CONTROLE EN DE KLEINE IK

In ons dagelijks leven lijkt de drang naar controle vaak hand in hand te gaan met een diepgewortelde angst en het ego, de kleine ik. Laten we eens kijken naar dit ingewikkelde samenspel tussen controle, angst en deze kleine ik.

  • Controle als afweermechanisme. Het verlangen naar controle komt voort uit angst, een basisangst voor het onbekende. De kleine ik, altijd op zoek naar zelfbehoud, omarmt controle als een manier om potentiële gevaren af te wenden.
  • Leven in de toekomst. Controle trekt ons weg uit het huidige moment en sleept ons naar de toekomst. Het is als een constante projectie van mogelijke scenario’s, gebaseerd op angstige aannames. Hierdoor missen we het hier-en-nu, gevangen in de illusie dat controle over morgen ons vandaag veilig houdt.

Egoverhalen

  • Het ego als regisseur. De kleine ik, die zichzelf definieert door verhalen en overtuigingen, ziet controle als een manier om zijn of haar eigen verhaal te sturen. Hij of zij wil alles beheersen, angst vermijden en succes afdwingen volgens zijn of haar eigen script.
  • Angst als drijvende kracht. De kern van controle is doordrenkt met angst. Angst om te falen, om gekwetst te worden, afgewezen te worden of om niet aan verwachtingen te voldoen. Dit alles zet de kleine ik aan tot een strakkere grip om de teugels van controle vast te houden.
  • De illusie van zekerheid. Controle biedt een schijnzekerheid in een onzekere wereld. Het schept een schijnbaar verzekerde wereld waarin de kleine ik denkt dat het de regels kan dicteren.

Geef je over

  • De dans stoppen. Het doorbreken van deze dans begint met bewustwording van de rol van de kleine ik en de angst die controle voedt. Het vraagt om het besef dat het leven altijd onzeker is en dat echte vrijheid ligt in het loslaten van de behoefte aan controle.
  • Leven in overgave. In plaats van te worstelen om alles onder controle te houden, nodigt overgave uit om mee te bewegen met de stroom van het leven. Het vraagt om de kleine ik tot rust te brengen, veiligheid te geven en angst los te laten. Beseffend dat echte kracht schuilt in de acceptatie van wat is, zonder de drang om het te beheersen.

De drang naar controle is een uitnodiging tot zelfreflectie. Het is een reis van bewustwording waarin we ontdekken dat ware vrijheid wordt gevonden wanneer we durven los te laten. Het opent de deur naar een dieper begrip van onszelf en de wereld om ons heen. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

kleine ik

CONTROLE EN DE KLEINE IK

In ons dagelijks leven lijkt de drang naar controle vaak ...
Neuroceptie

NEUROCEPTIE TIJDENS JE DAGROUTINE

Neuroceptie en je interne alarmsysteem werken samen om je reacties ...
stilte behandeling

DE STILTE BEHANDELING DOORBROKEN

Vorige week was er man bij me en vertelde een ...
Negeren

DE KRACHT VAN NEGEREN

Iedereen is bekend met negeren. Het kan zich uiten in ...
Vrouwelijke narcisten

MANIPULATIE TECHNIEKEN VROUWELIJKE NARCIST

Vrouwelijke narcisten kunnen manipulatieve technieken gebruiken om anderen te controleren ...
Emotionele chantage

HOE WERKT EMOTIONELE CHANTAGE?

Ook jij kent vast het gevoel van chantage wel. Maar ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download