DE TRAUMABAND MET JE OUDERS

Veel relaties zijn gebaseerd op kind trauma’s en innerlijke leegte. Als er in je relatie sprake is van emotionele verwaarlozing, misbruik, overschrijden van grenzen, stilte behandelingen, verslavingen en de aantrekken-afstoten dynamiek dan noemen we dat een destructieve relatie, ook wel een traumaband.

De eerste traumaband die je dus in je leven hebt ervaren, is die met je ouder(s). Nu hoor ik je denken; dat klinkt niet zo gezond. Dat is het ook niet. Maar hoe ziet een traumaband met je ouders er dan uit?

Waar kun je aan denken;

  • Als grenzen worden overtreden, genegeerd, inconsistent zijn of misschien waren er helemaal geen grenzen.
  • Als je als kind de volwassen rol op je ging nemen, om te zorgen voor je ouder(s).
  • Niet gezien en gehoord worden.
  • Emoties die je niet geuit mochten worden, of waar gewoon geen aandacht en tijd voor was.
  • Emotioneel zorgen voor je ouder(s), bijvoorbeeld als ze door een moeilijke tijd gaan.
  • Op eieren moeten lopen omdat het een chaos is aan emoties. Je kunt uitbarstingen verwachten, maar ook bijvoorbeeld juist het stilzwijgen.
  • Taken moeten doen om liefde te krijgen. Als je eerst goede cijfers haalt, dan kon er van alles. Of als je klusjes deed in huis, dan was je de lieve zoon.
  • Delen van jezelf af moeten wijzen, omdat die niet geaccepteerd worden. Als kind was je bijvoorbeeld uitgelaten en enthousiast, maar je moest rustig zijn en stil.

Je zult begrijpen als je dit lijstje ziet dat het behoorlijk verwarrend en confronterend is als je jong bent. Je wil niets liever dan dat je ouders van je houden. Ook wil je er altijd vanuit kunnen gaan dat je veilig bent en er in je behoeften wordt voorzien. Maar het allerbelangrijkste dat je mocht zijn wie je werkelijk bent.

Traumaband met je ouders

Als je hebt geleerd dat het niet veilig is om jezelf te zijn, dan zet je deze patronen voort in je volwassen leven. Je behoudt de maskers en verstopt jezelf. De traumaband met je ouders ontwikkelt zich dus door in een traumaband relatie met een partner. Jij gaat werken voor de liefde.

Het belangrijkste om aan te werken tijdens het helen van traumabanden is je bewust worden van je eigen behoeften. En leer zelf te voorzien in die behoeften. Ook is het een vereiste dat je veiligheid creëert in jezelf en in je lichaam, waardoor je zenuwstelsel leert om te kalmeren. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

10 geboden

10 GEBODEN VOOR ZELFACCEPTATIE

Hoe kun je jezelf leren accepteren en liefhebben? In de ...
Codependentie

HOE ONTSTAAT CODEPENDENTIE?

Veel mensen herkennen zichzelf in een codependentie conditionering, maar hoe ...

WAT IS JOUW LIEFDESTAAL?

We zijn niet echt goed in liefde en relaties, maar ...
Onbewuste relaties

DE PIJN VAN ONBEWUSTE RELATIES

In onze samenleving zijn nog veel mensen die leven met ...
Collectief

COLLECTIEF DENKEN ALS SCHIJNVERBINDING

Ik heb bijna mijn hele leven wel gehoord dat ik ...
Nooit goed genoeg

HET IS NOOIT GOED GENOEG

Het is nooit goed genoeg. Hoe hard we ook werken, ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download