CONTROLEDRANG EN INNERLIJKE STRIJD

Controledrang, het verlangen om situaties, mensen en omgevingen te beheersen, kan een veilige manier lijken om met onzekerheden om te gaan. Echter, achter dit streven naar controle schuilt vaak een innerlijke strijd.

  • Angst voor het onbekende. Controledrang komt vaak voort uit een diepgewortelde angst voor het onbekende. Het idee dat de wereld onvoorspelbaar is, kan een gevoel van angst en kwetsbaarheid oproepen. Wat vervolgens leidt tot een drang om grip te krijgen op de omgeving.
  • Onzekerheid en twijfel. Onder de oppervlakte van controledrang sluimert vaak onzekerheid. Het streven naar controle kan een manier zijn om twijfels over je eigen kunnen of het vermogen om met onvoorziene gebeurtenissen om te gaan, te verbloemen.

Relatieproblemen

  • Relatie met verleden. Ervaringen uit het verleden, zoals traumatische gebeurtenissen of verlies van controle, kunnen de drang naar controle vergroten. Het is een poging om herhaling van pijnlijke ervaringen te voorkomen.
  • Externe validatie. Controledrang kan ook voortkomen uit de behoefte aan externe validatie. Het idee dat controle leidt tot succes en goedkeuring kan de drang versterken.
  • Relatieproblemen. In persoonlijke relaties kan controledrang leiden tot wrijving. Het constante verlangen om de ander of de situatie te beheersen, kan een ongezonde dynamiek geven en tot afstand leiden.

Controledrang en innerlijke strijd

  • Gebrek aan flexibiliteit. Een overmatige focus op controle kan leiden tot een gebrek aan flexibiliteit. Veranderingen worden gezien als bedreigingen in plaats van kansen. Dit kan jouw groei en ontwikkeling belemmeren.
  • Interne strijd. Ondanks dat je successen behaalt kan de innerlijke strijd blijven bestaan. Het continu zoeken naar controle brengt je geen blijvende innerlijke vrede of tevredenheid.
  • Verlies van spontaniteit. Controledrang kan spontaniteit en het kunnen van het moment in de weg staan. Alles moet volgens plan verlopen, waardoor je de vreugde van je impulsiviteit verliest.

Laat los

Het loslaten van controledrang is een proces van zelfreflectie en bewustwording. Het betekent erkennen dat niet alles onder controle kan worden gehouden. De kracht ligt in het omarmen van onzekerheden. Het is een reis naar innerlijke rust. De noodzaak om alles te beheersen maakt plaats voor het vertrouwen. Je ziet in dat ondanks de onvoorspelbaarheid je leven geleeft kan worden in volle overgave. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Negeren

DE KRACHT VAN NEGEREN

Iedereen is bekend met negeren. Het kan zich uiten in ...
Vrouwelijke narcisten

MANIPULATIE TECHNIEKEN VROUWELIJKE NARCIST

Vrouwelijke narcisten kunnen manipulatieve technieken gebruiken om anderen te controleren ...
Emotionele chantage

HOE WERKT EMOTIONELE CHANTAGE?

Ook jij kent vast het gevoel van chantage wel. Maar ...
Verlies

DE STILTE VAN VERLIES

Rouw is een van die onontkoombare ervaringen in ons leven. ...
Nervus vagus en psoas

CONNECTIE TUSSEN DE NERVUS VAGUS EN DE PSOAS

De nervus vagus en de psoas zijn beide belangrijke onderdelen ...
crontrole

CONTROLEDRANG EN INNERLIJKE STRIJD

Controledrang, het verlangen om situaties, mensen en omgevingen te beheersen, ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download