DE IMPACT VAN EEN ONVEILIGE JEUGD

Als je een onveilige jeugd hebt gehad, dan ben je opgegroeid in een disfunctioneel gezin, met emotionele chaos. Of met onvoorspelbare, emotioneel niet beschikbare ouders, waardoor je een constante alertheid hebt ervaren. Je moest overal op voorbereid zijn, waardoor jouw zenuwstelsel constant paraat was. Eigenlijk heb jij jouw hele leven als onveilig ervaren.

Je voelt je daardoor niet veilig in de wereld, maar ook niet bij jezelf, in je eigen lichaam. Als je niet veilig bent bij jezelf en in de overlevingsmodus leeft, kun je dat herkennen aan bepaalde gedragingen:

  • Altijd controle willen hebben.
  • Obsessie hebben voor iemand, of een relatie en afhankelijk zijn.
  • Pleasen. Hiermee probeer je de mening van de ander over jou te beheersen.
  • Iemand “helpen” om iets op de juiste manier (jouw manier) te doen.
  • De ander kleineren door gemene opmerkingen te maken.
onveilige jeugd

Angst voor afwijzing

Als je een onveilige jeugd hebt gehad, dan heb je niet geleerd om op jezelf te vertrouwen. Je gelooft niet dat je liefde gewoon verdient en een ander om je kan geven. Door dit wantrouwen heb je onbewust het idee dat je alles onder controle moet hebben en iedereen moet beheersen.

“As human beings, we all mature physically from childhood to adolescence and then into adulthood, but our emotions lag behind” – Bernard Sumner

Je bent bang voor afwijzing en zolang jij de ander onder controle hebt, zul je niet gekwetst worden. Wat je niet ziet is dat je niet in contact staat met jezelf, je bent de verbinding verloren. En als je niet echt in contact bent met jezelf, kun je ook geen verbinding maken met een ander.

Emoties leren reguleren

Leer om veilig te zijn bij jezelf, bijvoorbeeld door de affirmatie: “Ik ben veilig bij mezelf, ik ben veilig in mijn lichaam” dagelijks te gebruiken. Zorg dat je mild wordt voor jezelf, zodat je in alle rust en eerlijkheid naar je eigen gedrag kunt kijken. Het was onvoorspelbaar en chaotisch vroeger, je hebt niet geleerd om op een gezonde manier met emoties om te gaan.

Vanaf nu ga jij jezelf emotioneel opvoeden. Je hebt geen controle over anderen en dat is ook niet nodig. Je kunt ervoor kiezen om bewust te verbinden met jezelf. Wordt weer authentiek, wie je werkelijk bent. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

DE KERN VAN EMOTIES

DE KERN VAN EMOTIES EN FYSIEKE BALANS

Diep in je lichaam, verscholen achter je buikspieren en heupgewrichten, ...
Parentificatie en codependentie

PARENTIFICATIE EN CODEPENDENTIE

Parentificatie en codependentie zijn beide concepten die betrekking hebben op ...
Schuldig voelen

JE SCHULDIG VOELEN

Nee zeggen, en je vervolgensschuldig voelen, gebeurt vaakbij mensen die ...
kleine ik

CONTROLE EN DE KLEINE IK

In ons dagelijks leven lijkt de drang naar controle vaak ...
Neuroceptie

NEUROCEPTIE TIJDENS JE DAGROUTINE

Neuroceptie en je interne alarmsysteem werken samen om je reacties ...
stilte behandeling

DE STILTE BEHANDELING DOORBROKEN

Vorige week was er man bij me en vertelde een ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download