DE PIJN VAN ONBEWUSTE RELATIES

In onze samenleving zijn nog veel mensen die leven met onbewuste relaties. Als klein meisje droom je van de prins op het witte paard, het sprookje tot de dood ons scheidt. Mannen worden gezien als verantwoordelijk voor het geluk van hun partner ‘gelukkige vrouw, gelukkig leven’. Of ze leggen die druk onbewust op hun partner ‘maak me de gelukkigste man, zorg goed voor mij’.

Onbewuste relaties als norm

In series, films en overal om je heen zie je relaties als de plek om elkaar te controleren en de schuld te geven van hoe je je voelt. We weten niet beter, dit is het voorbeeld wat we hebben gehad en om ons heen nog steeds zien. Maar weinig mensen hebben de handvatten gehad om gezonde relaties aan te gaan. Je hebt niet geleerd hoe je je emoties reguleert, of open communiceert.

‘I love you, and I will love you until I die, and if there’s a life after that, I’ll love you then’

Cassandra Clare

Je leert niet hoe je je zenuwstelsel kunt kalmeren, of kwetsbaar kunt zijn. Ook direct vragen aan een ander om aan onze behoeften te voldoen is niet wat we meekrijgen als voorbeeld. Wat je leert, is dat de ander gedachten moet kunnen lezen, hij/zij snapt toch wel waar jij behoefte aan hebt. Wat we hebben overgenomen is een codependentie-conditionering.

Bewuste relaties

Gelukkig is er ook een andere realiteit, die van de bewuste relaties. Het is eerst best shockerend, om te gaan inzien dat de sprookjes niets te maken hebben met de realiteit. Het gaat om je eigen groei en innerlijke wereld, waaruit de onvoorwaardelijke liefde kan ontstaan. Het doel is niet om perfect te worden en nooit meer getriggerd te zijn. We zijn mensen en vallen soms terug in het oude. Je kunt woede ervaren, of de ander teleurstellen, dit is wat het leven is.

‘The most painful thing is losing yourself in the process of loving someone too much, and forgetting that you are special too’

Ernest Hemingway

Het doel is om te leren hoe je jezelf kunt vertrouwen en leren hoe je een ander toe kunt laten. Om de delen van jezelf te accepteren die je liever zou ontkennen of onderdrukken. Als je deze delen omarmt, kun je daarna ook de delen van de ander accepteren. Je relaties geven je de kans om je verleden te helen. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Charlie Chaplin

TOEN IK VAN MEZELF BEGON TE HOUDEN

Toen ik van mezelf begon te houden, zag ik in ...
Relatie met je moeder

DE INVLOED VAN DE RELATIE MET JE MOEDER

De eerste relatie die je hebt met een vrouw, is ...
KRACHT

KRACHT, HEB JIJ HEM WEGGEGEVEN?

We leven in een universum wat gebaseerd is op 'de ...
Soms voelen we ons

SOMS VOELEN WE ONS …

Soms voelen we ons eenzaam, nietomdat we alleen zijn, maar ...
giftige mensen

GIFTIGE MENSEN, HOE HERKEN JE ZE?

Je hebt vast wel eens gehoord van de term "giftige" ...
Toekomstige relatie

HOE KOMT HET DAT DE RELATIE TUSSEN OUDER EN KIND JE TOEKOMSTIGE RELATIES VORMT?

De liefdes partners die jij in je volwassen leven aantrekt, ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download