DE PROJECTIES VAN JE VADER

De onbewuste pijn, schaamte en trauma’s die je vader heeft opgelopen, werd doorgegeven door zijn vader. Vervolgens heeft je vader het doorgeven aan jou, zo gaat dat al generaties lang. Net zolang totdat jij je er bewust van wordt. De projecties die je vader op je heeft gedaan, hebben een grote impact op je copingmechanismen, eigenwaarde, kernovertuigingen en de relatie dynamiek die je in je volwassen leven gaat creëren.

De vaderwond

De vaderwond komt van een conditionering waarin mannen geen emoties mogen voelen en zich er zelfs voor schamen. De man moet voldoen aan aan een ideaalbeeld en dat beeld is vooral niet kwetsbaar zijn.

“When a father speaks, may his children hear the love in his voice above all else.”

Veel mannen hebben geen verbondenheid ervaren en weten niet hoe ze kwetsbaar kunnen zijn. Veel mannen lijden in stilte en hebben diepe pijn van verlatenheid doorstaan. Wat ze vervolgens (onbewust) doen, is dat pijnlijke zelfbeeld projecteren op jou als kind. Je herkent hem in de afwezige vader die geen idee heeft hoe hij zijn rol moet vervullen, de vader die kritisch is, of de vader die juist heel teruggetrokken en gesloten is.

De projecties van je vader

Omdat je te klein was kon je niet begrijpen dat je vader zelf wonden draagt, je betrekt alles op jezelf. Je kon niet anders dan het persoonlijk opvatten. En omdat je zoveel behoefte hebt aan zijn aandacht, contact en liefde, ga je jezelf verraden.

Ook kan het zijn dat je zo gericht bent op zijn goedkeuring, dat je al je zelfvertrouwen verliest als je het niet krijgt. Niet wetende dat hij zichzelf niet eens heeft goedgekeurd en het nogmaals niets met jou te maken heeft. Dit alles maakt dat je uiteindelijk tegenstrijdige gevoelens naar je vader hebt. Je voelt liefde, maar ook woede en pijn. Weet dat alles er mag zijn, laat alles toe, het is allemaal waar.

“Great men are not born, but molded by their fathers and their fathers before them.”

De uitweg uit deze dynamiek zit hem in het jezelf opnieuw emotioneel opvoeden, reparenting. Je gaat leren om je eigen liefste vader te zijn. Je gaat inzien dat de kritische stem die jij hebt naar jezelf, niets anders is dan zijn stem die je hebt overgenomen. Gelukkig ga je ervaren dat dit niet de waarheid is en het is óók niet wie je bent. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Bevestiging

KUN JE ZONDER BEVESTIGING?

Hoe het uitblijven van bevestiging mij nog wel eens onzeker ...
de 'teveel' vrouw

DE ‘TEVEEL’ VROUW

Daar is ze, de 'teveel' vrouw. De vrouw die te ...
ONVOORWAARDELIJKE LIEFDE

HEB JIJ ONVOORWAARDELIJK LIEF?

Wat zijn kenmerken van onvoorwaardelijk liefhebben? Test jezelf heb jij ...
KRACHT

KRACHT, NEEM HEM WEER TERUG

Kracht is energie. Het is het vermogen om iets te ...
10 geboden

10 GEBODEN VOOR ZELFACCEPTATIE

Hoe kun je jezelf leren accepteren en liefhebben? In de ...
Codependentie

HOE ONTSTAAT CODEPENDENTIE?

Veel mensen herkennen zichzelf in een codependentie conditionering, maar hoe ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download