CRANIO SACRAAL THERAPIE EN DE PSOAS

Cranio sacraal therapie is een zachte, hands-on benadering die gericht is op het bevorderen van het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Wanneer het wordt gecombineerd met de specifieke aandacht voor de psoas-spier, opent het de deur naar heling van die fysieke en emotionele spanningen.

De ziel van de houdingsspieren

De psoas, gelegen in de diepe kern van het lichaam, wordt vaak beschouwd als de “De spier van de Ziel.” Het reageert sterk op stress en emotionele spanningen, wat kan leiden tot chronische fysieke klachten en een verstoord emotioneel evenwicht. Cranio sacraal therapie biedt een verfijnde manier om de psoas te benaderen. Omdat het zich richt op het herstellen van het ritme en de balans van het craniosacrale systeem, dat zich uitstrekt van de schedel (cranium) tot het heiligbeen (sacrum).

Het craniosacrale ritme beïnvloedt het gehele zenuwstelsel en de structuren die eraan verbonden zijn, waaronder de psoas. Cranio omvat zachte, hands-on technieken om de bewegingen van het craniosacrale ritme te evalueren en te verbeteren. Door te richten op het herstellen van dit ritme, kan de therapie indirect de psoas ontspannen en de energiebalans herstellen.

Cranio sacraal en de psoas

Veel mensen slaan stress en trauma op in de psoas, waardoor het een plek van diepe spanning wordt. Cranio sacraal therapie biedt een zachte benadering om vastgehouden spanning in de psoas los te laten. De therapeut werkt met subtiele bewegingen en aanrakingen om het weefsel te ontspannen en de doorstroming van energie te bevorderen. Dit proces kan emotionele ontlading mogelijk maken en de psoas ondersteunen bij het loslaten van opgeslagen trauma

Naast de psoas richt cranio zich op het herstellen van de balans in het gehele craniosacrale systeem. Dit systeem omvat de hersenen, het ruggenmerg en het hersenvocht, en het heeft invloed op het functioneren van het zenuwstelsel. Door het optimaliseren van de beweging van hersenvocht, kan de therapie een diepe ontspanning bevorderen. En het lichaam helpen om terug te keren naar een staat van evenwicht.

Ontspanning en herstel

Cranio sacraal therapie biedt meer dan alleen fysieke ontspanning. Het stimuleert ook het vermogen van het lichaam om zichzelf te reguleren en te helen. Het ondersteunt het parasympathische zenuwstelsel, wat essentieel is voor rust, herstel en het vermogen om te ontspannen. Hierdoor kan het een waardevolle aanvulling zijn op trauma-herstelprocessen.

Cranio sacraal therapie biedt een subtiel, maar diepgaand pad naar heling. Waarbij de psoas als een sleutelcomponent van het lichaam wordt erkend. Door het herstellen van het craniosacrale ritme en het vrijmaken van opgeslagen spanning in de psoas, opent deze benadering de weg naar fysiek welzijn, emotionele bevrijding en diepgaande zelfregulatie. Het is een holistische reis naar balans en herstel. Waarbij het lichaam in zijn geheel wordt betrokken voor een duurzame en diepgaande heling. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

LOSLATEN

LOSLATEN, ZIE HET POSITIEVE IN ALLES

Loslaten is een veelgehoorde term die ik zelf nogal 'ongrijpbaar' ...
Cranio sacraal en de psoas

CRANIO SACRAAL THERAPIE EN DE PSOAS

Cranio sacraal therapie is een zachte, hands-on benadering die gericht ...
Anders zijn

ANDERS ZIJN

Gillian is een zevenjarig meisje dat op school niet stil ...
HET SYMPATHISCHE EN PARASYMPATHISCHE ZENUWSTELSEL

HET SYMPATHISCHE EN PARASYMPATHISCHE ZENUWSTELSEL

Laten we eens duiken in het gebied van ons zenuwstelsel, ...

BEWUSTZIJNSLESSEN VAN ASSEPOESTER

Welke lessen kunnen we leren als we kijken naar het ...
emotioneel volwassen worden

EMOTIONEEL VOLWASSEN DRAAIT OM ZELFBEWUSTZIJN

Emotioneel volwassen worden is een diepgaand proces dat draait om ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download