, ik neem alle tijd voor mezelf en doe alleen wat mij uitkomt of ik zin in heb. Ik ervaar nu totale vrijheid.

Niet meer bereikbaar

Ten tweede ben ik gestopt met 24/7 bereikbaar te zijn voor alles en iedereen. Ik herinner me nog heel goed dat ik het gevoel had dat ik altijd direct terug moest bellen. Je hoort er te zijn voor de emoties en problemen van een ander.

Ik kan je verzekeren, dit was echt heel moeilijk in het begin. Alles in mij schreeuwde en was bang. Toch was dit wat moest gebeuren, want ik leerde om dingen te doen vanuit mijn ware zelf. Ik kon verbinding leren maken vanuit mijn echte ik, authentiek.

Alles verkocht

Ook ging ik dingen doen die ik wilde doen, ongeacht wat een ander daar van vond. Het grootste voorbeeld daarin was dat ik in 2018 mijn huis en spullen verkocht en vertrok met een enkele reis naar de Filipijnen. Ik hoor mijn vader nog zeggen: “Dat moet je niet doen! Je kunt toch gewoon je huis verhuren. Wat als….”

“The only real prison is fear, and the only real freedom is freedom from fear” – Aung San Suu Kyi

Ik begreep dat het zijn angst was, niet de mijne. Ik koos steeds meer voor mij en mijn vrijheid. En tuurlijk voelde ook dat in het begin doodeng en verkeerd. Maar ik beloof je, ga het aan, je gaat je steeds vrijer voelen. Het is de weg naar innerlijke rust en authenticiteit. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

rumi

RUMI’S INZICHTEN

In de diep doordringende woorden van Rumi schuilt een universele ...
Eenheid

DE DAG VAN DE EENHEID

Het breekt mijn hart om te zien hoe we deze ...
AANRAAK

ALS IK JE AANRAAK

Als ik je aanraak Raak ik niet alleen maar je ...
cranio sacraal therapie

WAT BIEDT CRANIO SACRAAL THERAPIE?

Cranio sacraal therapie, ook wel bekend als cranio, is een ...
LOSLATEN

LOSLATEN, ZIE HET POSITIEVE IN ALLES

Loslaten is een veelgehoorde term die ik zelf nogal 'ongrijpbaar' ...
Cranio sacraal en de psoas

CRANIO SACRAAL THERAPIE EN DE PSOAS

Cranio sacraal therapie is een zachte, hands-on benadering die gericht ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download