CONTROLE, ZOEKEN NAAR “SCHIJN” VEILIGHEID

Helaas kun je niet over alles in je leven controle hebben. Wel kun je dingen doen om sommige risico’s te verkleinen. Er zal echter altijd een onzekerheid zijn, want niemand kan de toekomst voorspellen.

“The only certainty is that nothing is certain”

Als je een overdreven behoefte aan controle hebt, kan dit behoorlijk stressvol zijn. Je loopt dan te vaak in de “vecht- of vlucht-, (be)vries modus”, wat erg uitputtend is voor je zenuwstelsel. Als je lichaam in een constante staat van “paraatheid” is, is dat vermoeiend. Het is ook niet nuttig, want misschien gaat het gevaar nooit komen.

Zekerheid zoeken

Je geest gaat in deze toestand constant op zoek naar een gevoel van zekerheid. Je neemt te snel beslissingen, zonder na te denken over de gevolgen. Of je raakt verlamd en doet helemaal niets meer.

Een gevoel van zekerheid gaat het je niet opleveren, je krijgt er alleen maar stress van. Deepak Chopra heeft als oplossing; “koppel jezelf los van het resultaat”. Hij zegt geen enkel doel te hebben. Ook heeft hij geen hoop dat zijn lessen tot veranderingen zullen leiden. Hij kiest er gewoon voor om zijn ideeën te delen met degenen die hierin geïnteresseerd zijn.

Ik ben onafhankelijk van hoop en wanhoop” – Eckhart Tolle

Wees eens eerlijk, hoe vaak heb je nachten liggen piekeren, over dingen die uiteindelijk anders liepen? De dingen gaan anders, dan je geest bedenkt. Ook ik piekerde veel te veel en heb uren verspild aan scenario’s bedenken. Ik deed er alles aan om te kunnen voorspellen hoe het zou gaan lopen, in een snak naar valse zekerheid.

CONTROLE

Wat kun je doen?

Wat kun je doen, om de controle los te laten? Het eerste wat je kunt doen, is inzicht krijgen in wat je triggert. In welke situaties word je emotioneel geraakt? Misschien raakt het je als iemand kritiek op je heeft, of vind je het lastig om te zien als een ander succes heeft. Misschien confronteert dat je met de twijfels die je hebt over je eigen leven, of maakt de opmerking dat je je afgewezen voelt. Als je je triggers kent, kun je beginnen met het helen ervan. Je gaat inzien waar het vandaan komt en dat het helemaal niet waar is, wat er aan de hand lijkt.

Accepteer dat je geen controle hebt

Nog iets wat je kunt doen om de controle los te laten is accepteren dat je geen controle hebt. We hebben de neiging om bezig te zijn met vragen zoals: “wat,…. als”. Je denkt hiermee zekerheid te krijgen, vooral als je je ongemakkelijk voelt over het onbekende. Nogmaals, het werkt dus niet. Wat je beter kunt doen, is het leren accepteren dat alles veranderd.

“Worrying will never change the outcome”

Hoe rustiger jij je voelt over het “onbekende”, hoe makkelijker het leven zal worden. Je zult je vrijer voelen en minder zorgen hebben. Je kunt er namelijk niets aan veranderen, dus “LET IT GO!” Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Sahasrara

ZELFONDERZOEK NAAR JE KRUINCHAKRA, SAHASRARA

Het kruinchakra, ook bekend als Sahasrara, betekent “duizendbladige” bloemen boven ...
ajna

ZELFONDERZOEK NAAR JE DERDE OOG CHAKRA, AJNA

Het derde oog chakra, Ajna, is het energiecentrum in ons ...
vishuddha

ZELFONDERZOEK NAAR JE KEELCHAKRA, VISHUDDHA

Het keel chakra is het energiecentrum in je lichaam dat ...
anahata

ZELFONDERZOEK NAAR JE HARTCHAKRA, ANAHATA

Wanneer was de laatste keer dat je jezelf open, ontvankelijk, ...
manipura

ZELFONDERZOEK NAAR JE ZONNEVLECHTCHAKRA, MANIPURA

Chakra’s hebben de liefdevolle verantwoordelijkheid om energie op te nemen ...
Svadhisthana

ZELFONDERZOEK NAAR JE SACRALE CHAKRA, SVADHISTHANA

Chakra’s hebben de liefdevolle verantwoordelijkheid om energie op te nemen ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download