“DARK NIGHT OF THE SOUL”, HET LICHT GAAT OOK WEER SCHIJNEN

Met de term “The dark night of the Soul – De donkere nacht van de Ziel” omschrijven we een dieptepunt in het leven. Je bent de betekenis van het leven kwijt en je hebt diepe vragen over je eigen sterfelijkheid. Als je in deze fase terecht komt, zie je nergens positieve dingen en is er veel verwarring. Ook ervaar je een gevoel van zinloosheid, bij dat wat je waarneemt.

Depressie “The Dark Night of the Soul”

Als je iemand in deze fase ziet, zou je zeggen dat hij of zij depressief is. De motivatie is weg en niets is logisch, het pad wat je liep, is verdwenen en misschien is er zelfs een gevoel van wanhoop. Welke kant moet ik op? Wat heeft nog nut en zin?

In dit proces kan alles heel verwarrend zijn, niets is nog wat het ooit was. Langzaam leer je de symptomen herkennen en ga je inzien wat er echt aan de hand is.

Wat kun je ervaren?

 • Negatieve emoties zoals boosheid, verdriet, frustratie, verwarring en haat. Je hebt alleen geen idee waarom.  
 • Allerlei verschillende methoden en therapieën heb je geprobeerd, om de negativiteit, eenzaamheid en verwarring weg te krijgen, maar niets werkt. Misschien is het er zelfs alleen maar erger van geworden. 
 • Je voelt je niet begrepen als je met anderen praat. 
 • Je voelt je alleen en ervaart dat je niet in contact bent met wie je werkelijk bent. 
 • Lusteloos en vermoeid. Je probeert van alles om van de negatieve gevoelens af te komen.
 • Je voelt je verlaten. 
 • Er is een diep gevoel van schaamte en waardeloosheid, waar je niet uit kunt komen. Je voelt je ongemakkelijk in je lichaam en waarschijnlijk hou je ook niet van jezelf.
 • Je voelt je verloren en bent op zoek naar een thuis.
 • Doelloos en niet weten welke kant je op moet.
 • Vragen als: Wie ben ik? Wat is de betekenis van het leven? Maakt dit iets uit? zijn jou niet vreemd en heb je vaak.
 • Je probeert jezelf ervan te overtuigen echt gelukkig te zijn. Maar toch ervaar je een ongelooflijke leegte, en voel je dat “er iets niet klopt”.
 • Je ervaart fysieke, emotionele en spirituele ongemakken. Bijvoorbeeld een plotselinge voedselintolerantie, pijn door een oude wond die weer opduikt, verloren herinneringen, extreme kou of hitte aanvallen, of tintelingen in je lichaam.
 • Meer dromen en nachtmerries.

Als je in deze fase zit, brokkelt alles af. Het leven is niet meer het leven zoals je het kende. Het comfortabele gevoel is ver weg, alles voelt donker.

Het is tijd om je ware ik te leren kennen, om te bewegen in de richting van liefde, overgave, vertrouwen, verbinding en acceptatie. Alleen jouw ego zal zich niet zomaar gewonnen geven, hij zal vechten om de controle te houden.

Worstel niet met je ego

De beste tip is: “ga niet met je ego worstelen”. Laat alles gewoon gebeuren en leer de lessen die op je pad komen. Het lijkt of er geen einde komt aan de emoties en het zware gevoel. Laat al je emoties er gewoon zijn, er gaat echt meer duidelijkheid komen, geen zorgen.

Na verloop ervaar je een gevoel dat voorbij gaat aan het ego. Je doel zal weer terugkomen en je zult je dan ook meer dan ooit verbonden voelen met jezelf. Het kan zo diep gaan dat je de dood van het ego kunt ervaren. 

Accepteer

Neem de ruimte die je nodig hebt om te voelen, je kunt niets verkeerd doen. Weet dat dingen gebeuren met een reden wanneer de tijd daar is. Geef jezelf toestemming om echt jezelf te zijn. Jezelf te voelen, te leren kennen en te erkennen wat zich aan je laat zien. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Negeren

DE KRACHT VAN NEGEREN

Iedereen is bekend met negeren. Het kan zich uiten in ...
Vrouwelijke narcisten

MANIPULATIE TECHNIEKEN VROUWELIJKE NARCIST

Vrouwelijke narcisten kunnen manipulatieve technieken gebruiken om anderen te controleren ...
Emotionele chantage

HOE WERKT EMOTIONELE CHANTAGE?

Ook jij kent vast het gevoel van chantage wel. Maar ...
Verlies

DE STILTE VAN VERLIES

Rouw is een van die onontkoombare ervaringen in ons leven. ...
Nervus vagus en psoas

CONNECTIE TUSSEN DE NERVUS VAGUS EN DE PSOAS

De nervus vagus en de psoas zijn beide belangrijke onderdelen ...
crontrole

CONTROLEDRANG EN INNERLIJKE STRIJD

Controledrang, het verlangen om situaties, mensen en omgevingen te beheersen, ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download