DANKBAARHEID, WAT BRENGT HET JOU?

Geven is vaak niet zo lastig, maar ontvangen daarentegen wel. Als je iets krijgt, ervaar je (onbewust) een soort ‘schuld’, wat niet prettig is. Maar hoe zit het dan met dankbaarheid? Dankbaarheid voor wat je krijgt, mag ontvangen, of al hebt.

Veel wetenschappers en neurologen zijn steeds meer geïnteresseerd in dankbaarheid, omdat het een van de hoogste frequenties is, net als liefde.

“Gratitude unlocks the fullness of life. It turns what we have into enough, and more. It turns denial into acceptance, chaos to order, confusion to clarity. It can turn a meal into a feast, a house into a home, a stranger into a friend. Gratitude makes sense of our past, brings peace for today, and creates a vision for tomorrow” — Melody Beattie

Het woord dankbaarheid is afgeleid van het Latijnse woord gratia, wat genade, hoffelijkheid of dankbaarheid betekent. Mijn moeder leerde me dankbaarheid als: “Tel je zegeningen”. Eenvoudig erkennen wat je ontvangt. Het betekent leren je leven te leven alsof het een wonder is en je voortdurend bewust zijn van hoeveel je hebt en ontvangt. Dankbaarheid laat je verbinding maken met iets wat groter is dan jijzelf.

Het verschuift je focus van wat je leven mist, naar de overvloed die al aanwezig is. Dankbaarheid maakt je gelukkiger en veerkrachtiger. Het versterkt relaties, verbetert de fysieke en mentale gezondheid en vermindert stress.

De voordelen van dankbaarheid

  • Het maakt je meer empathisch en maakt dat je sneller dingen vergeeft. Dankbare mensen reageren minder op agressie en zijn meer begripvol en zorgzamer.
  • Dankbaar zijn helpt je om minder stress te ervaren, zowel fysiek als mentaal. Het helpt je om je lichaam te kalmeren.
  • Je slaapt beter, als je dankbaar bent. Een onderzoek uit 2009 wees uit dat dankbaarheid helpt om de diepte en duur van de slaap te vergroten. Ik citeer: “Dankbaarheid voorspelde een grotere subjectieve slaapkwaliteit en slaapduur, en minder slaaplatentie en disfunctie overdag.”
Dankbaarheid
  • Ook vergroot je geluk en gezondheid op de lange termijn. Als je doet aan journaling en dagelijks opschrijft waar je dankbaar voor bent, stijgt je gevoel van gelukkig zijn.
  • Als je dankbaar bent voor je familie en vrienden, voel je meer verbondenheid. Je geniet van alles wat er wordt gedeeld en wat je mag ontvangen.
  • Tot slot is het bij veel mensen zo, dat ze blij denken te worden van spullen. Maar het tegendeel is waar. De dopamine die vrijkomt als je iets koopt wat je graag wilt, is maar van korte duur en maakt dus eigenlijk ongelukkig, omdat je er dan telkens weer opnieuw aan zal moeten voldoen. Je blijft steeds maar weer kopen en uiteindelijk levert het niets op. Dankbaar zijn maakt dat je minder materialistisch wordt en veel eerder tevreden bent. Het zorgt ervoor dat je meer geluk ervaart op de langere termijn.

Vraag je dus eens af; “Hoe dankbaar ben ik met wat ik heb?” “Heb ik meer nodig om me gelukkig te voelen?” “Wat ontbreekt er nog, om helemaal tevreden te kunnen zijn?” Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

LOSLATEN

LOSLATEN, ZIE HET POSITIEVE IN ALLES

Loslaten is een veelgehoorde term die ik zelf nogal 'ongrijpbaar' ...
Cranio sacraal en de psoas

CRANIO SACRAAL THERAPIE EN DE PSOAS

Cranio sacraal therapie is een zachte, hands-on benadering die gericht ...
Anders zijn

ANDERS ZIJN

Gillian is een zevenjarig meisje dat op school niet stil ...
HET SYMPATHISCHE EN PARASYMPATHISCHE ZENUWSTELSEL

HET SYMPATHISCHE EN PARASYMPATHISCHE ZENUWSTELSEL

Laten we eens duiken in het gebied van ons zenuwstelsel, ...

BEWUSTZIJNSLESSEN VAN ASSEPOESTER

Welke lessen kunnen we leren als we kijken naar het ...
emotioneel volwassen worden

EMOTIONEEL VOLWASSEN DRAAIT OM ZELFBEWUSTZIJN

Emotioneel volwassen worden is een diepgaand proces dat draait om ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download