CODEPENDENTIE KENMERKEN

Je hoort de term steeds vaker, codependentie. Maar wat is het eigenlijk, wat zijn codependentie kenmerken? De (onbewuste) codependent denkt een liefdevolle, zorgzame “redder” te zijn en doet alles in de naam van de liefde. De ander werkt alleen niet mee en neemt meer dan hij of zij teruggeeft.

Als je een destructieve relatie hebt, met iemand met een verslaving, een psychische aandoening of iemand die emotioneel niet beschikbaar is, dan zul je jezelf herkennen in de onderstaande kenmerken en gedragingen. Jouw wereld draait om je partner en zijn of haar emoties. Je loopt constant op eieren om de reacties te kunnen beperken en voorkomen, maar weggaan doe je niet. Codependent zijn betekend “verslaafd zijn aan de ander“. 

Verslaafd aan je partner

Je bent verslaafd bent aan je verslaafde, zieke of onbereikbare partner. Verslavingen houden je weg bij je problemen, zolang je met de ander en de relatie bezig bent, hoef je niet naar jezelf te kijken. Als je altijd gericht bent op wat je partner doet of voelt, kun je niet bezig zijn met je pijn en leegte. Het gaat onbewust, je negeert je eigen behoeften en je hebt geen tijd om aan je eigen doelen te werken. Het zou toch behoorlijk egoïstisch zijn om het over jezelf te hebben, als je partner je nodig heeft of jij de relatie moet verbeteren.

Herken jij jezelf in een of meerdere van onderstaande kenmerken?

 • Je bent een pleaser. Je cijfert je eigen behoeften weg, om je partner gelukkig te maken. Ook ga je geen confrontaties aan over dingen die voor jou belangrijk zijn, uit angst om afgewezen te worden. Ook de gevoelens van je partner komen op de eerste plaats.
 • Er is jaloezie en bezitterigheid in de relatie, maar je ziet het niet. Je draait het om en zegt dat je partner juist van je houdt en bang is om je kwijt te raken.
 • Je vind het belangrijk wat anderen van je denken. Zo belangrijk dat je gevoel van eigenwaarde er vanaf hangt.
 • Grenzen stellen vind je lastig. “Nee” verkopen doe je eigenlijk nooit en je neemt standaard teveel hooi op je vork.

Zelfliefde is egoïstisch

 • Je zorgt niet voor jezelf, dat voelt egoïstisch. Je geeft alles van jezelf weg, in de naam van de liefde.

“The most painful thing is losing yourself in the process of loving someone too much, and forgetting you are special too Ernest Hemingway” 

 • Het is eng om je eigen leven te leven. Het is makkelijker om in dienst te staan van de ander. Zolang je bezig bent met de ander, hoef je je pijn en leegte niet onder ogen te komen. Zolang je het leven van de ander kunt leven, of “jullie” leven, gaat het goed met je. Zou die ander vertrekken, dan ben je radeloos en is er eigenlijk helemaal geen leven. Je bent te afhankelijk van de ander.
 • Je weet dat je binnen je relatie niet krijgt wat je nodig hebt, maar toch blijf je. Vertrekken is veel angstiger en pijnlijker dan genoegen nemen met te weinig.
 • Je trekt emotioneel onbereikbaar partners aan. Deze partners zien en horen je niet en je gevoel wordt ondermijnd, niet erkent of gebagatelliseerd.
 • Je verzint excuses. Dek je je partner in, zodat de ander geen negatieve gevolgen van zijn of haar gedrag ondervindt? Verzin je excuses voor het gedrag van je partner?
 • Ontken je dat je partner een drugsprobleem of een psychische aandoening heeft, of emotioneel onbereikbaar is?

Ik ruim het wel op

 • Je roept je partner niet ter verantwoording. Je bent je ervan bewust dat je partner een drugsprobleem of psychische aandoening (borderline, narcisme e.d.) heeft, maar je bent bang om hem of haar te vragen om hulp te zoeken. Vooral uit angst dat ze boos worden of je verlaten?
 • Misbruik tolereer je. Maak je excuses voor het verbale, fysieke of emotionele misbruik van je partner. Zowel tegen jou als tegen anderen?
 • Ruim je zijn of haar puinhoop op, zowel letterlijk als figuurlijk?
 • Loop je op eieren om je partner niet van streek te maken?
 • Maak je je zorgen over je partner?
 • Je gaat controleren. Vraag je jezelf af wat hij of zij doet, maar durf je het niet te vragen? Of ga je rondneuzen om erachter te komen.
 • Je relatie is een obsessie. Voel je dat je niet kunt functioneren en geobsedeerd bent door je relatie. Zeker als er een conflict is, kun je met niets anders bezig zijn.
 • Je geeft je partner ultimatums, die je nooit echt concreet maakt. Je doet het omdat je zo wanhopig bent om hem of haar ertoe te zetten om het gedrag te veranderen? Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

ONTVANGEN

ONTVANGEN, KUN JIJ DAT?

Als je iets van een ander krijgt, kun je het ...
KEUZE

KIES VOOR JEZELF

Voel je je machteloos, heb je het idee dat je ...
Tot het pijn doen

LIEFDE TOT HET PIJN DOET

Ik weet nog goed hoe het voelde toen ik wakker ...
Onveilige hechting

RELATIE VANUIT ONVEILIGE HECHTING

Als je op aarde komt, is alles nieuw. Alles is ...

WAT MAAKT JE RELATIE VERBREKEN ZO ZWAAR?

Je relatie verbreken en liefdesverdriet kan emotioneel zwaar en hartverscheurend ...
Maak me gelukkig

‘MAAK ME GELUKKIG’

Denk jij weleens na over de woorden die je gebruikt ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download