DE IMPACT VAN EEN ONVEILIGE JEUGD

Als je een onveilige jeugd hebt gehad, dan ben je opgegroeid in een disfunctioneel gezin, met emotionele chaos. Of met onvoorspelbare, emotioneel niet beschikbare ouders, waardoor je een constante alertheid hebt ervaren. Je moest overal op voorbereid zijn, waardoor jouw zenuwstelsel constant paraat was. Eigenlijk heb jij jouw hele leven als onveilig ervaren.

Je voelt je daardoor niet veilig in de wereld, maar ook niet bij jezelf, in je eigen lichaam. Als je niet veilig bent bij jezelf en in de overlevingsmodus leeft, kun je dat herkennen aan bepaalde gedragingen:

  • Altijd controle willen hebben.
  • Obsessie hebben voor iemand, of een relatie en afhankelijk zijn.
  • Pleasen. Hiermee probeer je de mening van de ander over jou te beheersen.
  • Iemand “helpen” om iets op de juiste manier (jouw manier) te doen.
  • De ander kleineren door gemene opmerkingen te maken.
onveilige jeugd

Angst voor afwijzing

Als je een onveilige jeugd hebt gehad, dan heb je niet geleerd om op jezelf te vertrouwen. Je gelooft niet dat je liefde gewoon verdient en een ander om je kan geven. Door dit wantrouwen heb je onbewust het idee dat je alles onder controle moet hebben en iedereen moet beheersen.

“As human beings, we all mature physically from childhood to adolescence and then into adulthood, but our emotions lag behind” – Bernard Sumner

Je bent bang voor afwijzing en zolang jij de ander onder controle hebt, zul je niet gekwetst worden. Wat je niet ziet is dat je niet in contact staat met jezelf, je bent de verbinding verloren. En als je niet echt in contact bent met jezelf, kun je ook geen verbinding maken met een ander.

Emoties leren reguleren

Leer om veilig te zijn bij jezelf, bijvoorbeeld door de affirmatie: “Ik ben veilig bij mezelf, ik ben veilig in mijn lichaam” dagelijks te gebruiken. Zorg dat je mild wordt voor jezelf, zodat je in alle rust en eerlijkheid naar je eigen gedrag kunt kijken. Het was onvoorspelbaar en chaotisch vroeger, je hebt niet geleerd om op een gezonde manier met emoties om te gaan.

Vanaf nu ga jij jezelf emotioneel opvoeden. Je hebt geen controle over anderen en dat is ook niet nodig. Je kunt ervoor kiezen om bewust te verbinden met jezelf. Wordt weer authentiek, wie je werkelijk bent. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag





Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Angst

ANGST, WAT LAAT JE VOOR EEN ANDER?

Waarom hebben we angst voor wat anderen van ons vinden ...
UITSTELGEDRAG

UITSTELGEDRAG, LEUKER KUNNEN WE HET NIET MAKEN

Je kent het vast wel, vervelende taken die je voor ...
slachtofferrol

SLACHTOFFERROL, TYPISCHE KENMERKEN

Ja, ook jij hebt weleens het slachtoffer gespeeld. Denk maar ...
WEERSTAND

WEERSTAND, WAT IS JE EIGEN INVLOED?

Als ik tegen je zou zeggen; 'kies een fijn gevoel', ...
SLACHTOFFERMENTALITEIT

SLACHTOFFERROL, STOP ERMEE!

Waarom zit ik in de slachtofferrol? Hoe ben ik hierin ...
Wat is waar

WAT IS WAAR? IK RAAK IN DE WAR

Heb je weleens gehoord van gaslighting? De ander ontkent dat ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download