DE KLEINE ZEEMEERMIN EN CODEPENDETIE

In de magische wereld van sprookjes is ‘De kleine zeemeermin’ een verhaal dat je betovert met al het moois van de onderwaterwereld en een romantische liefde. Echter, onder het glinsterende oppervlak van dit sprookje schuilt een diepere boodschap over codependentie. Een thema dat je misschien nog niet direct is opgevallen.

De basis van codependentie

Ariël is een mooie zeemeermin die droomt van een leven op het land. Ze is gefascineerd door de mensen wereld en wil daar het liefst ook bij horen. Dit verlangen van een mens willen zijn, gaat alleen veel verder dan nieuwsgierigheid. Het weerspiegelt de basis van codependentie.

In codependente relaties, zoals die tussen Ariël en prins Eric, zie je vaak één persoon die bereid is zijn of haar eigen behoeften op te offeren, om de ander te behagen. Ariël is letterlijk bereid om haar stem en daarmee dus haar identiteit op te geven, in ruil voor een mens kunnen zijn. Dit in de hoop dat het haar dichter bij prins Eric zal brengen.

De kleine zeemeermin wil de prins

Een ander belangrijk aspect van codependentie dat in dit sprookje naar voren komt, is de hunkering naar liefde en goedkeuring als een bevestiging van eigenwaarde. Ariël ziet prins Eric en wordt verliefd op hem, niet alleen vanwege zijn persoonlijkheid of karakter, maar vooral omdat hij het eerste mens is dat ze ziet. Deze fixatie op prins Eric als haar enige bron van geluk en eigenwaarde weerspiegelt het gevaar van codependentie.

De kleine zeemeermin is bereid om haar stem op te geven, haar familie en haar hele wereld, in ruil voor de belofte van liefde van een bijna vreemde. Het verhaal waarschuwt je voor de ongezonde neiging om je eigenwaarde te laten afhangen van anderen, in plaats van deze van binnenuit te creëren.

De kracht van zelfacceptatie

Gelukkig neemt het verhaal van de kleine zeemeermin een wending wanneer Ariël beseft dat ze haar ware zelf heeft verloren in haar poging om bij prins Eric te zijn. Ze leert de kracht van zelfacceptatie en vindt haar stem en identiteit terug. In dit keerpunt komt de boodschap naar voren dat ware liefde begint met liefde voor jezelf, niet met het verlies van je eigen identiteit.

Ariël ontdekt dat ze zowel haar zeebenen als haar menselijke benen kan hebben en dat ze niet haar stem of identiteit hoeft op te offeren om bij prins Eric te zijn. Dit is een belangrijke les over het overwinnen van codependentie en het creëren van een gezonde, liefdevolle relatie. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag





Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

verlatingsangst

VERLATINGSANGST, DE VERBORGEN CLAIM

Verlatingsangst ervaren; je kunt bang zijn dat iemand van wie ...
relatie

RELATIE VERBETEREN, WAT KUN JE DIRECT DOEN?

Werk aan je eigenwaarde. Als je te weinig zelfliefde hebt, ...
codependency

CODEPENDENTIE KENMERKEN

Je hoort de term steeds vaker, codependentie. Maar wat is ...
Verlies jezelf

GEDICHT – VERLIES JEZELF

Gedicht: Verlies jezelf. Ik ben een herinnering aan een ver ...
Brief aan mijn hart

BRIEF AAN MIJN HART

Tijdens mijn eerste stilte retraite kreeg ik de opdracht om ...
herinneringen

EEN GOLF VAN HERINNERINGEN

In de stille uren van de nacht, wanneer de wereld ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download