Je hoort de term steeds vaker, codependentie. Maar wat is het eigenlijk, wat zijn codependentie kenmerken? De (onbewuste) codependent denkt een liefdevolle, zorgzame ‘redder‘ te zijn en doet alles in de naam van de liefde. De ander werkt vaak alleen niet mee en neemt meer dan hij of zij teruggeeft.
Als je een destructieve relatie hebt, met iemand met een verslaving, een psychische aandoening of iemand die emotioneel niet beschikbaar is, dan zul je jezelf herkennen in de onderstaande kenmerken en gedragingen. Jouw wereld draait om je partner en zijn of haar emoties. Je loopt constant op eieren om de reacties te kunnen beperken en voorkomen, maar weggaan doe je niet. Codependent zijn, betekent “verslaafd zijn aan het zorgen voor de ander“.
Het is niet alleen zichtbaar in je partner relatie, ook in andere relaties kun je het herkennen. Denk hierbij aan je gezin, vrienden, collega’s en ouders. Je bent zo gericht op de ander en zijn of haar behoeften, dat je niet aan jezelf toekomt. Je houdt alle ballen hoog en wil iedereen tevreden houden.
Afleiding van jezelf
Zolang je met de ander(en) of de relatie bezig bent, hoef je niet naar jezelf te kijken. Als je altijd gericht bent op wat de ander doet of voelt, kun je niet bezig zijn met je eigen pijn en leegte. Het gaat onbewust, je negeert je eigen behoeften en je hebt geen tijd om aan je eigen doelen te werken, of te doen wat jij wil. Het zou toch behoorlijk egoïstisch zijn om het over jezelf te hebben, als de ander je nodig heeft of jij de band moet verbeteren.
Herken jij jezelf in een of meerdere van onderstaande kenmerken?
- Je bent een pleaser. Je cijfert je eigen behoeften weg, om de ander gelukkig te maken. Ook ga je geen confrontaties aan over dingen die voor jou belangrijk zijn, uit angst om afgewezen te worden. Ook de gevoelens van je de ander komen op de eerste plaats.
- Er is jaloezie en bezitterigheid in je relatie(s), maar je ziet het niet. Je draait het om en zegt dat de ander juist van je houdt en bang is om je kwijt te raken.
- Je vindt het belangrijk wat anderen van je denken. Zo belangrijk dat je gevoel van eigenwaarde er vanaf hangt.
- Grenzen stellen vind je lastig. ‘Nee‘ verkopen doe je eigenlijk nooit en je neemt standaard teveel hooi op je vork.
Zelfliefde is egoïstisch
- Je zorgt niet voor jezelf, dat voelt egoïstisch. Je geeft alles van jezelf weg, in de naam van de liefde.
“The most painful thing is losing yourself in the process of loving someone too much, and forgetting you are special too – Ernest Hemingway”
- Het is eng om je eigen leven te leven. Het is makkelijker om in dienst te staan van de ander. Zolang je bezig bent met de ander, hoef je je pijn en leegte niet onder ogen te komen. Zolang je het leven van de ander kunt leven, of ‘jullie’ leven, gaat het goed met je. Zou die ander vertrekken, dan ben je radeloos en is er eigenlijk helemaal geen leven. Je bent te afhankelijk van de ander.
- Je weet dat je binnen je relatie niet krijgt wat je nodig hebt, maar toch blijf je. Vertrekken is veel angstiger en pijnlijker dan genoegen nemen met te weinig. De angst om alleen te zijn is veel groter dan de prijs die je nu betaald.
- Je trekt emotioneel onbereikbaar mensen aan. De ander ziet en hoort je niet en je gevoel wordt ondermijnd, niet erkent of gebagatelliseerd.
- Je verzint excuses. Je dekt de ander in, zodat de ander geen negatieve gevolgen van zijn of haar gedrag ondervindt. Je verzint excuses voor het gedrag van de ander.
- Je ontkent dat je partner een drugsprobleem of een psychische aandoening heeft, of emotioneel niet beschikbaar is.
Ik ruim het wel op
- Je roept de ander niet ter verantwoording. Je bent je ervan bewust dat de ander een probleem of psychische aandoening (borderline, narcisme e.d.) heeft, maar je bent bang om hem of haar te vragen om hulp te zoeken. Vooral uit angst dat ze boos worden of jou verlaten.
- Misbruik tolereer je. Je maakt excuses voor het verbale, fysieke of emotionele misbruik van de ander.
- Je ruimt zijn of haar puinhoop op, zowel letterlijk als figuurlijk.
- Je loopt op eieren om de ander niet van streek te maken.
- Je maakt je zorgen over de ander.
- Je gaat controleren. Je bent steeds bezig met wat de ander doet, of het wel goed gaat, of misschien ga je rondneuzen om erachter te komen.
- Je relatie is een obsessie. Je voelt dat je niet kunt functioneren en bent geobsedeerd door je relatie. Zeker als er een conflict is, kun je met niets anders bezig zijn.
- Je geeft je partner ultimatums, die je nooit echt concreet maakt. Je doet het omdat je zo wanhopig bent om hem of haar ertoe te zetten om het gedrag te veranderen?
- Je kunt niet tegen ruzie en wil altijd harmonie. Als er ruzie is, ben je ermee bezig net zolang tot het is uitgesproken of gesetteld. Auteur: Madeleine van Mourik.
Leuk artikel? Deel het!
Schrijf je in voor onze
NIEUWSBRIEF!
Gerelateerde artikelen
Liefde, Relaties
|DE DYNAMIEK TUSSEN DE NARCIST EN DE CODEPENDENT
Hechting, Liefde
|DE DYNAMIEK TUSSEN BINDINGSANGST EN VERLATINGSANGST
Hechting, Liefde
|OPGROEIEN BIJ EEN NARCISTISCHE MOEDER
Hechting, Liefde
|DE HECHTINGSTHEORIE VAN BOWLBY
Liefde, Relaties
|ALS JE VAN ME HOUDT DAN…
Groei, Helen, Zelfliefde
|EMOTIES, STA JIJ ERMEE IN CONTACT?
Schrijf je in voor onze
NIEUWSBRIEF!