DE STILTE BEHANDELING DOORBROKEN

Vorige week was er man bij me en vertelde een aangrijpend verhaal over de stilte behandeling die hij telkens weer kreeg. En hoe hij ze uiteindelijk heeft doorbroken. De namen in het verhaal heb ik in verband met de privacy veranderd.

David was een nieuwsgierige en levendige jongen, altijd klaar om de wereld te verkennen. Maar in zijn leven was er één ding dat hem intens verdrietig maakte, en dat was de stiltebehandeling van zijn vader.
Zijn vader, Robert, was een stille man, gereserveerd en vaak in gedachten verzonken. Het was moeilijk om te begrijpen wat er in zijn hoofd omging, want hij uitte zelden zijn gevoelens of gedachten. Het was alsof er een onzichtbare muur was tussen vader en zoon, die met de jaren alleen maar dikker werd.

De stilte behandeling begon met ruzie

De stilte behandeling begon altijd na een ruzie, hoe klein ook. David had de neiging om zijn vader te provoceren, gewoon om een glimp van emotie te zien. Maar elke keer dat hij dit deed, leek zijn vader zich terug te trekken in een koude, ondoordringbare stilte. Hij praatte niet meer met David, zelfs niet als de kleine jongen smeekte om vergeving.

stilte behandeling

De spanning die David voelde tijdens deze periodes van stilte was ondraaglijk. De stilte vulde het huis, en de eenzaamheid drong diep in elke vezel van David door. Op een dag, toen de stiltebehandeling al dagen had geduurd, besloot David om iets nieuws te proberen. In plaats van zijn vader te provoceren, ging hij naast hem zitten en begon te tekenen. Hij had altijd al van tekenen gehouden, en dit keer tekende hij zichzelf samen met zijn vader, hand in hand.

Het tekenen werd een brug

Toen zijn vader het schetsboek zag, kon hij de nieuwsgierigheid niet bedwingen. Langzaam begon hij vragen te stellen over het tekenen en de poppetjes die David had gemaakt. Het ijs begon wat te smelten, en voor het eerst in dagen hadden ze een echt gesprek. Het tekenen werd een brug tussen vader en zoon, een manier om hun gevoelens en gedachten te uiten zonder de druk van woorden. Ze begonnen samen kunstwerken te maken, en langzaamaan groeide hun band.

Het verhaal van David en zijn vader herinnert ons eraan dat zelfs in de diepste stilte en afstand, er altijd manieren zijn om verbinding te maken. Soms is het nodig om creatief te zijn, geduldig te zijn en een beetje moed te tonen om de muur van stilte af te breken en de band tussen mensen te herstellen.
En hoewel de stilte behandeling hun relatie jarenlang had geblokkeerd, ontdekte David dat zelfs de koudste harten uiteindelijk kunnen smelten als er liefde en begrip worden getoond. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

kleine ik

CONTROLE EN DE KLEINE IK

In ons dagelijks leven lijkt de drang naar controle vaak ...
Neuroceptie

NEUROCEPTIE TIJDENS JE DAGROUTINE

Neuroceptie en je interne alarmsysteem werken samen om je reacties ...
stilte behandeling

DE STILTE BEHANDELING DOORBROKEN

Vorige week was er man bij me en vertelde een ...
Negeren

DE KRACHT VAN NEGEREN

Iedereen is bekend met negeren. Het kan zich uiten in ...
Vrouwelijke narcisten

MANIPULATIE TECHNIEKEN VROUWELIJKE NARCIST

Vrouwelijke narcisten kunnen manipulatieve technieken gebruiken om anderen te controleren ...
Emotionele chantage

HOE WERKT EMOTIONELE CHANTAGE?

Ook jij kent vast het gevoel van chantage wel. Maar ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download