DE KRACHT VAN NEGEREN

Iedereen is bekend met negeren. Het kan zich uiten in verschillende vormen, zoals het niet beantwoorden van berichten, iemand vermijden, of simpelweg niet reageren op iemands woorden. Maar wat maakt negeren tot zo’n krachtig instrument in relaties?

Negeren is een feitelijk gedrag; iemand doet iets, of doet juist niets. Maar wat interessant is, is hoe de interpretatie van dit gedrag sterk afhankelijk is van de perceptie van de persoon die wordt genegeerd.

Doelbewust negeren

Stel je voor dat je een bericht hebt gestuurd naar een vriend en geen reactie hebt ontvangen. Je gedachten beginnen te malen. Misschien denk je dat je vriend je doelbewust negeert, dat hij geen zin heeft om met je te praten, of er is iets mis. Maar in werkelijkheid kan je vriend gewoon druk zijn, zijn telefoon vergeten zijn, of misschien heeft hij het bericht over het hoofd gezien. De interpretatie van het negeren hangt sterk af van je eigen gevoelens, perceptie en ervaringen.

Er kunnen behoorlijk sterke emoties boven komen als je genegeerd wordt. Het kan gevoelens van verdriet, boosheid of onzekerheid teweegbrengen. Deze reacties zitten diep verborgen in je eigen persoonlijke ervaringen en onzekerheden. Als je je al onzeker voelt in een relatie, kan dit die onzekerheid versterken.

Emotionele impact

Het is belangrijk om te realiseren dat negeren soms voortkomt uit communicatieproblemen. De persoon die negeert, is zich misschien niet eens bewust van de impact van hun gedrag. Ze hebben hun eigen redenen voor hun acties. Aan de andere kant kan de persoon die wordt genegeerd, het gedrag als negatief interpreteren vanwege hun eigen gevoelens.

Kortom, negeren is een gedrag dat door anderen wordt vertoond, maar de emotionele impact en interpretatie ervan zijn subjectief en afhankelijk van de perceptie van de persoon die wordt genegeerd. In gevallen van negeren kan open communicatie helpen om misverstanden op te helderen en miscommunicatie te voorkomen. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Negeren

DE KRACHT VAN NEGEREN

Iedereen is bekend met negeren. Het kan zich uiten in ...
Vrouwelijke narcisten

MANIPULATIE TECHNIEKEN VROUWELIJKE NARCIST

Vrouwelijke narcisten kunnen manipulatieve technieken gebruiken om anderen te controleren ...
Emotionele chantage

HOE WERKT EMOTIONELE CHANTAGE?

Ook jij kent vast het gevoel van chantage wel. Maar ...
Verlies

DE STILTE VAN VERLIES

Rouw is een van die onontkoombare ervaringen in ons leven. ...
Nervus vagus en psoas

CONNECTIE TUSSEN DE NERVUS VAGUS EN DE PSOAS

De nervus vagus en de psoas zijn beide belangrijke onderdelen ...
crontrole

CONTROLEDRANG EN INNERLIJKE STRIJD

Controledrang, het verlangen om situaties, mensen en omgevingen te beheersen, ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download