CODEPENDENT ZIJN ALS MAN

Codependentie is vaak iets wat beide partners hebben, dus als je vrouw codependent is, ga dan eens op zelfonderzoek. Je ziet een patroon, de vrouw mist aandacht en intimiteit en de man wil het liefst vluchten.

“A codependent person is one who has let another person’s behavior affect him or her, and who is obsessed with controlling that person’s behavior” – Melody Beattie

Als man reageer je op de kritiek en eisen door terug te vechten, een muur omhoog te trekken, of je bent je partner uren alles aan het uitleggen en kalmeren. Als codependent man word je aangetrokken tot vrouwen die behoeftig, veeleisend, jaloers en kritisch zijn.

Je voelde je sterk en groot

In het begin was het fijn, omdat je er kon zijn voor je emotionele en behoeftige vrouw. De emoties en gevoelens die je bij jezelf onderdrukt, zie je bij haar terug. Je voelde je krachtig en mannelijk, je voldeed namelijk aan alle verwachtingen.

“Healing begins with awareness, understanding, and action” – Diane Metcalf

Je wordt afhankelijk van de goedkeuring van je vrouw en voelt je langzaam van binnen uit gemanipuleerd. Je komt er namelijk achter dat het nooit genoeg is, je kunt niet aan alle verwachtingen blijven voldoen. Omdat je niet geleerd hebt om met je eigen emoties om te gaan en je ook niet weet hoe je gezonde grenzen stelt, loop je helemaal vast.

codependent

Als er sprake is van codependentie in de relatie, ben je beide reactief omdat jullie beide niet in verbinding zijn, met wie je werkelijk bent. Jullie zijn emotioneel afhankelijk van elkaar.

Aantrekken en afstoten

Wat veel voorkomt, is problemen over “afstand en nabijheid”, beter bekent als de “aantrekken afstoten dynamiek”. Je voorkomt echte verbinding door elkaar om de beurt weg te duwen en een veilige afstand te bewaren.

Vaak zie je dat je als man alleen nog maar tijd steekt in je werk en andere zaken. Zo kun je de tijd die je voor jezelf nodig hebt rechtvaardigen. Je bent alleen maar bezig met haar behoeftes en die van jezelf zet je aan de kant. Ook jij hebt behoefte aan vrijheid, respect en waardering.

“The most painful thing is losing yourself in the process of loving someone too much, and forgetting that you are special too” – Ernest Hemingway

Beide zijn jullie bang om gekwetst te worden, door kritiek en afwijzing van de ander. Of je krijgt het gevoel verstikt te raken en je eigenheid te verliezen. Maar ondanks dat er zoveel verdriet of frustratie is, maken jullie er beide geen eind aan. De angst om alleen te zijn is vele malen groter, dan waar je nu inzit.

Wederzijdse afhankelijkheid

Omdat jullie alle twee in de jeugd emotionele verwaarlozing of verlating hebt gekend, ben je beide afhankelijk geworden. Beide lossen jullie dat op door bijvoorbeeld te gaan trekken, of weg te lopen, het buiten de deur te zoeken, of in de slachtofferrol te gaan zitten. Het liefst leg je de schuld bij die emotieloze man, of die zeurende vrouw. Maar jullie hebben echt beide hetzelfde probleem en aandeel, de oorzaak van het probleem is de wederzijdse afhankelijkheid. Auteur: Madeleine van Mourik.

Leuk artikel? Deel het!

Waardevol artikel?

Elke maand worden er ongelooflijk veel uren vrijwillig gestoken in het schrijven, bewerken en beheren van de Bindu website. Haal jij inzicht, steun, herkenning of persoonlijke groei uit de artikelen en wil je ons daarvoor bedanken, of wil je ons ondersteunen? Overweeg dan een donatie. 

Bedrag

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

Gerelateerde artikelen

Je bent precies goed

JE BENT PRECIES GOED

Op het pad van zelfacceptatie, de weg naar je bent ...
Respect

RESPECT ALS BASIS VOOR VERBINDING

Respect, integriteit en eerlijkheid vormen wat mij betreft de essentiële ...
LIEFDE IS WIE IK BEN

LIEFDE IS WIE IK BEN

Liefde is wie ik ben. Geduld kwam op bezoek en herinnerde ...
Stress

STRESS IN JE RELATIE DOOR HET HELEN VAN TRAUMA’S

Wanneer één persoon in een relatie besluit verantwoordelijkheid te nemen ...
Omgaan me tijd van de ander

OMGAAN MET TIJD VAN DE ANDER

Tijd is een waardevol goed en wordt vaak gezien als ...
Eenzaamheid en codependentie

CODEPENDENTIE EN EENZAAMHEID

Codependentie en eenzaamheid kunnen nauw met elkaar verbonden zijn. Hier ...

Schrijf je in voor onze

NIEUWSBRIEF!

download