Als je meer zelfbewustzijn wil ontwikkelen, is het belangrijk om naar de relatie die de meeste invloed had te kijken. En je raadt het al dat is de relatie met je ouders. Zonder je ouders had je niet kunnen overleven. Maar hebben zij schuld?
Als je gaat inzien hoe je ouders overleven, welke copingmechanismen zij gebruiken. Welke overtuigingen zij hebben en hoe ze met emoties omgaan, dan zul je ook steeds beter je eigen gedrag en conditionering begrijpen. Bewustzijn is de sleutel tot genezing en je komt er alleen met een bepaalde mate van emotionele volwassenheid. Leer je ouders zien als mensen die zelf gewond zijn en met onopgeloste trauma’s zitten. Ze hebben jou opgevoed naar hun beste kunnen op dat moment.
Schuld of bewustzijn?
Als ik verhalen schrijf over mijn ouders, of ouders in het algemeen, krijg ik reacties als: “Waarom geef je je ouders de schuld?“, of “Het is niet aardig om de schuld bij je ouders te leggen“. Wat je dan over het hoofd ziet is het verschil tussen schuld en bewustzijn. Het is juist goed om ergens bewust van te zijn, zodat je zelf verantwoordelijkheid kunt nemen en jezelf kunt genezen. Als je ergens de schuld neerlegt, ben jij je kracht kwijt. Er is dan geen ruimte om het heft in handen te nemen, jij bent namelijk niet verantwoordelijk. Wat mij betreft, gaat het dus niet over een schuldige aanwijzen. Het gaat om bewust worden en groei.
Het geeft kracht
Het heeft kracht om te weten dat je behoeften niet zijn vervuld. Er zit kracht in het leren over disfunctionele gezinssystemen en te weten welke copingmechanismen je hebt. En er zit kracht in het leren over je gebrek aan grenzen. Wat je niet weet, kun je niet veranderen. Kracht krijg je als je je leven objectief kunt bekijken vanuit een macroperspectief, zelfs als je je emotioneel getriggerd voelt. We zitten allemaal nog in ongezonde patronen waarin we zijn opgegroeid. Sommige patronen zijn behoorlijk disfunctioneel en misschien zelfs wel schadelijk.
Bewustzijn betekend niet dat je alles maar goed gaat vinden, het geeft inzicht en begrip. Het geeft feedback, waaruit je daarna kunt kiezen hoe je wil reageren. Onderscheidingsvermogen noemen we dat. Je gaat het ervaren als je gaat begrijpen wat disfunctioneel gedrag is. Ook jij hebt het vermogen om te groeien en te genezen. Auteur: Madeleine van Mourik.
Leuk artikel? Deel het!
Schrijf je in voor onze
NIEUWSBRIEF!
Gerelateerde artikelen
Angst, Ego
|HET VERSCHIL TUSSEN EGO OF INTUÏTIE
Angst, Trauma
|REST EN DIGEST EN TRAUMA
Angst, Trauma
|EMPATHIE EN BEGRIP BIJ PTSS
Angst, Triggers
|FEEDBACK AANNEMEN ALS CODEPENDENT
Angst, Ego
|DE LINK TUSSEN DEPRESSIE EN HET EGO
Schrijf je in voor onze
NIEUWSBRIEF!