DE SEKS IS VERDWENEN

Ik krijg regelmatig berichten van mannen en vrouwen dat ze zich afgesloten voelen. Ze lijken gedissocieerd en de seks in de relatie is verdwenen. Ze hebben er geen behoefte meer aan. Dit fenomeen kan optreden wanneer de connectie tussen emotionele intimiteit en seksuele tevredenheid in een relatie verstoord raakt.

Seks in het begin van de relatie

In het begin van een relatie is er vaak sprake van een intense chemie tussen partners. Deze aantrekkingskracht is vaak het gevolg van hormonale reacties in het lichaam, waarbij adrenaline en endorfines vrijkomen bij de eerste seksuele ontmoetingen. Het is een fase van opwinding en passie die onmiskenbaar krachtig is.

Echter, na verloop van tijd kan deze seksuele aantrekkingskracht afnemen, en dat is wanneer het gemis aan emotionele intimiteit op de voorgrond treedt. Het dagelijkse leven neemt vaak de overhand, en partners worden opgeslokt door werk, verplichtingen en andere afleidingen. Het gevolg is dat ze niet langer zo aanwezig zijn in de relatie, en dit gebrek aan aanwezigheid kan zijn tol eisen in de slaapkamer; seks in de relatie is er niet meer.

Seks in de relatie

Emotionele intimiteit

Het is belangrijk om te begrijpen dat de basis van een gezonde seksuele verbinding ligt in emotionele intimiteit. Deze behoefte geldt zowel voor mannen als vrouwen. Emotionele intimiteit omvat elementen als veiligheid, kwetsbaarheid en open communicatie. Deze facetten zijn echter niet altijd vanzelfsprekend en kunnen soms problematisch zijn in relaties.

Veel mensen hebben nooit geleerd hoe ze een veilige en emotioneel bevredigende verbinding kunnen opbouwen. Hierdoor ontstaan er misverstanden, onzekerheden en conflicten binnen de relatie. De onuitgesproken gevoelens en onbevredigende communicatie resulteren vaak in het afnemen van de seksuele connectie.

Leer praten

Om dit probleem aan te pakken, is het belangrijk om actief te werken aan het herstellen van emotionele intimiteit. Dit kan onder meer inhouden dat je leert om open en eerlijk te communiceren met je partner, elkaars behoeften en verlangens begrijpt, en een veilige omgeving creëert waarin kwetsbaarheid wordt gewaardeerd.

Kortom, het gevoel van afsluiting en het verlies van seksuele interesse in een relatie kunnen vaak worden toegeschreven aan een gebrek aan emotionele intimiteit. Het herstellen van deze intimiteit en het opbouwen van een sterke emotionele connectie met je partner is essentieel voor een bevredigende en vervullende relatie, zowel op emotioneel als seksueel gebied. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Stress

STRESS IN JE RELATIE DOOR HET HELEN VAN TRAUMA’S

Wanneer één persoon in een relatie besluit verantwoordelijkheid te nemen ...
Omgaan me tijd van de ander

OMGAAN MET TIJD VAN DE ANDER

Tijd is een waardevol goed en wordt vaak gezien als ...
Eenzaamheid en codependentie

CODEPENDENTIE EN EENZAAMHEID

Codependentie en eenzaamheid kunnen nauw met elkaar verbonden zijn. Hier ...
Seks in de relatie

DE SEKS IS VERDWENEN

Ik krijg regelmatig berichten van mannen en vrouwen dat ze ...
Codependent en de narcist

DE CODEPENDENT EN DE NARCIST

De codependent en de narcist hebben een complexe relatie die ...
Verlos me van codependentie

VERLOS ME VAN MIJN CODEPENDENTIE

Jaren geleden kostten mijn relaties zoveel energie dat het soms ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download