DE LAST VAN CONDITIONERING

Van de week zat ik terug te denken aan mijn puberteit en twintigers bestaan. Ik kan niet echt zeggen dat ik van binnen diep ongelukkig was, maar het leven was verre van makkelijk. Ik had vaak de gedachte; Het leven is moeilijk en sommige mensen hebben geluk’. Dit was de last van mijn conditionering

Ik zag geen kansen of overvloed, dat was voor mij niet weggelegd. Er waren mensen die gewoon mazzel hadden en op de goede plek terecht kwamen. En mensen zoals ik, die altijd van het ene in het andere probleem, of situatie vielen. Dit is een machteloze staat van in te leven.

De last van conditionering

Wat er onbewust gebeurde, is dat mijn overtuigingen in de buitenwereld zichtbaar werden, dus het werd er niet beter op. Er ontstonden zelfs patronen, waar ik behoorlijk wat last van kon ondervinden. Jaren en jaren later, kwam ik op het pad van bewustwording omdat ik niet verder kon zinken, de bodem was bereikt. Ik kreeg steeds meer kennis en ging mezelf observeren.

  • Waarom sprak ik vanuit gebrek?
  • Waarom doe ik dit?
  • Waarom geloof ik dit?
  • En vooral ook, wat doet dit geloof met mij?

Het was comfortabel

Ik kwam er al snel achter dat dit gevoel voor mij comfortabel was, omdat het mijn conditionering was. Ik was een meisje, ik maak geen carrière, ik leef niet mijn droom, ik leef voor anderen, net zoals mijn moeder dat deed.

Als je hiermee aan de slag gaat, weet dan dat je onderbewuste het niet prettig vindt om gezien te worden. Het kan dus goed zo zijn dat je ongemak ervaart, of bang wordt. Het zijn namelijk wel de overtuigingen die je meekreeg van de mensen van wie je het meest houdt.

Als je de onbewuste overtuigingen die niet van jou zijn gaat ombuigen, dan ontmoet je uiteindelijk jezelf. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Patronen doorzien

JE GEDRAG EN PATRONEN DOORZIEN

Het maakte me niet uit op dat moment of ik ...
Dissociatie

NIET MEER AANWEZIG DOOR DISSOCIATIE

We maken allemaal wel eens vervelende dingen mee, maar wanneer ...
Ergens in jou

ERGENS IN JOU

Ergens in jou is er een klein meisje met haar ...
Traumareactie

WAT IS EEN TRAUMAREACTIE?

Trauma gaat niet alleen over wat er gebeurde op dat ...
Samen omgaan met triggers?

HOE GA JE SAMEN OM MET TRIGGERS?

Wanneer je nog volledig je kleine ‘ik’ bent, is het ...
manipulatie

DE IMPACT VAN ONBEWUSTE MANIPULATIE

Onze wereld zit vol met frustratie en pijn, hoe komt ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download