DE LASTEN VAN HET ‘GOUDEN KIND’

Het ‘gouden kind’ binnen een gezin draagt vaak een zware last van verwachtingen en druk om te presteren. Als je jong bent ontvang je als dit kind veel lof en erkenning voor je succesvolle gedrag en prestaties. Echter, naarmate je ouder wordt, kunnen er problemen en uitdagingen ontstaan.

  • Perfectionisme en angst voor falen. Het gouden kind kan perfectionisme ontwikkelen als gevolg van de voortdurende behoefte aan goedkeuring en bevestiging. Ze kunnen angstig worden voor fouten, omdat ze gewend zijn geraakt aan het ontvangen van waardering voor succes. Deze angst voor falen kan hun vermogen beïnvloeden om risico’s te nemen en nieuwe dingen te proberen.
  • Identiteitscrisis. Naarmate het gouden kind ouder wordt, kan een identiteitscrisis ontstaan. Ze hebben mogelijk zo sterk vastgehouden aan het voldoen aan de verwachtingen van anderen dat ze zichzelf uit het oog zijn verloren. Het ontdekken van hun eigen passies en behoeften kan een uitdaging zijn, omdat ze gewend zijn geraakt aan het vervullen van de verwachtingen van anderen.
gouden kind
  • Relaties. De relatie met anderen kan ook gecompliceerd worden. Het gouden kind kan moeite hebben met het uiten van kwetsbaarheid en heeft een grote angst voor afwijzing. Ze kunnen ook een diepe behoeften hebben aan externe validatie en worstelen met het opbouwen van gezonde relaties.
  • Zelfwaardering en eigenwaarde. De eigenwaarde van het gouden kind is vaak sterk verbonden met prestaties. Ze kunnen zichzelf alleen als waardevol beschouwen als ze succesvol zijn, wat kan leiden tot een laag gevoel van eigenwaarde. Het proces van leren dat zelfwaardering niet afhankelijk is van externe goedkeuring kan een uitdagende en moeilijke reis zijn.

Om deze patronen te doorbreken, is zelfreflectie en zelfontdekking essentieel. Het gouden kind moet leren zichzelf te zien los van externe verwachtingen en goedkeuring. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

crontrole

CONTROLEDRANG EN INNERLIJKE STRIJD

Controledrang, het verlangen om situaties, mensen en omgevingen te beheersen, ...
BELLE EN HET BEEST

DE LES VAN BELLE EN HET BEEST

In de magische wereld van Disney, waar sprookjes en betovering ...
gouden kind

DE LASTEN VAN HET ‘GOUDEN KIND’

Het 'gouden kind' binnen een gezin draagt vaak een zware ...
PERFECTIONISME

PERFECTIONISME, HERKEN JIJ JEZELF?

Je hoort mensen zeggen; 'Ik ben een perfectionist'. Perfectionisme wordt ...

WAT DOET STRESS MET JE?

In ons moderne leven worden we vaak overspoeld door stressoren, ...
Depressie en trauma

HOE ZIJN DEPRESSIE EN TRAUMA VERBONDEN?

Depressie en trauma kunnen nauw met elkaar verbonden zijn, en ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download