DE MAN DIE OP BOEDDHA SPUUGT

Boeddha zat onder een boom te praten tot zijn leerlingen. Er kwam een man op hem af en spuugde de Boeddha zonder reden in zijn gezicht. Boeddha veegde rustig zijn gezicht af en vroeg de man: ‘Wil je nog wat anders communiceren?‘ De man wist niet hoe hij hier op moest reageren, deze reactie had hij nooit verwacht.

De leerlingen van Boeddha waren boos. Ze vertelden de man dat dit ontoelaatbaar was en het spugen op de meester vervulde de leerlingen met kwaadheid.

Hij spuugt niet op Boeddha

De Boeddha zei echter: ‘Stil. Deze man heeft mij niet vernederd, maar ik nodig je wel uit goed naar je eigen gedrag te kijken. Deze man weet niet wie ik ben. Hij heeft een beeld over mij gevormd op basis van horen zeggen. Hij heeft niet op mij gespuugd, maar op het concept dat hij van mij heeft. Waar hij op spuugt is niet op mij, maar op zijn eigen gedachten. Ik ben daar geen deel van. Ik kan alleen maar vaststellen dat die man nog wel meer wil zeggen dan dit’.

De man begreep er nu helemaal niets meer van en rende naar huis. Het hele gebeuren bleef door zijn geest spoken en zijn brein had geen enkel patroon waarin deze ervaring paste.

Vergeef me

De volgende ochtend kwam hij terug en wierp zich aan Boeddha’s voeten. De Boeddha vroeg hem: ‘Wat wil je nog meer communiceren?‘ De man zei: ‘Heer, kunt u mij vergeven voor wat ik gisteren gedaan heb?‘ en de Boeddha zei: ‘Ik kan je niet vergeven, want ik ben niet de man op wie je gisteren gespuugd hebt. De rivier stroomt en is nooit hetzelfde. Zo bestaat de man op wie je gespuugd hebt ook niet meer. Ik lijk alleen maar op die man van gisteren. Ik kan je niets vergeven want ik heb er niets mee te maken’.

En hij voegde er aan toe: ‘Ik kan ook zien dat jij niet dezelfde man bent als die van gisteren. Beide personen bestaan niet meer, dus laten we maar over iets anders praten‘.

Boeddha

Dit verhaal bevat meerdere levenslessen, maar voor dit blog heb ik de drie meest belangrijke lessen eruit gehaald.

De kunst van Niet-Reageren

Boeddha reageerde niet toen er in zijn gezicht werd gespuugd. Hoe vaak reageren wij wel niet op gebeurtenissen om ons heen? En dan maakt het niet uit of het een grote of kleine gebeurtenis is. Hoe vaak misinterpreteren wij de dingen die er gezegd worden en nemen we het persoonlijk op? Boeddha nam niets persoonlijk terwijl de man toch echt de intentie had om Boeddha te vernederen. Hij had geen reden om te reageren.

Hoe vaak reageer jij? En wat kun je doen om meer in non-reactie te leven?

Je kunt anderen geen pijn doen zonder zelf pijn te hebben

De man die Boeddha wilde beledigen door op hem te spugen, spuugt uiteindelijk op zijn eigen idee over Boeddha. Een idee wat hij van iemand anders heeft gehoord en heeft overgenomen als zijn eigen idee. De man was dus niet boos op Boeddha, maar op het idee wat hij over Boeddha had. In essentie spuugt hij op zichzelf waardoor Boeddha niet geraakt was door het voorval. Het is onmogelijk om mensen pijn te doen of te beledigen zonder zelf negatieve emoties in jezelf te hebben die leiden tot disharmonie en ongeluk.

Vergankelijkheid

Geen moment in het leven is eeuwig, alles gaat voorbij en het enige wat je ooit zult hebben is het eeuwige ‘nu’. De dag na het incident, werpt de man zich aan de voeten van Boeddha en vraagt om vergeving. Boeddha was echter niet beledigd omdat het incident verleden is en Boeddha nu alweer een ander persoon is. De man die zijn excuses aanbiedt, leeft dus nog steeds in het verleden.

Hoe vaak nemen we ons verleden met ons mee? Hoe vaak kiezen we ervoor om boos te blijven om iets dat eigenlijk niets met ons te maken had? Dit neemt onze focus en aandacht weg van het huidige moment. Het enige bezit dat we hebben. Boeddha wist hoe hij aanwezig kon blijven in het ‘nu’ waardoor negatieve gevoelens geen bezit van hem konden nemen.

Deze manier van leven brengt meer sereniteit en harmonie in ons leven waar we anders geen toegang tot kunnen krijgen. Sereniteit en harmonie zijn enkel en alleen mogelijk wanneer we aanwezig zijn en blijven in het huidige moment.

Leef in het NU

Het verleden heeft namelijk geen invloed op het huidige moment. Daarnaast zijn het nooit de situaties die voor pijn en verdriet zorgen, maar je ideeën over de situaties.

Kun jij goed in het huidige moment blijven en wat doe je daarvoor? Bron: Tanni Koens

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

EMOTIES

EMOTIES, STA JIJ ERMEE IN CONTACT?

We houden ons allemaal bezig met liefde, aanraking, verbinding en ...
Herstel de psoas

HERSTEL VAN DE PSOAS EN DE NERVUS VAGUS

Herstel van de psoas en de nervus vagus, en daarmee ...
rumi

RUMI’S INZICHTEN

In de diep doordringende woorden van Rumi schuilt een universele ...
Eenheid

DE DAG VAN DE EENHEID

Het breekt mijn hart om te zien hoe we deze ...
AANRAAK

ALS IK JE AANRAAK

Als ik je aanraak Raak ik niet alleen maar je ...
cranio sacraal therapie

WAT BIEDT CRANIO SACRAAL THERAPIE?

Cranio sacraal therapie, ook wel bekend als cranio, is een ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download