CODEPENDENTIE EN EENZAAMHEID

Codependentie en eenzaamheid kunnen nauw met elkaar verbonden zijn. Hier zijn enkele aspecten van hoe codependentie en eenzaamheid elkaar kunnen beïnvloeden:

  • Afhankelijk van externe relaties. Codependentie houdt in dat iemand sterk afhankelijk is van externe relaties voor een gevoel van eigenwaarde en geluk. Dit kan leiden tot teveel betrokkenheid bij anderen, soms ten koste van de eigen behoeften. Wanneer deze externe relaties niet beschikbaar zijn, of niet aan de verwachtingen voldoen, kan eenzaamheid ontstaan.
  • Angst voor afwijzing. Als codependent kun je een diepe angst hebben voor afwijzing of verlating. Deze angst kan leiden tot intense inspanningen om anderen te pleasen en conflicten te vermijden. Ondanks deze inspanningen kan de angst voor afwijzing ervoor zorgen dat je je geïsoleerd en eenzaam voelt. Dit omdat je jezelf niet volledig uit of geen authentieke relaties aangaat.

Codependentie en eenzaamheid

  • Ontbreken van eigen identiteit. Codependentie gaat vaak gepaard met een gebrek aan een eigen identiteit. Mensen met een codependentie-conditionering kunnen hun eigen behoeften en interesses onderdrukken ten gunste van anderen. Dit gebrek aan een eigen identiteit kan leiden tot een gevoel van leegte en eenzaamheid. Als codependent verlies je jezelf in de behoeften van anderen.
  • Vermijding van alleen zijn. Codependentes vinden alleen zijn ontzettend moeilijk. Misschien niet tijdelijk, maar het gevoel dat er helemaal niemand is die van ze houdt, is ondraagelijk. Ze vermijden het alleen zijn, omdat het kan leiden tot een confrontatie met hun eigen emoties en behoeften. Deze vermijding kan ervoor zorgen dat er een patroon is waarin de codependent voortdurend in een relatie ziet. Zelfs als die ongezond is, maar alles om de angst voor eenzaamheid te vermijden.
  • Herhaling van ongewenste relaties. Codependentie hebben vaak een herhalend patroon van ongezonde relaties, waarbij eenzaamheid wordt afgewisseld met intense maar destructieve momenten van samenzijn. Het gebrek aan bewustzijn van deze patronen kan bijdragen aan voortdurende eenzaamheid en moeilijkheden bij het opbouwen van gezonde relaties.

Voor het doorbreken van de codependentie-conditionering en het verminderen van eenzaamheid is het nodig om te werken aan het hebben van een gezonde relatie met jezelf. Het ontwikkelen van een eigen identiteit en het leren omgaan met de angst voor afwijzing. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

EMOTIES

EMOTIES, STA JIJ ERMEE IN CONTACT?

We houden ons allemaal bezig met liefde, aanraking, verbinding en ...
Feedback

HOE ONTVANG JE FEEDBACK?

Hoe ontvang je feedback, want dat is een kunst op ...
codependentie

HAAR SPROOKJE VAN CODEPENDENTIE

Eens was er een meisje dat leefde in de betoverende ...
IK ZAL AAN JE DENKEN

IK ZAL AAN JE DENKEN TOT HET GEEN PIJN MEER DOET

Deze ene zin dekt de zware lading die ik ervoer ...
Je bent precies goed

JE BENT PRECIES GOED

Op het pad van zelfacceptatie, de weg naar je bent ...
Respect

RESPECT ALS BASIS VOOR VERBINDING

Respect, integriteit en eerlijkheid vormen wat mij betreft de essentiële ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download