CONTROLE, HET IS EEN ILLUSIE

Een opmerking die ik vaak hoor, is; “ik ga meer loslaten en de dingen meer accepteren”. Veel mensen hebben stress, door de controle die ze willen houden. 

“Let go of the illusion that it could have been any different”

Eigenlijk is het zonde van je energie, omdat je weinig tot geen controle hebt over veel dingen in je leven. Wat je dan gaat doen is een illusie van controle creëren in je hoofd, zodat je nog enigszins denkt te kunnen ontspannen.

De illusie van controle

Maar vervolgens veroorzaakt die illusie natuurlijk stress, omdat het simpelweg niet waar is. Stiekem weet je ergens ook wel dat hoe harder je je best doet, om controle te houden, hoe erger het wordt. De stress wordt meer in plaats van minder.

Loslaten en accepteren ervaar je als stuurloos, machteloos, opgeven en dat veroorzaakt angst. Terwijl het eigenlijk betekent dat je de realiteit omarmt zoals deze is. Het geeft rust omdat je inziet dat je geen controle hebt over de situatie.

“Risk is trying to controle something you are powerless over”

Het is beter om daar gewoon vrede mee te hebben, in plaats van ertegen te vechten. “The law of Attraction” vertelt het ons eigenlijk ook al, waar jij je op focust krijg je meer van. Dus als je focust op de weerstand die je tegen iets hebt, zul je er alleen maar meer van ervaren.

Hoe kun je loslaten?

Maar hoe kun je beter worden in het loslaten en accepteren? Accepteren is je verwachtingen loslaten. Het is het loslaten van de wens dat dingen anders zouden moeten zijn, dan ze daadwerkelijk zijn.

“Close your eyes. Clear your heart. Let it go”

Verwachtingen hebben maakt het leven ingewikkeld. Het is volkomen logisch dat verwachtingen stress veroorzaken, want het staat haaks op “dat wat is”. Je kunt wel vinden dat het anders zou moeten zijn dat maakt niet dat het ook zo is.

Accepteren is vaak negatief

Accepteren roept negatieve emoties op. Je denkt dat je genoegen moet nemen met wat het is en dat iets nooit meer gaat veranderen. Het voelt passief, alsof je zelf niets meer hebt in te brengen.

Natuurlijk is dat niet waar, het betekent alleen dat je de realiteit ziet zoals deze is. En tuurlijk kun je proberen je toekomst anders te maken, maar dat is niet hier en nu. Wensen dat het “nu” anders is, is dus zinloos. Accepteer datgene wat nu is en laat de illusie los, je zult merken dat je je direct een stuk vrediger voelt. 

Mindfulness

Wat ik leerde tijdens mijn mindfulness trainingen is dat je gedachten kunt zien als wolken. Je gedachten bepalen hoe je je voelt. Denk je iets verdrietigs, dan voel je je verdrietig. Denk aan iets vrolijks, dan voel je je blij. Doe maar eens mee; trek nu je dit leest je mondhoeken op en doe alsof je lacht. Vertel eens eerlijk, je voelt je direct beter toch?

“You are the sky. Everything else is just the weather”

Als je al je gedachten serieus neemt en er iets mee doet, dan voelen de problemen steeds groter en groter, waardoor je steeds meer stress gaat ervaren. Als je door mindfulness gaat inzien dat gedachten wolken zijn, dan kun je geleidelijk aan meer ontspannen. Gedachten komen en gaan, net als wolken. Als je kunt zien dat deze voorbij gaan en er vervolgens weer nieuwe wolken komen, dan leer je observeren en creëer je rust.

Negatief is waar

Wat fijn is, is dat je niet meer wordt meegesleurd in de inhoud van je gedachten. Je kunt gewoon op je rug gaan liggen in het gras en de wolken en gedachten voorbij zien trekken. Wat er nu gebeurt, is dat je je gedachten “vastpakt” en dan het liefst de negatieve. Negatieve gedachten voelen zwaar en serieus en daardoor lijkt het alsof ze meer waar zijn, dan neutrale en positieve gedachten.

“A negative mind will never give you a positive life”

Maar zit geen verschil in je gedachten. Alle gedachten zijn even waar of onwaar dat is fijn om je te beseffen. Als je leert om ook je zware, negatieve gedachten te zien als simpele wolken, dan wordt het veel makkelijker om ze gewoon voorbij te laten gaan.

Negativiteit en angst activeren je zenuwstelsel, waardoor het logisch is dat jij je gespannen en minder blij voelt. Je hebt geleerd om alles serieus te nemen, maar dat hoeft dus niet, je hebt zelf een keuze. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

PERFECTIONISME

PERFECTIONISME, HERKEN JIJ JEZELF?

Je hoort mensen zeggen; 'Ik ben een perfectionist'. Perfectionisme wordt ...

WAT DOET STRESS MET JE?

In ons moderne leven worden we vaak overspoeld door stressoren, ...
Depressie en trauma

HOE ZIJN DEPRESSIE EN TRAUMA VERBONDEN?

Depressie en trauma kunnen nauw met elkaar verbonden zijn, en ...
Ptss

WAAROM PTSS VASTHOUDEN?

Het vasthouden aan PTSS is een complex fenomeen en kan ...
Hectiek van alle dag

HECTIEK VAN ALLE DAG

In de drukte en hectiek van alledag kan het een ...
Zelfafwijzing

ZELFAFWIJZING, WAAR KOMT HET VANDAAN?

Wanneer we onszelf fysiek willen leren kennen, kijken we vaak ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download