DE IMPACT VAN EEN ONVEILIGE JEUGD

Als je een onveilige jeugd hebt gehad, dan ben je opgegroeid in een disfunctioneel gezin, met emotionele chaos. Of met onvoorspelbare, emotioneel niet beschikbare ouders, waardoor je een constante alertheid hebt ervaren. Je moest overal op voorbereid zijn, waardoor jouw zenuwstelsel constant paraat was. Eigenlijk heb jij jouw hele leven als onveilig ervaren.

Je voelt je daardoor niet veilig in de wereld, maar ook niet bij jezelf, in je eigen lichaam. Als je niet veilig bent bij jezelf en in de overlevingsmodus leeft, kun je dat herkennen aan bepaalde gedragingen:

  • Altijd controle willen hebben.
  • Obsessie hebben voor iemand, of een relatie en afhankelijk zijn.
  • Pleasen. Hiermee probeer je de mening van de ander over jou te beheersen.
  • Iemand “helpen” om iets op de juiste manier (jouw manier) te doen.
  • De ander kleineren door gemene opmerkingen te maken.
onveilige jeugd

Angst voor afwijzing

Als je een onveilige jeugd hebt gehad, dan heb je niet geleerd om op jezelf te vertrouwen. Je gelooft niet dat je liefde gewoon verdient en een ander om je kan geven. Door dit wantrouwen heb je onbewust het idee dat je alles onder controle moet hebben en iedereen moet beheersen.

“As human beings, we all mature physically from childhood to adolescence and then into adulthood, but our emotions lag behind” – Bernard Sumner

Je bent bang voor afwijzing en zolang jij de ander onder controle hebt, zul je niet gekwetst worden. Wat je niet ziet is dat je niet in contact staat met jezelf, je bent de verbinding verloren. En als je niet echt in contact bent met jezelf, kun je ook geen verbinding maken met een ander.

Emoties leren reguleren

Leer om veilig te zijn bij jezelf, bijvoorbeeld door de affirmatie: “Ik ben veilig bij mezelf, ik ben veilig in mijn lichaam” dagelijks te gebruiken. Zorg dat je mild wordt voor jezelf, zodat je in alle rust en eerlijkheid naar je eigen gedrag kunt kijken. Het was onvoorspelbaar en chaotisch vroeger, je hebt niet geleerd om op een gezonde manier met emoties om te gaan.

Vanaf nu ga jij jezelf emotioneel opvoeden. Je hebt geen controle over anderen en dat is ook niet nodig. Je kunt ervoor kiezen om bewust te verbinden met jezelf. Wordt weer authentiek, wie je werkelijk bent. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

observeren

WAARNEMEN ZONDER TE OORDELEN

De Indiase filosoof Krishnamurti merkte op dat 'De hoogste vorm ...
emotioneel misbruik

EMOTIONEEL MISBRUIK, WELKE VORMEN KENNEN WE?

Emotioneel misbruik is hetzelfde als psychisch of mentaal misbruik. Het ...
Pesten

WAT MAAKT DAT WE PESTEN EN OORDELEN?

Hoe vaak maak jij mee, dat je door iemand niet ...
Schuld of bewustzijn

DE SCHULD VAN JE OUDERS

Als je meer zelfbewustzijn wil ontwikkelen, is het belangrijk om ...

BEN JE DE EMOTIE, OF ERVAAR JE DE EMOTIE?

Je emoties kun je zien als feedback. Boosheid, angst, blijdschap ...

‘IK BEN HET NIET WAARD’

Misschien heb je weleens gehoord van de term codependentie. Codependentie ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download