CODEPENDENTIE GENEZEN, DE EERSTE STAPPEN

Leestijd: 2 minuten. Wat kun je doen om je codependentie te genezen en weer zelfstandig in het leven te staan? Hoe kun je weer authentiek zijn, zonder de angst het niet alleen te kunnen en een ander nodig te hebben? Realiseer je als eerste dat er geen “quick fix” bestaat. Dit proces gaat stap voor stap.

Richt alles naar binnen 

Het doel is om je aandacht bij jezelf te brengen, om je naar binnen te richten in plaats van naar buiten. Alles wat je gaat doen, doe je vanuit je waarden, behoeften en gevoelens. Het is dus belangrijk dat je die leert kennen. Je mag leren om op een gezonde manier in je behoeften te voorzien.

Het is niet makkelijk om je niet meer met de ander bezig te houden, of een volgende persoon te zoeken. Je hebt anderen nodig gehad en bent afhankelijk geworden. Wat je nu gaat doen is leren om jezelf los te maken en te stoppen met pleasen.  

Als je bent opgegroeid in een gezin met een afwezige vader, een giftige moeder, verslavingen of ouders die emotioneel niet beschikbaar waren, dan heb je als kind jezelf moeten wegcijferen, waardoor je nu misschien bang bent om je partner tegen te spreken en voor jezelf te kiezen. Het vergt veel moed om dit patroon te doorbreken, om je macht niet meer aan een ander te geven.

Bewustzijn

Als codependent is het lastig om te voorzien in je behoeften, waarschijnlijk ken je ze ook helemaal niet. Vooral emotionele behoeften en de hunkering naar liefde en echte intimiteit, is ingewikkeld voor je.

Als je bent opgegroeid in een gezin waar je niet geknuffeld werd, of waar je mening en gevoelens niet werden gerespecteerd, dan ben je ontkoppeld geraakt van jezelf. In plaats van afwijzing of kritiek te riskeren, leerde je je behoeften en gevoelens te negeren, omdat je dacht dat je ongelijk had.

Welke stappen kun je zetten?

  • Besteed aandacht aan de manier waarop je tegen jezelf praat. Om deze destructieve gewoonten om te keren, moet je eerst bewustzijn hebben. Je eigen negatieve criticus, is het schadelijkst voor je zelfrespect. Misschien ben je je nog helemaal niet zo bewust van deze harde interne stem, de stem die je pusht en bekritiseerd. Begin met het stap voor stap vervangen van negatieve gedachten zoals “ik ben niet goed genoeg” door positieve gedachten zoals “ik ben liefde waard“. Concentreer je op je sterke punten, in plaats van op de beperkingen. Onthou dat een mislukking een kans is op groei en stop met jezelf de schuld geven.
  • Leer het patroon herkennen in je relaties. Hoe is de dynamiek in je relaties? Zie je het patroon van de pleaser en de nemer? Ga dan eens op onderzoek. Als jij partners uitkiest die “hulp” nodig hebben, zie dan waarom je hierin belandt. Het kan best eng en confronterend zijn, om naar je eigen patronen te kijken, maar het is het zeker waard. Je partner is namelijk je spiegel. Begin met het bewust worden van je patronen om daarna jezelf opnieuw emotioneel op te voeden. Leer hoe je met jezelf om kunt gaan, alsof je de verantwoordelijke, liefhebbende ouder bent die je nooit hebt gehad. Het klinkt gek, maar het werkt echt.
  • “NEE” is een volledige zin. Herken je grenzen en hou jezelf eraan. Een manier om dit te doen is door je lichaam te scannen, wat voel je? Wanneer je iets ongemakkelijk voelt, geef jij jezelf toestemming om er direct mee te stoppen, zelfs als het de ander van streek zou kunnen maken. Leer om prioriteit te geven aan je eigen gevoelens, in plaats van constant je partner te behagen. Vaak voelen mensen die de neiging hebben om grenzen te negeren, zich aangetrokken tot partners die niet weten hoe ze die moeten stellen. Verwacht niet dat je partner weet wanneer hij of zij op je knoppen drukt. Je moet bereid zijn om “NEE” te zeggen en het menen.
  • Leer jezelf beter kennen. Wat vind je wel en niet leuk? Onderneem stappen om meer te doen wat je leuk vindt. Maak afspraken met vrienden en wacht niet op de plannen van je partner. Zorg voor jezelf, ga sporten, eet gezond en maak tijd vrij voor en met jezelf. Het is gezond om interesses te hebben buiten je relatie. Als je bang bent dat het je relatie zou kunnen ruïneren, weet dan dat het tegendeel waar is. Door individuele interesses te hebben, voel je je beter over jezelf. Liefde is iets anders dan afhankelijkheid.
  • Zelfacceptatie. Als je van je codependentie wil genezen, zul je moeten werken aan je zelfbeeld en zelfacceptatie. Dit is niet alleen een stap, maar een levenslange reis. Er bestaat geen quick fix. Mensen volgen therapie om zichzelf te veranderen, niet beseffend dat het gaat over het accepteren van jezelf. Want wat je wil veranderen zul je eerst moeten accepteren. Denk aan de zin: “waar je weerstand tegen hebt, blijft bestaan“.

Nieuwe mogelijkheden

Jezelf accepteren en het leven, met alle tegenslagen en beperkingen is volwassen worden. Als jij de realiteit accepteert, kunnen er nieuwe dingen ontstaan. Nieuwe ideeën en energie komen naar voren, die eerder blokkeerde door kritiek die je had op jezelf en het ontkennen van de realiteit. Zelfacceptatie betekent dat je niet iedereen hoeft te pleasen, uit angst dat ze je niet mogen. Je respecteert je behoeften en gevoelens. Je vergeeft jezelf en anderen. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

ALS JE VAN ME HOUDT DAN…

In de wereld van vandaag hebben mensen vaak een verkeerd ...
EMOTIES

EMOTIES, STA JIJ ERMEE IN CONTACT?

We houden ons allemaal bezig met liefde, aanraking, verbinding en ...
Feedback

HOE ONTVANG JE FEEDBACK?

Hoe ontvang je feedback, want dat is een kunst op ...
codependentie

HAAR SPROOKJE VAN CODEPENDENTIE

Eens was er een meisje dat leefde in de betoverende ...
IK ZAL AAN JE DENKEN

IK ZAL AAN JE DENKEN TOT HET GEEN PIJN MEER DOET

Deze ene zin dekt de zware lading die ik ervoer ...
Je bent precies goed

JE BENT PRECIES GOED

Op het pad van zelfacceptatie, de weg naar je bent ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download