DE BELANGRIJKSTE RELATIE IN JE LEVEN

De belangrijkste relatie die je zult hebben, is die met jezelf. Ik ben al jaren onderweg om de relatie met mezelf te helen en te laten groeien. Mijn favoriete copingmechanisme was dissociatie, ik verliet mijn lichaam en was niet meer aanwezig. En als dat niet voldoende hielp dan gebruikte ik onder andere alcohol om alles te dempen en te ontsnappen.

“You wouldn’t worry so much about what others think of you if you realized how seldom they do” – Eleanor Roosevelt

Ik had geen vertrouwen in mezelf en kwam nooit mijn eigen beloftes na. Eigenlijk verwaarloosde ik mezelf. Ik werd geleefd, maar leefde niet echt. In relaties verloor ik mezelf nog meer, al was ik me er totaal niet van bewust. Ik leefde in codependent patronen waarbij ik mijn behoeften en verlangens aan de kant zette. Eigenlijk wist ik überhaupt niet meer wat deze behoeften waren.

Grenzen zijn eng

En grenzen? Daar kon ik niet eens over nadenken, omdat het veel te eng was om ze te stellen. Ik had tenslotte die ander nodig om mezelf iets te voelen en waardevol te zijn. Hield ik van mezelf? Nee, verre van. En het kromme hieraan is dat ik wel verwachtte dat iemand anders dat van me zou doen.

“No is a complete sentence” – Anne Lamont

Die ander moest van me houden anders werd ik angstig, verdrietig, maar ook boos. Ik was constant bezig met het bekritiseren van mijn partner, hij deed echt niets goed. Hij was emotioneel niet beschikbaar, egoïstisch, totaal niet empathisch, hard, liet me vallen en was meedogenloos.

Ben jij emotioneel beschikbaar?

Het was dan ook best een harde les en openbaring om in te zien dat ik die ander had bestempeld als emotioneel niet beschikbaar. Terwijl ik mijn hele volwassen leven besteedde aan het vermijden van mijn eigen emoties. Het raakt me nog, als ik erover nadenk. Je houdt van de ander zoals je geleerd hebt om van jezelf te houden.

Toen ik steeds meer bewustzijn ontwikkelde, zag ik dat bijna alle mensen om heen op dezelfde manier functioneerde. Ze drinken te veel, kopen graag en verraden zichzelf en elkaar. Ook raken ze verwikkeld in destructieve relaties en verwijten en oordelen aan de lopende band. De ander is zo fout bezig, terwijl we niet kunnen inzien dat we onszelf al lang daarvoor in de steek hebben gelaten.

Bang voor afwijzing

Achter alle schaamte en zelfhaat een grote angst zit om gekwetst en afgewezen te worden. Je relaties zijn de spiegel. Ze weerspiegelen je conditionering, de dynamiek uit je jeugd en de liefde die je hebt voor jezelf. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

EMOTIES

EMOTIES, STA JIJ ERMEE IN CONTACT?

We houden ons allemaal bezig met liefde, aanraking, verbinding en ...
Feedback

HOE ONTVANG JE FEEDBACK?

Hoe ontvang je feedback, want dat is een kunst op ...
codependentie

HAAR SPROOKJE VAN CODEPENDENTIE

Eens was er een meisje dat leefde in de betoverende ...
IK ZAL AAN JE DENKEN

IK ZAL AAN JE DENKEN TOT HET GEEN PIJN MEER DOET

Deze ene zin dekt de zware lading die ik ervoer ...
Je bent precies goed

JE BENT PRECIES GOED

Op het pad van zelfacceptatie, de weg naar je bent ...
Respect

RESPECT ALS BASIS VOOR VERBINDING

Respect, integriteit en eerlijkheid vormen wat mij betreft de essentiële ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download