CONNECTIE TUSSEN DE NERVUS VAGUS EN DE PSOAS

De nervus vagus en de psoas zijn beide belangrijke onderdelen van het autonome zenuwstelsel en hebben een nauwe fysiologische en functionele relatie. Laten we eens kijken naar hun connectie.

Nervus Vagus

De nervus vagus is een van de langste zenuwen in het lichaam en speelt een cruciale rol in het autonome zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor de automatische regeling van lichaamsfuncties zoals hartslag, ademhaling en spijsvertering.

Deze zenuw heeft twee hoofdcomponenten: de parasympathische en de sympathische tak. De parasympathische tak, geactiveerd door de nervus vagus, staat bekend als het “rust- en herstelsysteem” en is betrokken bij het kalmeren van het lichaam na stressvolle situaties.

De nervus vagus is ook betrokken bij het reguleren van je sociale interacties, emoties en je vermogen om te ontspannen. Een goed functionerende nervus vagus kan helpen bij het verminderen van stressreacties en het bevorderen van emotionele veerkracht.

Psoas

De psoas is een grote heupflexor die diep in de buik en het bekken ligt. Deze spier is verantwoordelijk voor bewegingen zoals het optillen van je knieën en heupbuigingen.

De psoas-spier staat erom bekend dat hij spanning vasthoudt als reactie op stress, met name wanneer het lichaam zich voorbereidt op de vecht- of vluchtreactie. Chronische spanning in de psoas kan leiden tot fysieke ongemakken en wordt soms geassocieerd met emotionele spanning.

De connectie

Er is een directe fysiologische verbinding tussen de nervus vagus en de psoas. De nervus vagus heeft invloed op de spierspanning en ontspanning in het lichaam, inclusief de psoas-spier. Wanneer de nervus vagus geactiveerd is, bevordert dit ontspanning en helpt het bij het verminderen van de spanning in de psoas-spier.

In gezonde toestand kunnen beiden bijdragen aan je fysieke en emotionele welzijn. Het kan helpen bij het verminderen van stressreacties, het bevorderen van ontspanning en het vergroten van de emotionele veerkracht. Daarom is het van belang om technieken en praktijken te ontwikkelen die de activatie van de nervus vagus bevorderen en tegelijkertijd spanning in de psoas-spier verminderen. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Negeren

DE KRACHT VAN NEGEREN

Iedereen is bekend met negeren. Het kan zich uiten in ...
Vrouwelijke narcisten

MANIPULATIE TECHNIEKEN VROUWELIJKE NARCIST

Vrouwelijke narcisten kunnen manipulatieve technieken gebruiken om anderen te controleren ...
Emotionele chantage

HOE WERKT EMOTIONELE CHANTAGE?

Ook jij kent vast het gevoel van chantage wel. Maar ...
Verlies

DE STILTE VAN VERLIES

Rouw is een van die onontkoombare ervaringen in ons leven. ...
Nervus vagus en psoas

CONNECTIE TUSSEN DE NERVUS VAGUS EN DE PSOAS

De nervus vagus en de psoas zijn beide belangrijke onderdelen ...
crontrole

CONTROLEDRANG EN INNERLIJKE STRIJD

Controledrang, het verlangen om situaties, mensen en omgevingen te beheersen, ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download