DE SPIEGEL VAN AANTREKKINGSKRACHT

Ons gevoel kan ons enorm voor de gek houden. Naast dat we natuurlijk werkelijk liefde voor iemand kunnen -gaan- voelen, is er ook nog aantrekkingskracht op allerlei andere zaken die niet zoveel met liefde te maken hebben. We voelen bijvoorbeeld aantrekkingskracht en zijn overtuigd van het feit dat we liefde of verliefdheid voelen voor iemand, maar in werkelijkheid is het iets wat de ander ons geeft, op het moment dat we dat hard nodig hebben.

Aantrekkingskracht


Hoe heviger, de aantrekkingskracht, hoe meer we iets nodig hebben. We denken liefde te voelen, voelen ons enorm aangetrokken en zijn veel bezig met diegene. Misschien is het zelfs zo dat we het niet willen omdat het niet kan of omdat we al in een relatie zitten. En juist het verzet wat er hierdoor ook nog bij komt, maakt het nog groter en sterker.

“There is always some madness in love. But there is also always some reason in madness.”

Friedrich Nietzsche

Maar hoe heftig het ook kan voelen, zodra we bewust willen gaan kijken naar wat er nu eigenlijk gebeurt, zouden we tot de ontdekking kunnen komen dat we iets nodig hebben van die ander. En zodra we dat werkelijk volledig gaan erkennen, kan het gevoel als een zeepbel uiteen spatten. Alleen al door het te gaan (willen) zien. En voelen. Alleen al door het te gaan benoemen aan jezelf, of aan iemand anders waar je er mee over spreekt. Zo wordt het (schaduw)stuk, het gemis of leegte, zichtbaar gemaakt. Zo krijgt het bestaansrecht waardoor de trekkende kracht naar iemand, die het gemis in ons kon vullen, verdwijnt.

Resonantie

Zaken die we in onszelf missen en die we denken te kunnen ontvangen bij een ander, kunnen zelfs extatische gevoelens opleveren. Vooral als het een wezenlijk groot stuk is. Zodra er resonantie is op ‘een op dat moment belangrijk actueel stuk’ tussen twee personen (als een soort in elkaar passende puzzelstukjes), kan er een soort versmelting plaatsvinden dat op verbinding lijkt. Wanneer we elkaar iets kunnen geven wat we op dat moment nodig hebben, lijkt het even alsof we de liefde van ons leven hebben gevonden. En hoe heftiger de gevoelens en aantrekkingskracht, hoe groter de leegte die er in ons bestaat die gevuld wil worden.

“Why should we worry about what others think of us, do we have more confidence in their opinions than we do our own?”

Brigham Young

Ik heb het zelf vaker meegemaakt en tijdens die ervaringen kwam ik erachter hoe het verschil voelt tussen. Het verschil tussen ‘je tot iemand aangetrokken voelen’ vanuit een staat van voornamelijk ‘onbewust zijn’ en je aangetrokken voelen tot iemand vanuit een vooral ‘bewuste basis’.

Wanneer we nog voornamelijk onbewust zijn, en we voelen ons aangetrokken tot iemand door middel van intense gevoelens, dan zouden we ervan overtuigd kunnen zijn dat er iets heel bijzonders gebeurt en willen we hier aan vast blijven houden. We hebben onbewust namelijk iets nodig en dat ontvangen we op dat moment van die ander, dus dit zal blijven trekken. We willen onbewust niet eens bewust worden van hoe het echt zit.

AANTREKKINGSKRACHT

Zie je gemis

Meer bewust of wakker daarentegen, weten we inmiddels wel hoe het werkt en kijken we wel drie keer eens goed voordat we ons ergens -verder- instorten. We nemen het onder de loep en zijn meer bereid om het aan te gaan. We zijn bereid om dat wat we ontvangen van de ander los te laten. En dat kan al plaatsvinden zodra we naar binnen keren en ons eigen stuk van gemis gaan erkennen. Het aan gaan kijken.

Vaak zullen we, als we er echt naar willen gaan kijken en het de ruimte geven door het bijvoorbeeld te benoemen wat er in ons gebeurt, al snel voelen waar het om gaat en kan er een emotie vrijkomen. Hierna zal het nog meer duidelijk worden.

“To fall in love with yourself is the first secret to happiness.”

Robert Morley

Zelfs in meer bewuste toestand heb ik ook die trekkende kracht gevoeld van het ‘in stand willen houden’ en ‘ niet los willen laten’. De opgevulde leegte voelde toch te goed. Maar ik weet ‘niet voor lang’, en ik geef het liever aan mezelf waardoor ik het uiteindelijk toch doorbrak. Zodra ik het volledig aan mezelf kon erkennen, waren het gevoel en de aantrekkingskracht voor de ander verdwenen. Natuurlijk bestond er nog wel steeds een soort affectie naar de ander, maar dit was meer een zuiver gevoel dat niet trok. Gewoon een fijn gevoel dat er gewoon kan zijn en waar niets mee ‘moet’.

Bij jezelf zijn

Eigenlijk laat diegene ons zien waar we in onszelf nog niet kunnen zijn. Het is een kans om te gaan ZIJN waar het tot dan toe nog leeg was. Dus óf we nemen onze eigen intrek, óf we blijven afhankelijk van een ander.

“Owning our story and loving ourselves through that process is the bravest thing that we’ll ever do.”

Brené Brown

Het kunnen oplossen van de aantrekkingskracht naar iemand lukt natuurlijk niet altijd in een keer. Soms resoneren we op meerdere stukken met iemand, waardoor we door een proces stukken uitwerken of aangaan. En soms is het maar op een belangrijk stuk.

Maar wat ik in dit stuk voornamelijk wil laten zien, is hoe we liefde, of zelfs een verliefdheid, kunnen verwarren met iets van iemand nodig hebben. Als we ons hiervan bewust zijn, kan dit ons helpen weer verder te komen wanneer we te maken hebben met een bepaalde aantrekkingskracht waar we last van hebben. Auteur: Mirella Suurhoff.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

ALS JE VAN ME HOUDT DAN…

In de wereld van vandaag hebben mensen vaak een verkeerd ...
EMOTIES

EMOTIES, STA JIJ ERMEE IN CONTACT?

We houden ons allemaal bezig met liefde, aanraking, verbinding en ...
Feedback

HOE ONTVANG JE FEEDBACK?

Hoe ontvang je feedback, want dat is een kunst op ...
codependentie

HAAR SPROOKJE VAN CODEPENDENTIE

Eens was er een meisje dat leefde in de betoverende ...
IK ZAL AAN JE DENKEN

IK ZAL AAN JE DENKEN TOT HET GEEN PIJN MEER DOET

Deze ene zin dekt de zware lading die ik ervoer ...
Je bent precies goed

JE BENT PRECIES GOED

Op het pad van zelfacceptatie, de weg naar je bent ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download