DE HELENDE WERKING VAN QIGONG

Tijdens mijn wereldreis in 2018 kwam ik in Bali voor het eerst op het spoor van qigong. Mijn mentor Adolf Brown gaf les en het fascineerde me. In Thailand heb ik daarna een 50-urige training gevolgd en ontdekte wat het voor en met je lichaam doet. Een dagelijkse routine van vijftien minuten is al heel helend.

Subtiele ademhaling

De term ‘qigong’ is een combinatie van twee woorden: ‘qi‘, wat ‘subtiele ademhaling‘ of ‘vitale energie‘ betekent, en ‘gong‘, wat zich vertaalt naar ‘vaardigheid die wordt gecultiveerd door gestage oefening’. Woorden beschrijven een eeuwenoude praktijk die de kracht van adem, beweging en intenties gebruikt om gezondheid en balans in het lichaam te creëren.

Qigong is the art and science of refining and cultivating internal energy.

Kenneth S. Cohen

De meeste vormen van Qigong zijn ontstaan ​​het Taoïstisme. Het is gericht op het cultiveren en behouden van persoonlijke gezondheid. De oefeningen bestaan uit houdingen, ademwerk en het stellen van intenties. De oefeningen bootsten aanvankelijk de bewegingen van dieren na en evolueerden toen naarmate mensen een dieper begrip kregen van de menselijke anatomie en fysiologie.

Het vrij stromen van qi

Qigong volgt de traditionele Chinese geneeswijzen, die beweren dat qi door ons lichaam stroomt. Volgens TCM hebben mensen de neiging zich op hun best te voelen wanneer qi vrij kan reizen. Gezondheidsproblemen kunnen de kop opsteken als de energie stagneert of geblokkeerd raakt, in een bepaald deel van het lichaam. Door eenvoudige houdingen en ademwerk met patronen, wordt aangenomen dat Qigong obstakels verwijdert om een ​​gezonde stroom van qi te bevorderen.

‘Qigong is a strategy for freedom from our cage of isolation.’

Francesco Garri Garripoli

Als je pas begint leer je hoe je fysieke bewegingen kunt coördineren met je adem door het herhalen van bepaalde oefeningen. Zodra je de juiste vorm hebt bereikt, werk je eraan om die oefeningen om te zetten in bewegende meditatie, of om de verandering in energie te vinden in de houdingen, bewegingen, ademhalingspatronen en overgangen.

Mobiliseren van gewrichten

Het klinkt misschien eenvoudig, maar er gebeurt veel in je lichaam en geest tijdens een qigong-oefening. De langzame, zachte bewegingen warmen je pezen, ligamenten en spieren op. Je mobiliseert de gewrichten en de circulatie van de lichaamsvloeistoffen zoals je bloed. Doe direct mee met een routine voor beginners, die te volgen is via onderstaande video. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

rumi

RUMI’S INZICHTEN

In de diep doordringende woorden van Rumi schuilt een universele ...
Eenheid

DE DAG VAN DE EENHEID

Het breekt mijn hart om te zien hoe we deze ...
AANRAAK

ALS IK JE AANRAAK

Als ik je aanraak Raak ik niet alleen maar je ...
cranio sacraal therapie

WAT BIEDT CRANIO SACRAAL THERAPIE?

Cranio sacraal therapie, ook wel bekend als cranio, is een ...
LOSLATEN

LOSLATEN, ZIE HET POSITIEVE IN ALLES

Loslaten is een veelgehoorde term die ik zelf nogal 'ongrijpbaar' ...
Cranio sacraal en de psoas

CRANIO SACRAAL THERAPIE EN DE PSOAS

Cranio sacraal therapie is een zachte, hands-on benadering die gericht ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download