COMFORTZONE, STAP ER EENS UIT

Wanneer ben je voor het laatst uit je comfortzone gestapt? Het helpt je om te groeien en je wordt er gelukkiger van. Je verlegt je grenzen, overwint angsten en krijgt meer zelfvertrouwen, als je nieuwe ervaringen opdoet.

Je wil het misschien niet horen, maar meestal ben je zelf je ergste vijand, niets en niemand anders. Vooral als er eigenlijk echt iets moet veranderen, je zegt misschien wel tegen jezelf dat alles goed is zoals het is, je hoeft niets “anders”.

“If it doesn’t challenge you, it doesn’t change you” 

Uit je comfort zone stappen wil niet zeggen dat je gelijk moet gaan parachutespringen, of een naaktstrand bezoekt. Het kan ook iets simpels zijn, zoals voor jezelf opkomen in een lastig gesprek, of naar een nieuwe stad gaan.

Overwinning op jezelf 

Denk eens terug aan de ervaringen en momenten die je het meest hebben opgeleverd. De kans is groot dat je dingen herinnert, waarbij je een sprong in het diepe maakte. Misschien deed je iets nieuws, of engs en ben je uit je comfortzone gestapt. Als je emoties ervaart, onthou je het beter, dus het is goed om jezelf uit te dagen en eens iets spannends te doen. Vaak zijn deze ervaringen een overwinning en je hebt het gevoel dat je echt leeft. 

“Do one thing every day that scares you” 

Uit je comfortzone komen is nodig om je ambities waar te maken. Als je iets wil dat je nog niet hebt, is de kans groot dat je dingen moet doen die je nog niet hebt gedaan. Het doen van die dingen voelt waarschijnlijk niet natuurlijk aan, misschien zelfs wel ongemakkelijk. Maar uiteindelijk, achter je angst, staat een grotere versie van wie je al bent.

Voel de angst, maar handel niet

Het is normaal om angst te voelen als je uit je comfortzone stapt. Wat je gaat doen is je er aan overgeven en je niet verzetten. Deze angst is er om je te beschermen, niet voor niets dus. Het is normaal om angst te voelen in bepaalde situaties. De truc is om je niet te laten verlammen of tegenhouden, maar om deze angst om te zetten in kracht. Leer om te ontspannen in je angst voor het onbekende, dan is de wereld van jou.

Welke dingen kun je doen?

  • Welke dingen doe je niet, omdat je bang bent? Schrijf alles wat je wel wil, maar niet durft op. Wat je wil overwinnen? Onthoudt dat de belangrijkste emotie die je probeert te overwinnen angst is.
  • Leer je angsten kennen. Omschrijf je angst voor de situatie? Als je bijvoorbeeld bang bent om op een vreemde af te stappen, schrijf dan op waarom? Is het omdat je onzeker bent over de reactie? Ben je onzeker over je uiterlijk? Of ben je bang om genegeerd te worden? Beschrijf specifiek waar je bang voor bent.
  • Leer om comfortabel te zijn met ongemak. Maak er een doel van om niet weg te rennen als het even ongemakkelijk wordt. Als je bang wordt als je met een nieuw persoon praat, loop dan niet weg maar blijft juist langer staan. Loop niet weg voor je angst. Je zult merken hoe meer je oefent, hoe makkelijker het wordt.

Ik ontdekte dat de dingen waar ik bang voor was, de dingen waren die het grootste potentieel hadden om mijn leven te verrijken. Zo verkocht ik mijn huis en spullen en ben op reis gegaan. Jaren was dit een droom en jaren was de angst groter. Als ik nu angst voel, is het een indicatie dat ik dat juist moet gaan doen. Ik ga telkens weer op zoek naar mijn comfort zone, om eruit te kunnen stappen”Madeleine

  • Als je ergens beter in wilt worden, kijk dan naar anderen die verder zijn dan jij en volg ze. Hoe en wat doen ze?
  • Kijk eens naar je faalangst. Zie een mislukking als een les. Wat heb ik geleerd van deze ervaring? Hoe kan ik deze les meenemen naar nieuwe ervaringen? Veel succesvolle mensen faalden eerst, voordat ze ergens in slaagden.

“Life begins at the end of your comfort zone” 

  • Zet kleine stappen. Als je te grote stappen zet, raak je overweldigd en is de kans groter dat je opgeeft. Stel je wil je angst om in het openbaar te spreken overwinnen, begin dan in kleine groepjes. Je kunt zelfs beginnen met het oefenen voor familie en vrienden.
  • Verander je routine. Routines geven een gevoel van comfort en zekerheid, dus doorbreek eens. Ik doorbreek het door bijvoorbeeld achterstevoren de trap af te lopen, mijn tanden te poetsen in het donker, of een andere route te kiezen. Veranderingen in je routine doorbreken de sleur, waardoor nieuwe dingen kunnen ontstaan.
  • Wees eens eerlijk, wanneer verzin jij smoesjes? Zeg niet: “Ik heb hier nu gewoon geen tijd voor“. Wees eerlijk en zeg: “ik ben bang om dit te doen”. Op die manier kom je uit je comfortzone en is er ruimte voor groei.
  • Wat zijn de voordelen als je jouw angsten hebt overwonnen? Wat betekent het voor je, als je bijvoorbeeld in het openbaar zou durven spreken? Houdt dit in gedachten als je jezelf uitdaagt, om iets te doen.
  • Neem jezelf niet te serieus. Lach om jezelf als het misgaat en om de fouten die je maakt. Risico’s nemen gaat nu eenmaal samen met mislukkingen en tegenslag. Je kunt altijd weer opnieuw beginnen, dus maak het niet te zwaar.

Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

LOSLATEN

LOSLATEN, ZIE HET POSITIEVE IN ALLES

Loslaten is een veelgehoorde term die ik zelf nogal 'ongrijpbaar' ...
Cranio sacraal en de psoas

CRANIO SACRAAL THERAPIE EN DE PSOAS

Cranio sacraal therapie is een zachte, hands-on benadering die gericht ...
Anders zijn

ANDERS ZIJN

Gillian is een zevenjarig meisje dat op school niet stil ...
HET SYMPATHISCHE EN PARASYMPATHISCHE ZENUWSTELSEL

HET SYMPATHISCHE EN PARASYMPATHISCHE ZENUWSTELSEL

Laten we eens duiken in het gebied van ons zenuwstelsel, ...

BEWUSTZIJNSLESSEN VAN ASSEPOESTER

Welke lessen kunnen we leren als we kijken naar het ...
emotioneel volwassen worden

EMOTIONEEL VOLWASSEN DRAAIT OM ZELFBEWUSTZIJN

Emotioneel volwassen worden is een diepgaand proces dat draait om ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download