DE DYNAMIEK TUSSEN BINDINGSANGST EN VERLATINGSANGST

Bindingsangst en verlatingsangst zijn twee tegenovergestelde, maar met elkaar verweven emotionele dynamieken in relaties.

Hoe werkt de dynamiek?

  • Verlatingsangst. Mensen met verlatingsangst ervaren angst om in de steek gelaten te worden. Ze hebben vaak grote behoeften aan veiligheid, geruststelling en bevestiging binnen relaties. Verlatingsangst kan ontstaan door eerdere ervaringen van verlies, afwijzing of een onveilige hechting in de kindertijd.
  • Bindingsangst. Aan de andere kant hebben mensen met bindingsangst moeite met het aangaan en behouden van diepe emotionele verbintenissen. Ze voelen zich vaak overweldigd door de intimiteit en kunnen zich terugtrekken, vermijden of angstig worden als een relatie te dichtbij komt. Bindingsangst kan voortkomen uit angst voor verlies van autonomie, angst voor kwetsbaarheid of eerdere ervaringen van verstikking binnen relaties.
  • Dynamiek. In veel gevallen kunnen verlatingsangst en bindingsangst in één persoon ervaren worden, wat leidt tot een complexe dynamiek binnen relaties. Je kunt conflicterende verlangens ervaren, zoals de wens naar nabijheid en intimiteit (verlatingsangst) tegenover de angst voor verstikking en verlies van vrijheid (bindingsangst).

Doorbreek bindingsangst en verlatingsangst

  • Vicieuze cirkel. Deze dynamiek kan een vicieuze cirkel creëren. Als iemand met verlatingsangst toenadering zoekt, kan dit de bindingsangst van de partner activeren, wat resulteert in terugtrekking. De terugtrekking kan op zijn beurt de verlatingsangst van de eerste persoon vergroten, waardoor de cyclus van naderen en terugtrekken voortduurt.
  • Zelfbescherming. Beide angsten dienen als een vorm van zelfbescherming. Verlatingsangst kan leiden tot intense inspanningen om de ander vast te houden en geruststelling te krijgen. Terwijl bindingsangst kan leiden tot het vermijden van diepe emotionele relaties om mogelijke pijn te voorkomen.
  • Hechtingsstijl. Deze dynamiek is vaak geworteld in de hechtingsstijl die in de vroege kindertijd is ontwikkeld. Mensen met een onveilige hechtingsstijl kunnen verlatings- en bindingsangst in verschillende mate ervaren.
  • Zelfreflectie. Het doorbreken van deze dynamiek vereist zelfreflectie. Het begrijpen van je onderliggende angsten, het communiceren over je behoeften zijn belangrijk. Maar ook werken aan het opbouwen van veilige en gezonde relaties zijn belangrijke om deze complexe dynamiek te doorbreken. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag





Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Brief aan mijn hart

BRIEF AAN MIJN HART

Tijdens mijn eerste stilte retraite kreeg ik de opdracht om ...
herinneringen

EEN GOLF VAN HERINNERINGEN

In de stille uren van de nacht, wanneer de wereld ...
Volwassen relaties

VOLWASSEN RELATIES GEVORMD DOOR JE JEUGD

Ontmoet Mark, een 32-jarige man wiens jeugd zijn volwassen relaties ...
Pippi

DE LESSEN VAN PIPPI LANGKOUS

Pippi Langkous, het ondeugende meisje met oranje vlechten en een ...
De kleine zeemeermin

DE KLEINE ZEEMEERMIN EN CODEPENDETIE

In de magische wereld van sprookjes is 'De kleine zeemeermin' ...
beschikbaar worden

EMOTIONEEL BESCHIKBAAR WORDEN

Emotioneel beschikbaar worden is een waardevol streven voor gelijkwaardige en ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download